Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

NADAHNUĆE IZ FINSKE

MAS sjajnom izložbom otpočeo s bogatim programom obilježavanja 15 godina rada i postojanja

Autor: Nikolina Lucić

08.05.2024. 18:34
MAS sjajnom izložbom otpočeo s bogatim programom obilježavanja 15 godina rada i postojanja

Foto: Mate KominaSvečanim otvorenjem izložbe Helmi Remes i Slatea Grovea “Odjeci priča/Nadahnuće iz Finske” Muzej antičkog stakla u Zadru otpočeo je s bogatim programom obilježavanja 15. godina rada i postojanja Muzeja. U dosadašnjem radu Muzeja jedna je od zapaženijih međunarodnih suradnji bila organizacija izložbe “Dodir stakla/Izložba suvremenog nordijskog stakla” 2015. godine.


Među autorima radova izloženih u Muzeju te 2015. godine svoj rad je izlagala i Helmi Remes. Kako su uistinu posebne veze svih onih koji osjećaju i vole staklo kao umjetnički medij, a posebno unutar ovako sveobuhvatne i proaktivne institucije kao što je Muzej antičkog stakla u Zadru, Helmi Remes je prepoznata kao umjetnica koja će na izložbi u Zadru sa svojim umjetničkim i životnim partnerom Slateom Groveom prikazati svu ljepotu života u Finskoj, povezanost s prirodom i tradicijom kroz suvremene staklene umjetničke forme.


Ljepota stakla


Helmi Remes i Slate Grove mladi su ljudi, životni partneri, školovani staklopuhači, umjetnici koji žive suvremeni život u skladu s finskim načinom života, povezanosti s prirodom i u privatnom i u umjetničkom smislu. Remes i Grove samostalni su umjetnici, koji po prvi put u Zadru, u Muzeju antičkog stakla predstavljaju svoje radove na zajedničkoj izložbi “Odjeci priča/Nadahnuće iz Finske”.
– Posvuda tražim ljepotu, žedna iskustva i estetskih užitaka. Materijal me izaziva da se okušam u zahtjevnim tehnikama koje često kombiniram u istom radu. Bez obzira na materijal, eliminiram suvišno i beskompromisna sam u izražajnoj snazi oblika i materijala. Nastojim raditi apstraktne objekte i skulpture, ali naznake prikaza poput planinskih krajolika ili dijelova biljaka mogu se pronaći u mojim radovima.


Nije mi najvažnije izravno prikazati nego uhvatiti bit stvari koje su nevidljive, pa i dvosmislene. Cilj mi je potaknuti gledatelja da otkrije ljepotu u osjetljivosti, kazala nam je Remes, dok je Grove naglasio kako je u proteklih dvadeset godina uspio razviti razumijevanje materijala koje omogućuje da proces izrade stakla postane dijalog.– Inspiraciju crpim iz skrivenih bisera finske prirode, ugroženih i rijetkih biljnih vrsta, dodala je Remes, dok je Grove kazao kako inspiraciju crpi iz finske folklorne kulture. Za Helmina djela kaže kako zrače osjetljivošću i krhkošću, unatoč snazi stakla kao umjetničkog materijala.


– Staklo i ja imamo svatko svoj glas u procesu kroz koji zajedno stvaramo vidljivi sklad u konačnom djelu. I dalje težim sposobnosti oblikovanja stakla bez primjene dodatne sile ili dodavanja nepotrebnih koraka u procesu. Odabirem najbolji postupak oblikovanja stakla na temelju vizualnih i konceptualnih namjera, a koristim puhanje, toplinsku obradu, lijevanje a brušenje kada smatram da je to potrebno.


Radim sa staklom jer ono ima jedinstveni potencijal umjetničkog izražavanja. Staklo može biti tvrdo ili meko, lagano ili teško, oštro ili glatko, mutno ili prozirno, masivno ili delikatno. Bilo da je vjerno stvarnosti ili apstraktno, gledatelja može odvesti na nova mjesta. Staklo je prekrasna mješavina fizike, kemije, umjetnosti i zanatstva i posjeduje moć koja je, po mom iskustvu, najbliskija alkemiji, poručio je Grove.


Sinergija dvaju pogleda na umjetnost


Helmi Remes finska je umjetnica i dizajnerica koja živi i radi u Karkkili. Njezin rad kreće se između apstraktne skulpturalne umjetnosti i produkt dizajna sa staklom kao istaknutim materijalom. U ranom djetinjstvu Remes se s obitelji preselila u Kolari, malo selo u finskoj Laponiji.


Vrijeme provedeno u Laponiji uključuje umjetničina najvažnija sjećanja iz djetinjstva, a u njezinoj umjetnosti isprepliću se motivi vezani uz pustu prirodu Laponije, mijenjanje godišnjih doba, kao i iskustva vezana uz očevu smrt.Njezino djelo “Maa” odabrano je kao umjetnički predmet od stakla povodom 100. obljetnice samostalnosti Finske. Njezini radovi izlagani su u brojnim galerijama i muzejima u Finskoj i Europi, a zastupljeni su i u stalnim zbirkama.


Slate Grove rođen je u Fort Dodgeu u saveznoj državi Iowi. Diplomirao je likovnu umjetnost na Institutu za umjetnost u Clevelandu i magistrirao likovnu umjetnost na Sveučilištu Illinois. Godine 2020. emigrirao je iz SAD – a u Finsku gdje je od jeseni 2020. bio majstor staklarske radionice na Sveučilištu Aalto i nastavnik na Odjelu za umjetnost i Odjelu za dizajn. Slate je izlagao svoje radove diljem Sjedinjenih Američkih Država, kao i na brojnim međunarodnim sajmovima umjetnosti.


– Remesin rad obilježen je laponskim negostoljubivim krajolikom, neizbježnim životom u skladu prirodom, životom u kojem priroda beskompromisno diktira uvjete, ali i nagrađuje čudesnim iskustvima i ljepotom prirode.


Helmi Remes u Zadru se predstavlja s 23 skulpture izrađene u tehnici puhanog stakla. Radovi su to koji daju jednu zavodljivu mirnu energiju, dosta minimalističkih, pročišćenih formi, ali bogatih koloritom koji na prvi pogled daju toliko refleksivnosti, spoznaje i grandiozne jednostavnosti.


Helmi Remes ne crpi inspiraciju iz prirode, ona je u njoj, utkana je u ono kako razmišlja i s čim je duboko povezana, napisala je u katalogu izložbe kustosica izložbe i autorica kataloga Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru i istaknula kako Helmi Remes u svom radu donosi dualnost prirode, delikatnost i veliku snagu.


Ujedinjena inspiracija


Slate Grove predstavlja se u Muzeju antičkog stakla u Zadru s ciklusom od 10 kompozicija, neki radovi sadrže više segmenata, ukupno je dvostruko više pojedinačnih radova, ujedinjenih istom inspiracijom.– Upravo to je i određuje kao umjetnicu: delikatnost stakla kao završenog umjetničkog rada, ali nastalog u intenzivnom procesu ovladavanja tom opasnom užarenom masom. Narativ koji Helmi Remes ima rođenjem u sebi, narativ je koji je Slate Grove prihvatio kao svoj. Vrijednost njihove suradnje upravo je u prihvaćanju, razumijevanju sklada.


Dvoje umjetnika različitog porijekla i formiranja dijele istu naklonost prema Životu u Finskoj u kojoj oboje žive i stvaraju u staklu. Različitost njihovih unutrašnjih umjetničkih glasova stvara ovu izložbu u isprepletanju fantastičnih staklenih radova do jedne uistinu harmonične cjeline. Ono što ih bespogovorno povezuje jest izuzetna vještina, pojasnila je Belevski.


– Prvenstveno je to finska predaja, običaji, Kalevala, čuveni finski narodni ep, koji spada u svjetsku književnu baštinu. Kalevala je važna odrednica za razumijevanje finske baštine i nacionalnog identiteta, neiscrpan je izvor inspiracije i razumljivo intrigantan materijal za američkog umjetnika u Finskoj. Osim tradicije i finskog folklora, krajolik, šume, plodovi i priroda, motivi koje Slate Grove obrađuje klasične motive iz Kalevale.


Slate Grove uklapa i sebe u svaku skulpturu, jer je proces stvaranja u staklu tako intenzivan. Tijek misli kroz dah staklopuhača prenosi se u materiju i posredstvom svakog pokreta ruke, vrtnje staklopuhačke lule ili modeliranja donosi završen rad i istinski hommage Finskoj, napisala je Belevski, poručivši kako Grove uranja u te stare pripovijesti s velikom željom, reproducira motive važne za finski nacionalni identitet, koji postaju važni i za njega samoga.


Radovi Slatea Grovea savršeno korespondiraju s konceptom Helmi Remes. Na ovoj su izložbi unisono iznijeli ljepotu stakla, iznimnu vještinu i predstavili Finsku koju oboje doživljavaju zasigurno podjednako važnom na jednoj metafizičkoj razini.Tradicija u staklu


– Finska je narodna predaja utkana u ovo staklo, što se vidi iz dva različita, ali povezana umjetnička koncepta. Rermes radi apstraktne radove inspirirane finskom prirodom, a Grovea fascinaciju “Kalevcalom” i njezine motive u staklu, zaključila je Belevski.


Zajednički koncept izložbe oboje ih veže da kroz individualne radove u staklu prenesu svoju inspiraciju finskim krajolikom, prirodom, čudesnim izmjenama godišnjih doba, koja neizbježno utječu na način života, ali i na životnu filozofiju.


Utkanost tradicije u svakodnevni život, otkrivanje finske povijesti, baštine, mitova i legendi, potrage za svjetlom, tako važnim za život, tog balansa između tame u zimskim danima i neprekidnog dana u ljetu, donose čudesne radove u staklu ovo dvoje umjetnika, koji svoj zajednički izlagački koncept po prvi put prikazuju daleko od Finske, na Mediteranu, u Zadru i Muzeju koji baštini antičkog staklo, staklo prepuno priča i tradicije, univerzalni materijal koji ne poznaje granice, posebno granice umjetničke inspiracije.


– Ovu izložbu vidim kao nastavak želje Muzeja da ponovno predstavi najbolje od staklarske tradicije Sjeverne Europe i Skandinavije, ovog puta Finske. Umjetnost puhanja stakla sastavni je dio finske industrijske i umjetničke kulture. Staklo je u svojim različitim oblicima vrlo svestrano i podložno različitim fascinantnim umjetničkim stilovima.


Kroz godine je to dalo odriješene ruke mnogim suvremenim dizajnerima u staklu. To je i jedan od simbola Finske, poručio je veleposlanik Finske u RH, Nj. E. g. Kalle Kankaanpää, dodavši kako ova izložba svojim narativom održava najbolje od finske kulturne i prirodne baštine.


– Njegova umjetnost u staklu na prvi pogled govori o svježoj finskoj prirodi i krajolicima, ali i odražava stoljetnu finsku umjetnost puhanja stakla. Oni su samo jedni od umjetnika koji ovoj tradiciji udišu novi život i smisao, prateći stoljetnu tradiciju koju u cijeloj zemlji njegujemo, zaključio je veleposlanik Kankaanpää.