Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

porculanska trava

Znate li što je portulak ili tušt, samonikla biljka koja je jestiva i bogata omega-3 masnim kiselinama?

Autor: Šarlota Brnčić

07.05.2023. 19:51
Znate li što je portulak ili tušt, samonikla biljka koja je jestiva i bogata omega-3 masnim kiselinama?

Foto: iStock



Portulak poznatji kao Tušt, često se smatra korovom koji treba iskorijeniti iz vrta, ali u stvarnosti nije otrovan, jestiv je i ima zanimljiva svojstva.


Listovi portulaka su naime bogati bjelančevinama, čiji udio može doseći i do 40% suhe težine, te vitaminima i mineralima.


Stoga je vrlo hranjiva biljka, toliko da je Gandhi četrdesetih godina prošlog stoljeća portulak uvrstio među kultivirane vrste kako bi se izborio s gladi u svojoj zemlji.




No, portulak je prije svega poznat po prisutnostiesencijalnih omega-3 masnih kiselina, s protuupalnim svojstvima i korisnim za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.


Sjemenke portulaka, čiji okus podsjeća na sjemenke lana, posebno su hranjive zbog velike količine ulja i bjelančevina, dok listovi sadrže i sluzi s omekšujućim svojstvima.


Dobrobiti portulaka


Kao što smo vidjeli, portulak je bogat omega-3 esencijalnim masnim kiselinama, poznatim po svom protuupalnom djelovanju i korisnim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.


Nadalje, listovi i stabljike portulaka bogati su vitaminima, mineralnim solima i sluzima s omekšujućim svojstvima, korisnim za:


  • za unutarnju upotrebu: štiti gastrointestinalni trakt
  • za vanjsku upotrebu: za umirenje nadražene i pocrvenjele kože te za hidrataciju suhe kože

U vrijeme Rimljana, kada je portulak uveden u Europu, biljka se koristila u medicinske i magijske svrhe, ali i kao hrana.


Portulak se zapravo smatrao lijekom protiv urokljivog oka i groznice.


Kako konzumirati portulak


Može se jesti sirov ili kuhan, ali s obzirom na kiselkast i pikantan okus, općenito se preferira jesti sirov.


Kada se kuha, nije uvijek cijenjen zbog sluzave konzistencije.


Konzumiraju senadzemni dijelovi portulaka, dakle stabljike, mlado lišće i cvjetovi, koji su blago kiselkastog okusa i mesnate konzistencije.


Zeleni dijelovi biljke mogu se sušiti, kako bi se mogli sačuvati i konzumirati tijekom zime.


Jestive su i sjemenke portulaka koje se koriste cijele ili mljevene.