Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najzagađenije

Ovo je voće najkontaminiranije pesticidima, a svi ga jedemo

Autor: Šarlota Brnčić

06.05.2023. 07:51
Ovo je voće najkontaminiranije pesticidima, a svi ga jedemo

Foto: Pixabay



Konzumiranje voća i povrća dobro je za zdravlje, ali ne kada su ti proizvodi kontaminirani insekticidima, pesticidima i drugim zagađujućim i opasnim kemikalijama.


Kao i svake godine, mreža američkih aktivista Environmental Working Group (EWG) analizirala je proizvode koji se prodaju u supermarketima kako bi otkrili u kojoj su mjeri onečišćeni pesticidima.


Ljestvica najzagađenijih proizvoda, poznata kao Dirty Dozen (doslovno “prljavi tucet”), ove godine okuplja stara, ali i nova imena koja se proteklih godina nisu spominjala.


Najkontaminiranije voće




Među voćem koje je već nažalost poznato po jakoj kontaminaciji pesticidima su i jagode koje su i za 2023. godinu na prvom mjestu ljestvice.


Zatim slijede breskve (četvrto mjesto), kruške (peto), nektarine (šesto), jabuke (sedmo), grožđe (osmo) i trešnje (deseto mjesto).


Novost za 2023. su borovnice (jedanaesto mjesto na ljestvici), jako kontaminirane sa dva pesticida prisutna u sastavu insekticida poznatog kao organofosfat.


Od ova dva, prvi (pronađen u više od 10% analiziranih uzoraka) trenutno je zabranjen u EU, dok je drugi (pronađen u 9% uzoraka) dopušten samo u staklenicima.


Organofosfat je pesticid najzastupljeniji i na grahoricama (točnije na 7% analiziranih uzoraka).


Također je primjetno prisustvo razgradnje octa (iako je EPA zabranila njegovu upotrebu na zelenim grahovima 2011.).


Voće i povrće koje čini “prljavu tucet” bilo je pozitivno na 210 različitih pesticida: svaka stavka na ljestvici bila je pozitivna na najmanje 13 pesticida, a neki su kontaminirani sa čak 23.