Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

OPREZ!

Rastući trend šminkanja prije odlaska u teretanu ili na trčanje mogao bi izazvati oštećenje kože

Autor: Hina

30.03.2024. 16:30
Rastući trend šminkanja prije odlaska u teretanu ili na trčanje mogao bi izazvati oštećenje kože

Foto: PixabayRastući trend šminkanja prije odlaska u teretanu ili na trčanje mogao bi izazvati oštećenje kože, prema znanstvenicima u Južnoj Koreji i SAD-u.


Nakon testiranja učinaka nanošenja tekućeg pudera prije vježbanja, stručnjaci su zaključili da može začepiti pore i uzrokovati  suhoću kože lica.


“Šminka može začepiti pore i povećati proizvodnju sebuma”, rekli su, upozoravajući u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology da će ljudi sa suhom kožom vjerojatno biti najgore pogođeni nanošenjem šminke prije vježbanja.
Sa Sveučilišta San Antonio i Korejskog nacionalnog sveučilišta, istraživači su rekli da su mjerili vlažnost, elastičnost, pore, sebum i masnoću na koži 43 studenta i studentica, prije i nakon što su ih stavili na 20-minutno trčanje na ergometar.


Nakon vježbanja, pore su se šire otvorile na koži koja nije bila prekrivena šminkom, otkrio je tim.


“Za zdravlje kože, najbolje je vježbati bez šminke”, rekao je Dongsun Pak s Korejskog nacionalnog sveučilišta, čiji je tim proveo testove zbog “rastućeg trenda pojedinaca koji upotrebljavaju kozmetiku dok sudjeluju u tjelesnim aktivnostima”.