Foto: iStock/NL
Kad god vam ostane hrane, osobito ako je kuhana, prirodna je tendencija da je stavite u hladnjak i spremite za sljedeći dan. No je li to doista ispravna praksa ili može ugroziti kvalitetu hrane?
Ukoliko svoju kuhanu hranu namjeravate držati u hladnjaku kako biste je konzumirali kasnije, tajna je u tome da je ne ostavljate predugo na sobnoj temperaturi: to je ono što pogoduje razmnožavanju bakterija i plijesni.
No, stavljanje još vruće hrane u hladnjak također je loša praksa, jer gubite više energije, a istovremeno ugrožavate kvalitetu ostalih namirnica u hladnjaku.
Ako stavite jako vruću posudu u hladnjak, unutarnja temperatura uređaja će naglo porasti, a motor hladnjaka će morati “više raditi” kako bi vratio ispravnu temperaturu, s posljedičnim gubitkom energije.
Nadalje, nagla promjena temperature mogla bi promijeniti čuvanje drugih namirnica u vašem hladnjaku – poput sira, mlijeka ili ribe.
3 savjeta za savršeno očuvanje
Ako želimo sačuvati još vruću hranu, pravite male porcije i stavljajte ih u plitke posude: na taj način će se hrana brže ohladiti i izbjeći će se bakterijska kontaminacija.
Neka prođu najviše dva sata nakon kuhanja prije nego što posude stavite u hladnjak: to će omogućiti da se hrana ohladi, ali će u isto vrijeme izbjećirazmnožavanje bakterija u proizvodu.
Na kraju, oslonite se na svoja osjetila da provjerite je li proizvod pripremljen prethodnog dana još uvijek dobar za jelo: ako primijetite mrlje plijesni ili neugodan miris, bolje je da proizvod bacite u smeće.
Ako slijedite ovih nekoliko jednostavnih pravila, moći ćete pohraniti ostatke hrane do dva ili tri dana u hladnjaku, ograničavajući otpad i štedeći dragocjene resurse.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE