Foto: Pixabay
Zadržava većinu hranjivih tvari od svježeg, ali uz iznimke
Smrznuto povrće često se smatra prikladnom alternativom svježem povrću, ne samo u smislu jednostavnosti upotrebe, već i često niske cijene (ponekad više od svježeg), dugog roka trajanja i činjenice da se može kupiti tijekom cijele godine, što omogućuje da jedete svoje omiljeno povrće čak i izvan sezone.
Međutim, u vezi s ovim proizvodima javljaju se sumnje u pogledu njihove prehrambene vrijednosti.
Neka istraživanja daju nam zanimljive uvide u sadržaj vitamina, mineralnih soli i antioksidansa prisutnih u smrznutom povrću u usporedbi sa svježim varijantama.
Istraživanje iz 2015. pokazalo je, primjerice, kako je smrznuta brokula bogatija riboflavinom od svježe brokule, dok je smrznuti grašak, naprotiv, siromašniji tim vitaminom.
Analizirajući smrznuti grašak, mrkvu i špinat, isto je istraživanje zatim primijetilo kako ovo povrće ima niži udio beta karotena, dok nije uočena značajna razlika između smrznutih i svježih zelenih mahuna i špinata.
Drugo istraživanje pokazalo je da smrznuti, sirovi kupus sadrži više antioksidansa od svježeg kupusa, što sugerira da zamrzavanje može čak povećati sadržaj antioksidansa u nekom povrću.
S druge strane, tretmani kojima je podvrgnuto smrznuto povrće mogu dovesti do značajnog smanjenja hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, uključujući vitamin C i tiamin.
Prema izvješću koje je objavio Journal of Science of Food and Agriculture, sadržaj vitamina C u nekom povrću može se smanjiti za 10 do 80 posto tijekom procesa blanširanja i zamrzavanja, s prosječnim gubitkom hranjivih tvari od oko 50 posto.
Očito i druge metode kuhanja, poput prženja u tavi i mikrovalne pećnice, također mogu dovesti do gubitka hranjivih tvari, čak i ako počnete od svježeg povrća.
Obratite pozornost na oznake
Odlučite li se kupiti smrznuto povrće, morate paziti da pažljivo čitate etiketu, izbjegavajući proizvode koji mogu sadržavati aditive ili konzervanse.
Mogu sadržavati dodani šećer ili sol, važne stvari kojih morate biti svjesni.
Neko smrznuto povrće može se kombinirati s umacima ili mješavinama začina, a u tom slučaju će se povećati količina natrija, masti ili kalorija u konačnom proizvodu (još jedna stvar koju treba uzeti u obzir).
najnovije
najčitanije
Hrvatska
KRALJ
Kralj Karlo III. otkrio svoj prvi portret od krunidbe
Hrvatska
VELIKA KNJIŽEVNICA
Umrla kanadska nobelovka Alice Munro
Nogomet
francuski napadač
Tebas: Mbappé dolazi u Real na pet godina
Hrvatska
premijer
Plenković u Zaboku: Naša je lista najsnažnija, s najvećim postignućima
Nogomet
Nogomet
HNS predvođen Kustićem boravi u Bangkoku, Tajland je domaćin kongresa FIFA-e
Crna Kronika
Tragedija
U retencijskom bazenu na Sfingi utopila se starija žena
Nogomet
1. ŽNL
Show na utakmici Hajduka i Zemunika! Sudac dobio šaku u glavu, susret prekinut!
Zadar
neugodan miris
Zadrani se jutros probudili u smradu dima, evo što je uzrok
Crna Kronika
sudar triju vozila
DOVRŠEN OČEVID U prometnoj nesreći u Poljicima ozlijeđeno čak sedam osoba, jedna se bori za život
Crna Kronika
Tragični slučaj