Foto: Pixabay
Zadržava većinu hranjivih tvari od svježeg, ali uz iznimke
Smrznuto povrće često se smatra prikladnom alternativom svježem povrću, ne samo u smislu jednostavnosti upotrebe, već i često niske cijene (ponekad više od svježeg), dugog roka trajanja i činjenice da se može kupiti tijekom cijele godine, što omogućuje da jedete svoje omiljeno povrće čak i izvan sezone.
Međutim, u vezi s ovim proizvodima javljaju se sumnje u pogledu njihove prehrambene vrijednosti.
Neka istraživanja daju nam zanimljive uvide u sadržaj vitamina, mineralnih soli i antioksidansa prisutnih u smrznutom povrću u usporedbi sa svježim varijantama.
Istraživanje iz 2015. pokazalo je, primjerice, kako je smrznuta brokula bogatija riboflavinom od svježe brokule, dok je smrznuti grašak, naprotiv, siromašniji tim vitaminom.
Analizirajući smrznuti grašak, mrkvu i špinat, isto je istraživanje zatim primijetilo kako ovo povrće ima niži udio beta karotena, dok nije uočena značajna razlika između smrznutih i svježih zelenih mahuna i špinata.
Drugo istraživanje pokazalo je da smrznuti, sirovi kupus sadrži više antioksidansa od svježeg kupusa, što sugerira da zamrzavanje može čak povećati sadržaj antioksidansa u nekom povrću.
S druge strane, tretmani kojima je podvrgnuto smrznuto povrće mogu dovesti do značajnog smanjenja hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, uključujući vitamin C i tiamin.
Prema izvješću koje je objavio Journal of Science of Food and Agriculture, sadržaj vitamina C u nekom povrću može se smanjiti za 10 do 80 posto tijekom procesa blanširanja i zamrzavanja, s prosječnim gubitkom hranjivih tvari od oko 50 posto.
Očito i druge metode kuhanja, poput prženja u tavi i mikrovalne pećnice, također mogu dovesti do gubitka hranjivih tvari, čak i ako počnete od svježeg povrća.
Obratite pozornost na oznake
Odlučite li se kupiti smrznuto povrće, morate paziti da pažljivo čitate etiketu, izbjegavajući proizvode koji mogu sadržavati aditive ili konzervanse.
Mogu sadržavati dodani šećer ili sol, važne stvari kojih morate biti svjesni.
Neko smrznuto povrće može se kombinirati s umacima ili mješavinama začina, a u tom slučaju će se povećati količina natrija, masti ili kalorija u konačnom proizvodu (još jedna stvar koju treba uzeti u obzir).
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Reakcije trenera
Danijel Jusup zadovoljan igrom protiv SC-a: ‘Vratili smo našu obranu koja nam je zaštitni znak’
Kultura
"sava mrkalj"
SKD “Prosvjeta” dodijelilo godišnju nagradu redatelju Nebojši Slijepčeviću
Nogomet
ENGLESKA LIGA
VIDEO Gol Joška Gvardiola pokrenuo veliki preokret Cityja protiv Chelseaja
Rukomet
SVJETSKO PRVENSTVO
Mađarska prošla u četvrtfinale gdje čeka – Hrvatsku!
Hrvatska
rejting stranaka
Novi Crobarometar: HDZ gubi podršku, SDP se približava; razlika samo tri postotna boda
Zadar & Županija
REPORTAŽA
MISTO MOJE (10) Iz Poljica nitko ne odlazi, radi se i gradi, ali nestaju dobri stari običaji
Hrvatska
NOVI PODACI
Porezna uprava objavila nove podatke, do 16 sati iznos računa manji za čak 50 posto!
Hrvatska
podaci porezne uprave
Bojkot daje rezultate? Do 11 sati 40 posto manje računa, iznos manji za 47 posto
Županija
BOJAZAN ZA EKOSUSTAV
NAPUŠTANJE KAVEZA Bijeg atlantskog lososa izazvao lavinu upita: ‘Dodatni problem stvara činjenica…’
Zadar
OKRUŽENA LJEPOTOM