
Foto: Pixabay
Zadržava većinu hranjivih tvari od svježeg, ali uz iznimke
Smrznuto povrće često se smatra prikladnom alternativom svježem povrću, ne samo u smislu jednostavnosti upotrebe, već i često niske cijene (ponekad više od svježeg), dugog roka trajanja i činjenice da se može kupiti tijekom cijele godine, što omogućuje da jedete svoje omiljeno povrće čak i izvan sezone.
Međutim, u vezi s ovim proizvodima javljaju se sumnje u pogledu njihove prehrambene vrijednosti.
Neka istraživanja daju nam zanimljive uvide u sadržaj vitamina, mineralnih soli i antioksidansa prisutnih u smrznutom povrću u usporedbi sa svježim varijantama.
Istraživanje iz 2015. pokazalo je, primjerice, kako je smrznuta brokula bogatija riboflavinom od svježe brokule, dok je smrznuti grašak, naprotiv, siromašniji tim vitaminom.
Analizirajući smrznuti grašak, mrkvu i špinat, isto je istraživanje zatim primijetilo kako ovo povrće ima niži udio beta karotena, dok nije uočena značajna razlika između smrznutih i svježih zelenih mahuna i špinata.
Drugo istraživanje pokazalo je da smrznuti, sirovi kupus sadrži više antioksidansa od svježeg kupusa, što sugerira da zamrzavanje može čak povećati sadržaj antioksidansa u nekom povrću.
S druge strane, tretmani kojima je podvrgnuto smrznuto povrće mogu dovesti do značajnog smanjenja hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, uključujući vitamin C i tiamin.
Prema izvješću koje je objavio Journal of Science of Food and Agriculture, sadržaj vitamina C u nekom povrću može se smanjiti za 10 do 80 posto tijekom procesa blanširanja i zamrzavanja, s prosječnim gubitkom hranjivih tvari od oko 50 posto.
Očito i druge metode kuhanja, poput prženja u tavi i mikrovalne pećnice, također mogu dovesti do gubitka hranjivih tvari, čak i ako počnete od svježeg povrća.
Obratite pozornost na oznake
Odlučite li se kupiti smrznuto povrće, morate paziti da pažljivo čitate etiketu, izbjegavajući proizvode koji mogu sadržavati aditive ili konzervanse.
Mogu sadržavati dodani šećer ili sol, važne stvari kojih morate biti svjesni.
Neko smrznuto povrće može se kombinirati s umacima ili mješavinama začina, a u tom slučaju će se povećati količina natrija, masti ili kalorija u konačnom proizvodu (još jedna stvar koju treba uzeti u obzir).
najnovije
najčitanije
Hrvatska
JAVLJA DHMZ
OŠTRA PROMJENA VREMENA Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, donosimo prognozu
Zadar
povratak u rodni grad
Zadranka srpsko-palestinskog porijekla: ‘Nakon godina borbe, saživjela sam se sa svojim identitetima’
Županija
infrastruktura
Uručen ugovor za uređenje sportskog igrališta OŠ Vladimir Nazor Neviđane
Kultura
in memoriam
Igor Gluić stvarao je na svoj način i bio uvijek tu za druge
Svijet
roberta metsola
Predsjednica Europskog parlamenta posjetila Gazu
Zadar
ODRŽIVA ALTERNATIVA
Interes za second hand trgovine u Zadru sve veći: ‘Ma, kakva sramota, važno da nisam gol’
Županija
PODHRTAVANJE TLA
Zabilježen slabiji potres s epicentrom 30 kilometara udaljeno od Zadra
Zadar
Marcelle Novignon Avocetien
Medicinska i časna sestra iz Benina nova zaposlenica zadarske bolnice
Zadar
u 96. godini
Preminuo Melkior Perinić, jedan od nastarijih i najvjernih navijača KK Zadra
Ostali sportovi
mali nogomet