ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Devijacija sna

Spavate li vikendom do kasno? Možda starite brže

Autor: Šarlota Brnčić

08.10.2023. 08:48
Spavate li vikendom do kasno? Možda starite brže

Foto: Pixabay

Nije problematično samo malo i loše spavati, nego i neredovito i previšePritisci posla i obitelji mogu mnogim odraslim osobama učiniti gotovo nemogućim pridržavati se zdrave rutine spavanja.


U tom smislu, novo istraživanje sa Sveučilišta Augusta u Georgiji kaže da bi pokušaj nadoknađivanja izgubljenih sati sna, možda spavanjem vikendom do kasno, moglo dovesti do toga da prerano ostarite.


U istraživanju objavljenom u časopisu Sleep Health, znanstvenici su procijenili podatke 6.052 odrasle osobe koje su sudjelovale u američkom Nacionalnom istraživanju zdravlja i prehrane.
“U ovom smo istraživanju otkrili da je dulji san vikendom povezan s ubrzanim biološkim starenjem“, ističu istraživači.


Prethodna istraživanja povezivala su društveni jet lag i pokušaj nadoknađivanja sna sa smanjenom kognitivnom izvedbom, pretilošću, dijabetesom, hipertenzijom i poremećajima raspoloženja.


No, što točno stoji iza ovih negativnih rezultata nije sasvim jasno. Najvjerojatniji krivac je poremećaj našeg unutarnjeg cirkadijalnog ritma.


Našim tijelima upravlja niz unutarnjih satova kalibriranih različitim čimbenicima. Glavni tjelesni pacemaker nalazi se u našem mozgu i svako se jutro resetira svjetlom.


Međutim, ako dnevno svjetlo doživljavamo u različito doba dana, naši unutarnji tjelesni satovi mogu postati neusklađeni, što zauzvrat može utjecati na funkcioniranje našeg tijela.


Ali što ako imate malu djecu, radite u neredovitim smjenama ili jednostavno morate jako rano ustati da biste otišli na posao?


Istraživači su izjavili sljedeće:


“Čimbenici suvremenog stila života, poput povećane izloženosti svjetlu, noćnih aktivnosti i sveprisutnog korištenja elektroničkih medija i mobilnih uređaja, zapravo su glavni čimbenici koji pridonose devijaciji sna. Nadamo se da je naše istraživanje poziv na buđenje za smanjenje razine ovih čimbenika nezdravog načina života.”