ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dašak šarmantnosti

Savjeti i rješenja za odabir najboljeg lustera s modernim dekorom

Autor: Šarlota Brnčić

19.11.2022. 08:05
Savjeti i rješenja za odabir najboljeg lustera s modernim dekorom

Foto: Foto Pexels

U trgovinama možete pronaći lustere inspirirane klasičnijim stilom, ali s originalnim štihomOpremanje kuće danas nije jednostavno jer na tržištu ima raznih proizvoda.


Oni koji su nostalgični za dobrim starim vremenima mogli bi više voljeti klasične modele lustera, ali postoje brojni prijedlozi koji su inspirirani njima, dajući onaj dodatni dašak šarmantnosti i modernosti koji nikad ne škodi.


Odabir lustera za dom mora uzeti u obzir brojne probleme, počevši od potrebe za ispravnim osvjetljenjem u svakom okruženju, kao i potrage za lusterima pravog stila i koji ne troše pretjerano.


Luster da, ali s LED diodama
Stil lustera trebao bi odražavati stil okoline u kojoj se nalazi, dakle očito stil namještaja i ostalih dodataka za opremanje.


Danas, međutim, sve češće postoji tendencija da se preferiraju suvremene rasvjetne točke, često stiliziranih i minimaliziranih oblika.


Činjenica je da još uvijek ima onih koji cijene modele iz prošlosti, pa tako u specijaliziranim trgovinama možete pronaći lustere inspirirane klasičnijim stilom, ali s originalnim štihom.


Bitno je pratiti vrijeme, a danas se umjesto skupih žarulja sa žarnom niti koriste LED diode.


Ne samo da troše manje od trećine tradicionalnih žarulja, one također bacaju puno više svjetla i dizajnirane su da traju nekoliko godina, bez lomljenja ili kvarenja.


Foto: iStock


Odabir lustera za spavaću sobu


Bilo da se radi o dnevnoj sobi, kuhinji ili spavaćoj sobi, ugradnja lijepog lustera svačiji je cilj.


Kao što smo rekli, danas je ponuda vrlo široka i uključuje proizvode raznih oblika i materijala, pa tako i one za spavaće sobe.


Trenutačna moda, koja također diktira svoja pravila u pogledu namještaja, traži da difuzori budu u obliku žarulje, po mogućnosti vrlo velikih dimenzija.


Za spavaću sobu obično se odlučite za kupnju lustera od metala i stakla ili metala i tkanine kako biste prigušili svijetlo.


U dječjoj sobi, s druge strane, možete ugraditi luster s narančastim plastičnim abažurom, sa središnjim grlom prikladnim za smještaj velike žarulje.


Foto: iStock


Divovske svjetiljke i jasno vidljivi kablovi


Predimenzionirane žarulje su u modi, kao i grla žarkih boja ili crni ili šareni kablovi. U prošlosti su ovi elementi kreirani tako da budu skriveni, ne baš vidljivi, tako da je abažur ili difuzor bio pravi istaknuti element lustera.


Danas stvari idu sasvim drugačije, čak su i žarulje, grla za svjetiljke, kablovi postali protagonisti, sa sjenilima koja su svedena na jednostavne metalne kaveze ili čak potpuno odsutna.


Foto: iStock