Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Polemika

Parabeni se nalaze u mnoštvu beauty proizvoda. Što su i jesu li štetni?

Autor: Lucija Sučić

27.04.2023. 07:37
Parabeni se nalaze u mnoštvu beauty proizvoda. Što su i jesu li štetni?

Foto: iStock

Lako ih je uočiti zahvaljujući činjenici da njihova puna kemijska imena uvijek završavaju na "paraben"Zasigurno ste na policama trgovina zapazili šampone, kreme i razne druge beauty proizvode na čijim se etiketama ističu parole ‘Bez parabena’ ili ‘Paraben free’. Što to uopće znači? Što su parabeni i zbog čega je važno da ih u proizvodu ima ili pak nema?


Kako bismo deminstificirali tajanstvene parabene, prvo ćemo se pozabaviti otkrivanjem što su točno oni i koja im je svrha, ali ćemo se i dotaknuti polemike jesu li toliko štetni ili ne. Više doznajte u nastavku teksta.


Što su točno parebeni?


Danas proizvodi imaju podosta dug vijek trajanja. To je na neki način i potrebno, s obzirom na to koliko je vremena potrebno da proizvod koji je proizveden na drugom dijelu svijeta dođe na police trgovina u istom sastavu kao i kada se proizveo. Upravo zbog toga neophodni su konzervansi kako bi se sastav proizvoda maksimalno očuvao te kako bi proizvod bio što duljeg životnog vijeka.
Tu na scenu dolaze parabeni. “Parabeni su konzervansi koji se koriste u proizvodima za osobnu njegu ne bi li spriječili razvoj bakterija ili gljivica u proizvodima, povećavajući rok trajanja proizvoda”, pojasnila je dermatologinja Iris Rubin.


U kojim se proizvodima nalaze?


Parabeni su prisutni u mnoštvu različitih proizvoda: u šamponima, kremama, gelovima za lice i za tuširanje, brojnim serumima…


Najčešći nazivi

Najčešće korišteni su metilparaben (methylparaben), etilparaben (ethylparaben), propilparaben (propylparaben)i butilparaben (butylparaben).

Jesu li parabeni loši?


Nažalost, po tom pitanju znanost još uvijek nema jednoznačan odgovor, te zbog toga još uvijek postoje snažne podvojene struje mišljenja gdje jedna tvrdi da jesu, a druga da nisu.


Naime, 2004. britanska znanstvenica Philippa Darbre objavila je istraživački rad u kojem je pokazala da su pronađeni tragovi parabena u uzorcima tkiva raka dojke. Iako nije bilo dovoljno dokaza koji bi uvjerljivo dokazali vezu između upotrebe parabena i povećanog rizika od raka, rad je dokazao da parabeni mogu proći kroz kožnu barijeru i ući u tijelo.


Stoga, iako nije utvrđena uzročna veza između parabena i raka dojke, to istraživanje bilo je dovoljan povod za porast zabrinutosti u korištenju parabena, iako nisu službeno zabranjeni zbog nedostatka znanstvenih dokaza.


Sve se u konačnici svodi na osobni odabir kupca, te na tržištu ima brojnih proizvoda sa i bez parabena. Ako ste u nedoumici sadrži li proizvod parabene, možete provjeriti popis sastojaka na pakiranju proizvoda. Parabene je lako uočiti zahvaljujući činjenici da njihova puna kemijska imena uvijek završavaju na “paraben” (npr. metilparaben, propilparaben ili butilparaben).