Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neugodna pojava

5 razloga zašto vas navečer svrbe noge uvečer i trikovi kako tome doskočiti

Autor: Mija Dropuljić

27.04.2023. 07:52
5 razloga zašto vas navečer svrbe noge uvečer i trikovi kako tome doskočiti

Foto: iStock

Svrbež je češći noću jer kemijski signali svrbeža (citokini) slijede cirkadijalni obrazacVaša rutina njege kože je gotova, vaš popis obaveza je prekrižen i spremni ste sklupčati se uz dobru knjigu. Ali čim ste se udobno smjestili, opet onaj svrbež u nogama.


Svrbež kože uvijek je neugodan, ali često i onemogućuje zaspati, pogotovo navečer kada se jako želite odmoriti. Prema dermatolozima, svrbež nogu može imati više različitih uzroka.


Ovdje možete saznati koji su i što možete učiniti u vezi s njima.


Suha koža
Vaše tijelo žudi za vlagom i privlači pažnju na sebe suhim, ljuskavim i grubim mrljama na nogama. Suha koža može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali se s godinama pogoršava.


Svrbež se, s druge strane, pojačava osobito noću. Svrbež je češći noću jer kemijski signali svrbeža (citokini) slijede cirkadijalni obrazac, što znači da su intenzivniji noću. Osim toga, ljudi su noću manje ometeni od svakodnevnih događaja i zadataka, pa više osjećaju svrbež.


Ekcem 


Ekcem je stanje kože koje uzrokuje svrbež, upalu kože, osipe, mjehuriće i infekcije kože. Blagi slučajevi ekcema obično uzrokuju samo male dijelove kože koji svrbe. Međutim, u teškim slučajevima ekcem se može proširiti po cijelom tijelu. 


Sindrom nemirnih nogu


Sindrom nemirnih nogu je neurološki poremećaj karakteriziran neugodnom željom za stalnim pomicanjem nogu. Osobe s ovim stanjem često opisuju osjećaj u nogama kao svrbež, puzanje, lupanje ili povlačenje. Žene su posebno pogođene ovom bolešću. 


Hipotireoza


Hipotireoza je stanje uzrokovano slabim radom štitnjače. Nedovoljna proizvodnja hormona štitnjače stoga može dovesti do naizgled neobjašnjivog svrbeža po cijelom tijelu, uključujući noge, te do suhe, ljuskave kože. Ostali simptomi uključuju umor, debljanje, bolove u zglobovima ili neredovite menstrualne cikluse.


Bolest jetre


U početku bi se moglo činiti čudnim, ali zapravo može postojati veza između svrbeža kože i problema s jetrom. Jetra proizvodi takozvane žučne soli, koje pomažu u probavi. Kod osoba s bolestima jetre, veće razine žučnih soli mogu se nakupiti ispod kože, što zauzvrat može uzrokovati svrbež.


Svrbež nogu može imati mnogo uzroka. Međutim, simptomi su obično bezopasni i lako se mogu liječiti. Učinite nešto dobro za svoju kožu uz sljedeće savjete i trikove:


  • Gel za tuširanje koristite samo ispod pazuha, na stopalima ili po potrebi na intimnom području
  • Izbjegavajte spužve ili rukavice za pranje
  • Koristite toplu, ali ne vruću vodu za kupanje ili tuširanje
  • Nemojte se tuširati duže od 10 minuta
  • Nanesite hidratantnu kremu nakon tuširanja

Ako niti jedna od predloženih mjera ne pomogne, uvijek je preporučljivo posjetiti svog dermatologa.