Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TRENUTNO OLAKŠANJE

Otkrijte iznenađujuću moć ledene vode u liječenju tjeskobe i stresa

Autor: Šarlota Brnčić

29.10.2023. 19:25
Otkrijte iznenađujuću moć ledene vode u liječenju tjeskobe i stresa

Foto: PixabaySve više ljudi danas pati od tjeskobe i stresa. Užurbani ritam rada, društveni pritisak i neizvjesnost oko budućnosti među čimbenicima su koji najviše pridonose povećanju ovih stanja, što može uzrokovati i druge poremećaje – poput nesanice , glavobolje, poremećaja prehrane.


Simptomi povezani s anksioznošću su složeni i svaka osoba doživljava drugačije simptome. Međutim, uobičajeno stanje je ubrzanje otkucaja srca koje osjećamo kada smo “pod pritiskom”.


Ovo ubrzanje povezano je s iznenadnim osjećajem topline i pretjeranim znojenjem.
No, postoji način da se ova reakcija koja se manifestira u stanju tjeskobe blokira, kako bi se izazvalo oslobađanje napetosti.


Drugim riječima, smirivanjem fizičkog simptoma tjeskobe možemo pronaći i spokoj na psihološkoj razini.


Da bismo to učinili, možemo u svoju korist iskoristiti nevjerojatnu osjetljivost na vanjske podražaje koju pokazuje živac vagus.


Kada hladna voda dospije na lice (osobito u područje ispod očiju i iznad jagodica), stimulira se živac vagus, koji kontrolira parasimpatički živčani sustav, što uzrokuje promjenu bitnih funkcija – poput disanja, otkucaja srca, tjelesne temperature.


Ovaj fenomen su proučavali znanstvenici i nazvali ga Diving Reflex (poznat i kao “ronilački refleks”).


Kako možete zaustaviti krug tjeskobe


Možete iskoristiti ronilački refleks i osjetljivost živca vagusa u svoju korist kako biste blokirali fizičke senzacije uzrokovane tjeskobom i pronašli spokoj na jednostavan, ali učinkovit način – bez potrebe da postanete stručni ronioci.


Evo što učiniti:


  • lice možete nekoliko puta isprati svježom ili hladnom vodom, usmjeravajući pozornost prije svega na područje između lukova obrva i jagodičnih kostiju, jer se tu nalaze završeci živca vagusa koji treba stimulirati
  • alternativno, pokušajte se tuširati hladnom vodom: dobrobiti ove prakse su brojne, a među njima je i naglo usporavanje otkucaja srca i disanja
  • opet, možete staviti kockice leda u vrećicu ili čistu krpu i nježno ih pritisnuti na središnji dio lica, zadržavajući dah šest/osam sekundi