Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vratite fokus

Ako proživljavate trenutak tjeskobe, primijenite ovih pet strategija u praksi

Autor: Šarlota Brnčić

20.06.2023. 09:00
Ako proživljavate trenutak tjeskobe, primijenite ovih pet strategija u praksi

Foto: Pixabay

Što treba poduzeti kako biste uspješno prevladali preprekuSvi imamo taj trenutak potpune panike u kojem ne znamo što učiniti i sve se čini izgubljeno – možda u iščekivanju ispita za koji se ne osjećamo previše spremni, zbog poteškoća na poslu ili zbog važne promjene u životu.


Suočeni smo s problemom koji nam se čini nerješivim: osjećaji tjeskobe i straha koji se tada javljaju zamagljuju nam um i ne dopuštaju nam da jasno razmislimo o koracima koje treba poduzeti kako bismo uspješno prevladali prepreku.


Što učiniti u tim slučajevima? Kako se smiriti i povratiti potpunu kontrolu nad svojim postupcima, vratiti svoje živote?
Predlažemo pet vrlo jednostavnih strategija koje možete primijeniti u praksi kako biste se izvukli iz teškog trenutka, a koje možete primijeniti sve zajedno ili čak pojedinačno:


1. Usredotočite se na svoje snage


Kao što smo rekli, tjeskoba zamagljuje naš um i sprječava nas da vidimo svoju vrijednost i mnoge uspjehe koje smo već postigli u našim životima.


Osjećamo se neuspješno, nesposobni postići bilo kakav podvig i tako postajemo ranjivi na djelovanje negativnih misli.


Umjesto da razmišljate o tome što vam nedostaje ili što ne znate učiniti, usredotočite se na vještine i ciljeve koje ste već postigli.


Uzmite olovku i papir, nekoliko puta duboko udahnite i zapišite pet svojih prednosti i pet ciljeva koje ste uspjeli ostvariti.


Mogli bi kupiti kuću, otvoriti tvrtku, uspješno položiti fakultetski ispit, pronaći rješenje problema.


Prisjećanje” da ste se već suočili s važnim izazovima u prošlosti i uspješno ih svladali prvi je način da vratite svoje samopoštovanje i ograničite učinke tjeskobe.


2. Vratite kontrolu


Kada smo žrtve tjeskobe, prepušteni smo na milost i nemilost svojim emocijama i više nemamo kontrolu nad svojim životom i smjerom kojim ide.


Umjesto da dopustite da vas ponesu negativni osjećaji, tjeskobu koristite kao poticaj da promijenite ono što vam se ne sviđa u vašem životu ili da briljantno postignete svoj cilj.


Na primjer, ako ste zabrinuti kako će proći sveučilišni ispit, koristite tu zabrinutost kako biste bili organiziraniji i produktivniji i iskoristite energiju koja proizlazi iz ovog emocionalnog stanja da se usredotočite na cilj koji želite postići.


3. Stvorite male ciljeve


Tjeskoba nas tjera da svoje ciljeve vidimo dalekima. Zašto ne bismo umjesto toga usmjerili pogled na sadašnjost, na sljedeći korak koji treba poduzeti?


Ako je vaš cilj ambiciozan (kao što bi i trebao biti), zastanite na trenutak i zapitajte se: što sada mogu učiniti da se makar i korak približim onome što želim?


Postoji li navika koju mogu uvesti ili promjena, a čije će mi posljedice u budućnosti pomoći da postignem ambiciozni cilj koji želim postići?


Još jedna radnja koju možete provesti jest rastaviti makro-cilj na mnogo manjih ciljeva i, posljedično, lakše ih prevladati.


Ako iz sebe uklonite tjeskobu, fokusirajući se samo na stepenicu ispred sebe, a ne na cijelu ljestvicu, sigurno ćete na kraju biti zadovoljni.


4. Promijenite način razmišljanja


U trenucima tjeskobe pokušajte preusmjeriti pozornost s problema na ono što bi moglo biti rješenje.


Na taj način vaš će um prestati biti pasivno podređen i zauzet će aktivan stav prema rješavanju problema.


Zapitajte se kako biste mogli postići svoj cilj, a da niste podložni tjeskobi i koje alate (novac, vještine, predmete) već danas imate da ostvarite svoju viziju.


Ova mala promjena perspektive omogućit će vam da smirite svoj duh i problem riješite s manje tjeskobe.


5. Vježbajte zahvalnost


Konačno, pozitivan i zahvalan stav ključ je da živite život u potpunosti i bez (previše) briga.


Razmislimo o onome što već imate, cijenite to i izrazite zahvalnost za to.


Osvještavanje mnogih lijepih stvari koje su već dio vašeg života vratit će vam spokojniju viziju postojanja, a čak će i problemi biti manje strašni.