Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vrijedni savjeti

Odvikavanje od pelena ne mora biti mukotrpno. Kažu stručnjaci i roditelji

Autor: Life

27.12.2022. 07:56
Odvikavanje od pelena ne mora biti mukotrpno. Kažu stručnjaci i roditelji

Foto: Freepik

Odbrojavate li dane do trenutka kada ćete se moći pozdraviti s pelenama?Posve je jasno da pelene nakon nekog vremena mogu postati zamorne, te jednostavno dođe trenutak kada je vrijeme da dijete napravi tranziciju prema tuti, a kasnije i wc-u.


No da bi ta tranzicija bila uspješna dijete mora biti spremno na to. To ćete primijetiti ako pratite dječje ponašanje: primjerice, ako dijete pokazuje interes za wc i kupaonicu, govori vam kad mora na wc ili pak inzistira na promjeni pelene nakon obavljene nužde.


Evo nekoliko trikova od stručnjaka i iskusnih roditelja:


Dajte sebi i djetetu vremena
Jedan od glavnih savjeta je da se pokušate ne frustrirati ako učenje i tranzicija na tutu traju dulje. U ovom slučaju može se raditi i o godini dana.


Imajte strpljenja


Svako dijete je drugačije, i dok će nekome navikavanje na život bez pelene ići brzo i glatko, nekoj djeci to je ipak nešto što zahtjeva više vremena i napora.


Držite se rutine


Mnogi roditelji složiti će se da je rutina dosta važan faktor, te je dobar savjet sve što radite doma u raditi i na drugim mjestima, koliko god je to naravno moguće.


Primjerice, ako dijete nakon tute voli oprati ruke svojim omiljenim sapunom, možete mu za vrtić nabaviti njegov sapunčić tako da što više elemenata rutine koja funkcionira ima i u drugim okruženjima.


Ključ leži u dosljednosti


Mnogo puta dijete se jednostavno neće sjetiti ići samo na wc ili tutu, a tu vi kao roditelj/skrbnik odigravate veliku ulogu.


Neki roditelji odlučuju se za intervale tute svakih 20 minuta, neki svakih 30 minuta, a neki sat vremena. Koji god interval odabrali, držite ga se kako bi se dijete naučilo na tutu i to povezalo s vlastitom potrebom odlaska na wc.


Ne zabravite na pohvalu


Budimo realni, to je veliki trenutak koji zaslužuje svaku pohvalu, tako da ne zaboravite mališane ohrabrivati lijepim i pozitivnim riječima!


Odaberite mjesto za tutu


To može biti bilo koje mjesto u stanu za koje mislite da je prigodno, a mnogi se odlučuju za mjesto gdje dijete najviše boravi kako bi tuta bila odmah dostupna. Nakon nekog vremena pomalo ju možete pomicati prema kupaoni.


Izvor