Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Olakšajte si

Pripremite se za dolazak bebe uz korake koje možete napraviti unaprijed

Autor: Lucija Sučić

22.11.2022. 15:22
Pripremite se za dolazak bebe uz korake koje možete napraviti unaprijed

Foto: Freepik

Da ne biste gubili vrijeme ili se dodatno stresirali, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoćiDolazak bebe mijenja puno stvari, a pojaviše ritam i dinamiku funkcioniranja kućanstva i količinu slobodnog vremena. Stvari koje se inače obavljaju “po putu” čine se kao veliki pothvati za koje često neće biti vremena, stoga je bolje dio njih pripremiti unaprijed kako vam ne bi odvlačile pažnju nakon dolaska djeteta.


Evo nekih od praktičnih savjeta:


Napunite zamrzivač i frižider


Zadnja stvar koji ćete htjeti (i stići) raditi kao novopečeni roditelji je kuhanje. Stoga je mudro unaprijed se opskrbiti pripremljenim jelima koja možete zamrznuti, poput složenaca, juha i drugih obroka koje možete lako podgrijati i uživati u zdravom i nutritivno bogatom domaćem jelu.
Frižider i smočnicu možete opremiti konzervama, rižom, paštom i drugim nekvarljivim namirnicama kako bi vam bile nadohvat ruke i kako ne biste morali razmišljati o odlasku u trgovinu.


Osigurajte kuću zaštitom za djecu


Proći će jako malo vremena otkako će vaša beba početi istraživati svaki kutak vašeg doma, stoga je zgodno unaprijed osigurati one najopasnije dijelove.


Utore utičnica prekrijte zaštitom, a kuhinjske ormariće, ladice i frižider osigurajte od otvaranja. Također, ukoliko vam je soba na katu, uložite u vratašca za stepenište i spremite sve lijekove i kemikalije na sigurno mjesto daleko od dohvata dječjih ruku.


Nabavite i postavite auto sjedalicu


Za ovaj korak definitivno nemojte čekati sam odlazak u rodilište, već to napravite puno prije termina kako ne biste time razbijali glavu netom prije nego odlazite nazad doma s bebom.


Informirajte se o jaslicama i vrtićima


Kad tad doći će vrijeme kada će vam trebati jaslice ili vrtić za čuvanje djeteta, stoga je dobra praksa unaprijed istražiti dostupne opcije koje vam pašu cjenovno i po blizini.


Često postoje liste čekanja, tako da se možete unaprijed upisati se kako se ne bi našli u velikoj potrebi za čuvanjem a liste budu jednostavno predugačke. Isto tako, potražite preporuke i savjete, jer dobar glas u ovakvim situacijama iznimno je vrijedan.


Opskrbite se pelenama


Ne želite se pronaći u situaciji da u rane jutarnje sate tragate za čistim pelenama. Pripremite ih dovoljno i neka vam budu na jednom mjestu gdje će vam biti nadohvat ruke.


Pripremite torbu za bolnicu


Barem mjesec dana prije termina pripremite torbu sa svim potrepštinama koje će vam koristiti tijekom boravka u bolnici/rodilištu, a u njoj neka se pronađu, između ostalog, udobna odjeća, čarape, papuče, gumica za kosu, toaletni pribor i slično.