ponedjeljak, 5. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Priprema, pozor, rodilište!

Ove bi se stvari trebale nalaziti u torbi za porod

Autor: L. S.

07.11.2022. 07:11
Ove bi se stvari trebale nalaziti u torbi za porod

Foto: iStock

Topao savjet: ako ne morate, ne spremajte ju u zadnji čas!Porod u rodilištu na ovim prostorima najčešći je radi mnogih komplikacija i prepreka s kojima bi buduće majke bile suočene ako bi se odlučile za alternativu (poput poroda u vlastitom domu), a rodilišta nažalost nisu opremljena sa svim potrebnim stvarima koje će vam koristiti nakon poroda.


Stoga je poželjno unaprijed se pripremiti i sve stvari spakirati u torbu koju ćete kada vrijeme dođe ponijeti sa sobom kako vam ništa ne bi nedostajalo.


Na portalu Udruge Roda na jednom mjestu možete provjeriti koje su neke od stvari koje je poželjno pripremiti prije, a koje rodilišta uvjetuju.
Evo i savjeta što bi se trebalo naći u torbi za porod, a koje bi vam mogle koristiti tijekom porođaja.


Plan poroda


Ovaj obrazac sastavljen je od strane liječnika specijalista (članova Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu), predstavnika Ministarstva zdravstva, primalja i članica udruge Roda, te njegovo ispunjavanje nije obavezno, ali se o njemu možete raspitati kod vašeg ginekologa/inje, a može vam biti od velike pomoći u pronalasku odgovora na brojna pitanja vezana uz sam porod, kao i da istražite sve dostupne mogućnosti i donesete odluke za sebe.


Zdravstvena iskaznica (posebice nalaz krvne grupe)


Zdravstvena iskaznica neka vam je uvijek pri ruci, kao i svi potrebni nalazi a posebice onaj o krvnoj grupi. Ukoliko ju imate, ponesite i trudničku knjižicu.


Potvrda o pohađanju trudničkog tečaja za pratnju (ako je potrebno)


Neka rodilišta kao uvjet za pratnju zahtijevaju dokaz o pohađanju trudničkog tečaja, što obavezno provjerite prije poroda!


Pribor za osobnu higijenu


Ovdje neka se nađe dezodorans, gel za tuširanje, šampon, četkica i pasta za zube, češalj i sapun u slučaju da vam bilo što zatreba. Radi čuvanja prostora sve tekućine prije možete pripremiti u malenim putnim posudicama. Također, u neseser možete spremiti i par gumica za kosu, kopču ili traku za kosu.


Ekstra odjeća i papuče


Sa sobom možete ponijeti ogrtač ili neku toplu majicu, robu za presvući, gaćice, kao i nekoliko pari čarapa.


Boca vode


Uvijek je dobro sa sobom nositi vode, a možete spakirati i neke kekse ili omiljene grickalice kad budete u prilici jesti.


Mobitel, punjač i fotoaparat


Ako želite ovjekovječiti porod fotografijama, možete ponijeti fotoaparat, ali uvijek možete fotkati mobitelom. Ne zaboravite spakirati punjač!


U torbi bi se trebale naći i potrepštine za majku:


Ulošci


Vateni, platneni – koji god mislite da će vam više odgovarati, neka se obavezno nađu u torbi jer će vam nakon poroda uvelike koristiti.


Spavaćica s gumbićima


Ili bilo kakva majica u  kojoj će vam biti ugodno spavati, a koja se kopča sprijeda radi olakšanog dojenja.


Udobna i rastezljiva odjeća


Mnogi preporučuju da ponesete trenerku koja vas neće žuljati, stiskati i u kojoj ćete se osjećati ugodno.


Grudnjak i jastučići za dojenje


Na tržištu postoji mnogo opcija grudnjaka za dojenje koji olakšavaju proces i prilagođeni su upravo dojenju, a ne bi bilo loše u torbu spremiti i nekoliko jastučića za dojke kako vam majica ne bi bila mokra.


Maramice


Nije naodmet u torbu spremiti paket vlažnih maramica (bez parfema) kao i nekoliko paketića običnih maramica u slučaju nužde.


U istoj ili posebnoj torbi možete spremiti stvari za bebu:


Pelene


Savjetuje se spakirati paket jednokratnih pelena najmanjeg broja, a običnih po vašem odabiru, bilo da su to pamučne ili jednokratne.


Vlažne maramice i blazinice


Za čišćenje pelenskog područja pripremite maramice bez parfema namijenjene nježnoj koži bebe, kao i blazinice za lakše čišćenje.


Za izlazak iz rodilišta trebat će vam ispravna autosjedalica, i nek se u autu nađe topla dekica! Ovo su samo neki od prijedloga i uvijek možete ponesti više, ali i manje, ovisno o tome što vama treba i s čime je rodilište opremljeno!