Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Pučka tradicija

Je li stavljanje lovorovog lista ispod jastuka savršen trik za spavanje? Prakticirali su ga još i stari Rimljani

Autor: Šarlota Brnčić

01.02.2023. 06:49
Je li stavljanje lovorovog lista ispod jastuka savršen trik za spavanje? Prakticirali su ga još i stari Rimljani

Foto: Pexels

Stari su lovoru pripisivali magične moći, ali opuštajuća i protuupalna svojstva ove biljke potvrđuje i znanostViše-manje trećinu života provedemo spavajući, no bitno je da je naš odmor kvalitetan i da nas regenerira kako bismo se mogli bolje suočiti s izazovima dana.


Ipak, mnogi od nas pate od nesanice , često se bude tijekom noći ili se loše odmaraju, a što rezultira da dan počinjemo umorniji nego što smo otišli u krevet.


Prije nego počnemo uzimati bezreceptne lijekove koji obećavaju miran i nesmetan san, posegnimo za prirodnim metodama koje su svakako učinkovitije i manje štetne za naš organizam.
Jedan od tih lijekova, koji su prakticirali već Grci i Rimljani u antici, sastoji se od stavljanja lovorovog lista ispod jastuka prije spavanja.


Ali kako nam ova biljka može pomoći da se bolje odmorimo?


Osim što ima probavna i antibakterijska svojstva (uvarak od lovora odličan je kod proljeva ili za pospješivanje pravilne probave), lovorov list ima opuštajuća i umirujuća svojstva.


Pijenje infuzije ove biljke ili udisanje njezinog mirisa pomaže u snižavanju krvnog tlaka, oslobađanju od napetosti i smanjenju razine nervoze i stresa, što nam omogućuje bolji san.


Nadalje, ublažava bolove predmenstrualnog sindroma, pogodujući mirnom odmoru čak i ženama u reproduktivnoj dobi.


No, postoji još jedan dobar razlog za spavanje s lovorovim listom pod jastukom – motiv koji vuče korijene iz pučke tradicije koja bi ovoj biljci pripisivala čak i magičnu moć.


Prema predaji, lovor ima važan utjecaj na naše snove.


Ako imamo neku brigu koja nas tišti ili misao koja nam ne da mira, spavanje s listom ove biljke pod jastukom omogućit će nam da “sanjamo” rješenje našeg problema, koje ćemo moći provesti u djelo jednom kada se probudimo.