Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VAŽNOST SNA

Anksioznost i negativne misli rastu ako loše spavate

Autor: Šarlota Brnčić

10.11.2022. 20:40
Anksioznost i negativne misli rastu ako loše spavate

Foto: PexelsProblemi s anksioznošću? Situaciju možete poboljšati ranim odlaskom na spavanje i odmaranjem dovoljnog broja sati! Zaključci su to novog istraživanja koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Binghamton u Sjedinjenim Državama.


Istraživački tim, predvođen Meredith Coles i Jacobom Notom, želio je analizirati mogući odnos između sna i pojave negativnih misli i tjeskobe. Da bi to učinili, znanstvenici su uzeli uzorak od 100 studenata čije su navike procijenjene putem upitnika, posebno u večernjim i noćnim satima.


Drugi test zatim je morao analizirati moguću prisutnost briga ili emocionalne strane koja je sklona negativnom razmišljanju.
Tako je uočeno da su studenti koji su često kasno lijegali, imali neuređene rasporede i malo spavali također bili skloniji negativnim mislima, pesimizmu i anksioznosti, dok su oni koji su išli rano spavati, dobro se odmarajući barem sedam sati, općenito bili pozitivniji.


Značajna je podjela između onih koji navečer nikad ne bi zaspali (ali im je onda teško ustati ujutro) i onih koji umjesto toga idu rano spavati (i lako se bude rano ujutro ).


Prema istraživanju, favoriti su oni iz druge skupine, općenito pozitivniji od onih iz prve koji su skloni razmišljanju o svojim brigama i problemima.


Znanstvenici su svoje rezultate objavili u časopisu Cognitive Therapy and Research, a pokrenuli su i ovaj slogan: “Ne brini, budi sretan, samo idi spavati ranije”.


Svakako dobar savjet je spavati dovoljno, u pravo vrijeme i pokušati si omogućiti zaista kvalitetan odmor, a kako bi psihofizička ravnoteža od toga imala koristi.