
Foto: iStock/NL
Sigurno ste do sada imali prilike vidjeti, a možda i uživati u ukusnim rebrastim pečenim krumpirima. Hasselback krumpiri inače potječu iz Švedske, a ime su dobili po restoranu gdje je recept prvi puta predstavljen.
Nek’ vas ne iznenadi činjenica da ih je zapravo iznimno jednostavno za napraviti, a sjajno će ići uz vaše omiljeno povrće ili meso – taman za blagdanski stol!
Sastojci
- 5-6 većih krumpira
- prstohvat soli
- jedna i pol žličica maslinovog ulja po krumpiru
Za punjenje/preljev:
- 60 ml maslinovog ulja
- puna žličica soli
- 4 režnja češnjaka
- 3 grančice ružmarina
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C (180°C ako koristite ventilator).
Dok se pećnica grije, očistite krumpire i na strani na kojoj će se peći odrežite tanku krišku kako se ne bi kotrljao dok ga režete.
Stavite krumpir između dva drvena štapića ili plosnate kuhače, što će vam koristiti kao alatka da krumpir ne zarežete previše.
Krenite rezati krumpir na tanke ploške debljine oko 2 mm. Pospite i utrljajte svaki od krumpira s maslinovim uljem i pospite ih sve zajedno s prstohvatom soli, stavite ih na pladanj zajedno sa češnjakom i ružmarinom te ih pecite pola sata.
Nakon ih izvadite iz pećnice, a u ovoj bi fazi kriške krumpira trebale biti manje slijepljene. Preko njih polijte maslinovo ulje iz drugog dijela recepta a potom ih ravnomjerno posolite.
Pecite krumpire još 40 minuta te ih svakih 10 minuta podlijevajte uljem sa lima u kojem se peku.
Kada krumpir omekša u sredini, pojačajte pećnicu na 220°C (200°C ako koristite ventilator), ponovno premažite krumpir i pecite još 10 – 15 minuta dok rubovi ne postanu zlatni.
Poslužite odmah dok su vrući i dok su rubovi hrskavi, piše RecipeTinEats.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
poginule dvije sestre
Smrtonosnu nesreću na zagrebačkoj obilaznici izazvao vozač kamiona
Županija
mistični turizam
Kreirat će se novi proizvodi održivoga turizma na Pagu
KK Zadar
Premijer liga, 31. kolo
U utakmici za prestiž Zadrani nadigrali Cedevitu Junior
Zdravlje i ljepota
proljetna depresija
Dulji dani i više svjetla ne znače i bolje psihičko stanje
Kultura
DRUŠTVENA SRIJEDA
Alpinist Mario Celinić gostovao u Zadru i predstavio svoju knjigu
INFOteka turizma
Okusi otoka
Dvojica braće iz Kali – Nino i Lari – prigrlili su stoku, masline i more: ‘OPG Lungić nudi samo prvoklasno…’
Zadar
Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zadra
ERLIĆ: Idemo u punu profesionalizaciju gradske uprave i firmi, natječaje će nadgledati i vanjske kontrole!
INFOteka turizma
SALI
Obitelj Filipi važan je dio maslinarskog nasljeđa na Dugom otoku! ‘S maslinarstvom smo krenuli…’
Zadar
turistički smještaj
Bježe li iznajmljivači u crnu zonu? Od početka godine pao broj ležajeva
INFOteka turizma
LJUBAČ