Foto: iStock/NL
Pri pomisli na tortu vjerojatno vam prvo pada na pamet ona bogata čokoladna, koja s toplijim danima može biti pomalo okusom teška.
Razmišljajte malo van okvira – predlažemo da isprobate mekanu i sočnu tortu od limuna i pistacija prelivenu glazurom od krem sira od limuna. Ova torta idealna je kao svježi desert za proljetne dane (no ne sumnjamo da će biti jednako fantastična i ljeti).
U nastavku donosimo recept koji ne propustite isprobati!
Sastojci
Za tortu:
- 140 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 1 žličica matcha praha (po želji)
- 150 g granuliranog šećera
- 40 g fino mljevenih prženih, neslanih pistacija
- 60 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 veće jaje sobne temperature
- 120 ml punomasnog jogurta
- 2 žličice limunove korice
- 60 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
- 5 ml čistog ekstrakta vanilije
Za glazuru:
- 125 g vrlo mekog krem sira
- 160 ml vrhnja za šlag
- 50 g granuliranog šećera
- 5 ml soka od limuna
- 5 ml čistog ekstrakta vanilije ili ekstrakta badema
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite četvrtasti lim veličine 20×20 cm papirom za pečenje.
Napravite tijesto za tortu tako što ćete u velik zdjeli prosijati brašno te dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, matcha prah (po želji) i sol. Izmiješajte pa dodajte šećer i mljevene pistacije i miksajte dok se smjesa ne ujednači.
U srednjoj zdjeli pomiješajte ulje, jaje, jogurt, koricu limuna, mlijeko i vaniliju i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Ulijte mokre sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano sve zajedno miješajte preklapajući smjesu, pazeći da vam ne ostanu suhi ostaci. Pripazite da ne miješate previše te čim se svi sastojci sjedine, izlijte smjesu u pripremljeni lim i pecite 20-25 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Kada je torta pečena, ohladite ju oko 20 minuta u kalupu, a zatim kolač prebacite na rešetku za hlađenje.
Dok se hladi, napravite glazuru tako što ćete istući meki krem sir dok ne dobijete glatku smjesu, a potom dodajte 2 žlice vrhnja i tucite dok ne bude vrlo glatko i bez grudica. Zatim postupno dodajte preostalo vrhnje i tucite dok ne dobijete meke vrhove.
Postupno umutite šećer dok se ne zgusne do konzistencije za mazanje, zatim umiješajte sok od limuna i ekstrakt badema. Preko ohlađenog kolača premažite glazuru, a zatim pospite mljevenim pistacijima prije posluživanja, piše Scientifically Sweet.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
FINANCIJSKO TRŽIŠTE
Hrvati i dalje više vjeruju bankama nego dionicama. Ulagačke alternative ih baš i ne zanimaju
Hrvatska
DIP
Milanoviću uručeni konačni rezultati izbora, kreće rok od 20 dana za konstituiranje Sabora
Zadar & Županija
JEDNOSTAVAN I JEZGROVIT
Zadarska nadbiskupija ima novi logo, objasnili o čemu se radi
Hrvatska
SVJETSKI DAN PLESA
Tko voli ples večeras je u Gospiću došao na svoje
Hrvatska
REZULTATI
Croatia Airlines u 2023. s 19 posto više putnika i neto dobiti od 2,3 mil eura
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
NESREĆA
[FOTO] Nesreća kod City Gallerie, auto se zabio u stup
Moda
analiza subotnjeg đira