Foto: iStock/NL
ZELENI MINESTRONE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 45 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 4 žlice sitne tjestenine za juhu
- 1 l povrtnog temeljca
- 400 g špinata
- 250 g skuhanog ili konzerviranog graška
- 2 krumpira
- 1 vezica peršina
- 1 kapula
- sol, papar
- po želji 1 dl likera od mente ili svježa nasjeckana menta
Priprema: špinat očistiti, pažljivo oprati pod mlazom vode, ocijediti na krpi i sitno nasjeckati. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice, a luk narezati.
Na vatru staviti posudu s povrtnim temeljcem, dodati pripremljeno povrće i kuhati na umjerenoj vatri 15 minuta. U blenderu izmiksati grašak s malo vode ili povrtnog temeljca te dobivenu kremu dodati povrću. Po želji dodati liker od mente i kuhati na umjerenoj vatri još 10 minuta.
Tjesteninu dodati ovisno o vremenu potrebnom za kuhanje, promješati i nastaviti kuhati. Peršin oprati, osušiti i nasjeckati te posipati na serviranom minestroneu.
FUSILI S BROKULOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 25 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 320 g tjestenine (fusili)
- 350 g brokule
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje
- sol, papar
- po želji 1 ljuta papričica
Priprema: pažljivo oprati brokulu i odvojiti cvjetove od stabljika. Stabiljke narezati i kuhati u dosta slane vode. Tako skuhane stabiljke pasirati u blenderu dok ne dobijete glatku i homogenu kremu. Po potrebi dodati malo vode od kuhanja. U međuvremnu staviti kuhati tjesteninu.
U tavi na malo maslinova ulja popržiti nasjeckani češnjak i ljutu papričicu te dodati cvjetove brokule, pirjati nekoliko minuta. Tjesteninu kuhati minutu, dvije manje nego što je naznačeno na pakiranju, ocijeđenu dodati u tavu, zajedno s kremom od brokule i cvjetovima, po potrebi dodati malo vode od kuhanja i sve dobro povezati.
PITA OD BLITVE I FETA SIRA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 20 minuta pečenja
Sastojci za 4 porcije:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 500 g blitve
- 2 žlice maslinovog ulja
- 8 žlica maslaca
- 1 jaje
- 200 g feta sira
- 2 žlice sjeckanog kopra
Priprema: blitvu oprati i odrezati tvrđe dijelove. Kratko je blanširati u vrućoj vodi, tek da lagano povene. Ocijediti i nasjeckati na sitno. Tijesto razvaljati da bude nešto veće od veličine kalupa.
U posudi pomiješati nasjeckanu blitvu, feta sir, jaje i kopar pa smjesu rasporediti po tijestu. Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok tijesto ne dobije boju.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
vrijedna priznanja
Marija Dejanović i Nicolas Bajlo dobitnici nagrada na Danima hrvatskog turizma
Županija
olujni vjetar
U prekidu brojne trajektne i katamaranske linije
Hrvatska
premijer
Plenković o uhidbenim nalozima ICC-a: ‘Ne mogu se izjednačavati demokratska vlast i teroristi’
Zadar
PRIGODNO OBILJEŽAVANJE
OBNOVLJEN SPOMENIK Puntamika slavi obnovu i revitalizaciju sv. Stošije
Hrvatska
telefonska sjednica
Vlada odbija navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja premijeru
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Zadar
USUSRET DESETOJ OBLJETNICI POSLOVANJA
Od lokalne priče do regionalnog lidera: Kako je Berekin postao simbol uspjeha
Crna Kronika
PU ZADARSKA