ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TRADICIONALNA POSLASTICA

Donosimo recept za pripremu preukusne uskrsne pogače

Autor: Ana Fric

30.03.2024. 17:15
Donosimo recept za pripremu preukusne uskrsne pogače

Foto: SRECKO NIKETIC/PIXSELL



Sirnica, pinca, kvasnica, uskrsna pogača, uskrsni kruh… Mnoštvo naziva za jedno preukusno jelo koje su naše bake pravile i nijedne druge nikad nisu tako dobre kao bakine. Osebujan miris koji ispuni kuću kada se prave sirnice i danas nas vraća u neke lijepe dane, ispunjene dječjim uspomenama i toplinom u srcu.


Ova stara dalmatinska poslastica tradicionalno uljepšava svaki obiteljski stol u Hrvatskoj uoči najsvetijeg kršćanskog blagdana – Uskrsa. Naziv sirnica potječe iz Dalmacije, dok se u Istri te Hrvatskom primorju naziva pinca.


Iako sam naziv navodi da se pravi od sira, u sirnici ga zapravo nema. Ime je dobila jer se »po starinski«, kada nije bilo uobičajeno koristiti kvasac, pravila od usirenog tijesta. Prema starim običajima, tijekom korizme se nisu jela jaja, ali ih se zato nadoknađivalo većom količinom u receptu za sirnice.


Foto: VEDRAN KARUZA


Sastojci:




1 kg brašna


25 dkg šećera


8 dkg svježeg kvasca


8 žumanjaka


4 bjelanjka


1 naranča (kora i sok)


1 limun (korica)


1 žlica ruma


0,5 dl ulja


15 dkg rastopljenog maslaca


1 dl toplog mlijeka


4 vanilin šećera


prstohvat soli


Foto: Arhiva NL


Priprema:


1. U veću posudu prosijte brašno i napravite udubinu u koju ćete promiješati kvasac sa malo šećera i mlijekom. Dok se kvasac pjeni, u drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka, polako dodajte žutanjke, pa sve ostale sastojke.


2.Kad je kvasac povećao obujam, polako dodajte gornju smjesu i rukom napravite mekano tijesto. Ostavite ga na toplom da se diže.


3. Dignuto tijesto premijesite u 4-5 lopti i stavite ih u najveći lim, obložen papirom za pečenje. Neka pogače ne budu blizu jedna drugoj, jer će kvasanjem dosta narasti.


4. Pogače stavite na toplo da se dižu oko pola sata.


5. Prije pečenja zarežite ih škarama i stavite peći u ugrijanu pećnicu na 170°C od 30 do 35 minuta.


6. U zdjelici izmiješajte jaje s malo vode, izvadite pogače iz pećnice i premažite ih. Pospite sa dosta šećera i vratite u pećnicu par minuta.