Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umiruju

Deke s utezima su izvrsna opcija za sve koji pate od nesanice

Autor: Šarlota Brnčić

29.11.2022. 07:23
Deke s utezima su izvrsna opcija za sve koji pate od nesanice

Foto: Pexels

Opterećuju naše tijelo, stimulirajući tako hormone serotonin i melatoninAko noću teško spavate, patite od nesanice i vrtite se po krevetu, deka s utezima može vam pomoći da bolje spavate i da se probudite odmorni.


Deke s utezima postale su popularne zbog svoje sposobnosti da omoguće ljudima da osjete učinke stimulacije dubokim pritiskom.


Doista, ove deke teže nešto više od onih normalnih na koje smo navikli, a upravo zahvaljujući tim svojim karakteristikama vrše pritisak na tijelo čime smanjuju stres i pospješuju opuštanje, pa su izvrsna opcija za osobe kojima je teško zaspati.
Što su deke s utezima?


Deke s utezima su prave deke, ali teže od klasičnih, često korištenih modela.


Poznate i kao terapeutske deke, mogu doseći težinu između 6 i 11 kilograma, a veću težinu daju male staklene kuglice koje osiguravaju pravu težinu.


Nadalje, prema riječima stručnjaka, da bi stvarno funkcionirao, težina pokrivača trebala bi odgovarati oko 10% tjelesne težine.


Kako funkcioniraju deke s utezima?


Deke s utezima svojom težinom vrše stalni pritisak na tijelo, što stvara pritisak na određene točke, potičući opuštanje.


Naime, ove deke djeluju na principu stimulacije dubokim pritiskom, opuštaju živčani sustav i povećavaju razinu serotonina i melatonina, odnosno hormona koji reguliraju raspoloženje i cikluse budnost-spavanje.


Kako prati deke s utezima


Što se tiče njege i pranja terapeutskih deka, preporučamo da se uvijek pridržavate uputa na etiketi.


Također zapamtite da neki modeli imaju vanjsku navlaku koja se može skinuti i prati u perilici rublja ili ručno, dok je podstavljeni unutarnji dio poželjan za ručno pranje ili kemijsko čišćenje.


Ako nije moguće odvojiti dva sloja, savjet je da radije ručno perete hladnom vodom kako ne biste ugrozili funkciju same deke.


Ukoliko smo vas uvjerili i želite nabaviti deku s utezima, znajte da ove proizvode možete pronaći online na Amazonu.