Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kalorija po kaloriju

Evo koliko biste trebali spavati svake noći ako želite smršaviti

Autor: Life

25.11.2022. 07:26
Evo koliko biste trebali spavati svake noći ako želite smršaviti

Foto: iStock

Osim zdrave prehrane i tjelovježbe, san također igra vrlo važnu ulogu u mršavljenjuSpavanje je ključan proces za regeneraciju tijela. Za vaše je tijelo dobar noćni odmor poput kabela za punjenje vašeg pametnog telefona: dok spavate, vaše se stanice, organi i mozak regeneriraju, a baterija se puni.


Na taj se način sljedećeg jutra osjećate u formi, kreativni ste, emocionalno uravnoteženi i možete se dobro koncentrirati. Istovremeno, san također utječe na razgradnju masti u tijelu i osjećaj gladi.


Premalo sna nam također utječe na osjećaj gladi. To je zato što spavanje ima velik utjecaj na vašu hormonalnu ravnotežu. Točnije, hormoni grelin i leptin, koji kontroliraju glad i sitost.
Prekratak noćni san uzrokuje porast razine grelina u vašem tijelu dok razina leptina istodobno pada. Sljedeći dan stoga imate izraženiji osjećaj gladi i automatski jedete više nego što vam je zapravo potrebno.


Koliko dugo spavate također se odražava na to koliko masti vaše tijelo sagorijeva. Dovoljno sna potiče gubitak masti i sprječava gubitak mišića. To je zbog hormona rasta koji vaše tijelo proizvodi dok spavate. Premalo sna ima upravo suprotan učinak: otežava se gubitak masti u vašem tijelu i potiče gubitak mišića. 


Koji je onda znanstveni zaključak koliko dugo trebate spavati svake noći da bi se održala zdrava linija?


Stručnjaci su složni kad kažu da je sedam do devet sati sna najzdravije za vaše tijelo. Kako biste poboljšali kvalitetu svog noćnog sna, znanost nalaže također da se naviknite na fiksno vrijeme spavanja, redovito provjetravajte spavaću sobu i izbjegavajte kofein poslijepodne.


Masna hrana i alkohol također mogu negativno utjecati na vaš san.