Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Kvalitetan san

5 namirnica koje pomažu djeci da bolje spavaju

Autor: Life

03.03.2023. 07:48
5 namirnica koje pomažu djeci da bolje spavaju

Foto: Pexels

Iako su situacije sa spavanjem za djecu uobičajene, roditeljima to može biti izvor frustracijeUspavati malu djecu može biti izazovno, a određena hrana poput slatkiša s visokom razinom šećera ili pak kofeina može im utjecati na kvalitetu ali i samu mogućnost spavanja.


Iako su situacije sa spavanjem za djecu uobičajene, roditeljima to može biti izvor frustracije, što je posve normalna stvar.


Međutim, postoje određene namirnice kojima možete obogatiti prehranu vašeg djeteta, a koje će im pomoći u dobrom i kvalitetnom snu – a uz to su zdrave!


Banane
Banane su izvrstan večernji međuobrok za djecu jer su pune melatonina i triptofana koji potiču spavanje.


Osim toga, banane imaju alkalizirajući učinak na tijelo što može pomoći u opuštanju prije spavanja, čime se poboljšava kvaliteta sna.


Jogurt i mliječni proizvodi


Mliječni proizvodi kao što su jogurt, mlijeko i sir također sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže tijelu u proizvodnji serotonina.


Također, sadrže i visok udio kalcija koji pomaže tijelu da preradi triptofan i proizvede više melatonina koji je veoma važan za kvalitetan i dobar san.


Ako svom mališanu jedan sat prije spavanja date čašu toplog mlijeka ili prirodnog jogurta s bananom, to će djelovati umirujuće i pomoći vašem mališanu da se opusti i lakše zaspi.


Zobena kaša


Zobene pahuljice ne moraju biti samo za doručak! One su također i odličan izbor za večeru za malu djecu jer sadrže složene ugljikohidrate i proteine te pomažu u kontroli razine šećera u krvi.


Ugljikohidrati pomažu u promicanju proizvodnje serotonina, što zauzvrat pojačava lučenje melatonina. To znači da su zobene pahuljice izvrsna opcija za djetetov večernji obrok.


Dodatna je prednost ta što zobena kaša dulje vremena održava sitost, što također može potaknuti kvalitetniji san.


Kivi


Ako vaše dijete voli kivi, pokušajte mu ga ponuditi kao međuobrok sat vremena prije spavanja.


Kivi je bogat kalijem koji je prirodni relaksant mišića, te je također bogat vitaminima C i E, koji zajedno djeluju na poticanje opuštanja tjelesnih mišića. Kivi je također odličan izvor vitamina K, koji je tijelu potreban za zdrave kosti i zube.


Čaj od kamilice


Čaj od kamilice odličan je za prije spavanja, posebno za djecu jer je prirodno sredstvo za smirenje, što je nužno za čvrst i kvalitetan san.