Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mali kaljski festival

Blue Fish Festival dobio priznanje za inovativnu promociju autohtonih namirnica

Autor: Nikolina Lucić

04.01.2023. 20:48
Blue Fish Festival dobio priznanje za inovativnu promociju autohtonih namirnica

Foto: Arhiva ZLSlavlje u čast bogatstvu Jadranskog mora, Blue Fish Festival, koji se održava u Kalima – najribarskijem mjestu na Jadranu, ove je godine od strane Turističke zajednice Zadarske županije zaslužio Priznanje za promociju autohtonih namirnica u suvremenim kulinarskim uvjetima, što je bio povod za razgovor s njegovim organizatorima, Andreom i Markom Tešin.


Festival postao popularan


– Ovo nam priznanje neizmjerno mnogo znači, jer smo u avanturu s Blue Fish Festivalom ušli kao individualci, bez institucionalne potpore s nadom da će se naša ideja udomaćiti, prvo kod Kaljana, a onda i kod Zadrana. Na ovaj smo se korak odvažili tijekom pandemije koronavirusa, što se je bio još jedan veliki ispit koji smo uspješno položili, istaknula je Andrea Tešin i dodala kako su ponosni na činjenicu da se o njihovom festivalu vrlo brzo pročulo i što je postao iznimno popularan, kako kod domaćih, tako i kod stranih posjetitelja.


– Prvo izdanje festivala za nas je bio svojevrstan pilot – projekt, kako bismo provjerili sviđa li se takva ideja i format festivala posjetiteljima. U njegovu smo realizaciju krenuli u vremenu velikih nepoznanica i neizvjesnosti, ne znajući zapravo kako će na kraju izgledati.
No, epidemiološke mjere nam nisu naštetile te je naš mali festival na velika vrata ušao u kalendar zabavnih događanja u Zadarskoj županiji, naglasila je Tešin i kazala kako su posjetitelji oduševljeni Blue Fish Festivalom.


Pripremanje plave ribe


– Prošle smo se godine potrudili uvesti neke novitete, kao što je suradnja s renomiranim zadarskim restoranima Maguro i Foša, koji su svojom kuhinjom pokazali nov i inovativan način pripremanja plave ribe. I dalje rastemo, te pripremamo nova i zanimljivija iznenađenja za naše posjetitelje.Iznenađuje nas činjenica da već sada dobivamo upite za sljedeću godinu, kako bi posjetitelji svoj odmor mogli uskladiti s našim festivalom, rekla je Tešin i pozvala sve Zadrane na novo izdanje Blue Fish Festivala u lipnju.


– Trudimo se biti moderni i inovativni. Sve smo popularniji, tako da nam se u sljedećem izdanju Blue Fish Festivala pridružuje i naša Turistička zajednica, što će nam dati dodatan poticaj u radu i inovacijama, zaključila je Tešin.


Blue Fish Festival na jednom mjestu okuplja renomirane hrvatske kuhare, kvalitetnu plavu ribu, dobra vina i mnogo zabave. Ideja je da plava riba, vrijedna i zdrava namirnica, ulovljena od naših ribara, a često zanemarena, uz izuzetak tune, bude pozivnica na događaj u kojem će sudjelovati renomirani hrvatski kuhari.