Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA liga, 21. kolo

Zadar večeras protiv Splita traži važne bodove za doigravanje

Autor: Andrija Dešpoja

01.03.2024. 09:12
Zadar večeras protiv Splita traži važne bodove za doigravanje

Foto: Luka Jeličić



Otvaranje drugog dijela sezone, ako se ne računa »sparing utakmica« sa Škrljevom u utorak, košarkašima Zadra donosi možda i najvažniji ispit od svih koji im predstoje do završetka osnovnog dijela regionalne lige. U Krešin dom večeras u goste stiže Split, mušterija Zadrana iz nedavnog četvrtfinala Kupa Krešimir Ćosić, ali i tradicionalno neugodan protivnik koji je opasniji na gostovanjima, nego u svojoj dvorani.


Značaj bodova


A ovom već petom ovosezonskom međusobnom okršaju jedni i drugi pristupaju s vrlo visokom motivacijom, jer ulog je plasman u doigravanje te se u preostalih šest kola u oba tabora cilja što veći broj pobjeda na račun kojih bi se onda našli u odabranom društvu od osam momčadi koje će se boriti za naslov prvaka. Trenutačno je Jusupova momčad puno bliže tom ostvarenju, a u slučaju pobjede nad »Žutima« to bi trebalo biti i definitivno.


Stoga se u domaćem stožeru uoči utakmice posebno inzistira na ratničkom pristupu i budi se svijest o važnosti bodova, jer se otvara jedinstvena prilika da se Split, koji je ujedno i deveti sastav lige, ostavi na četiri pobjede razmaka ako se uračuna i međusobni omjer.


Danijel Jusup (KK Zadar)




– Ovo je za nas važna i teška utakmica. Dolazi nam protivnik s kojim već dvije godine »ratujemo«, borimo se na parketu. Stanku smo iskoristili za jedan nešto jači mikrociklus priprema, malo smo spustili formu, što se i vidjelo protiv Škrljeva. Neki igrači bili su s reprezentacijom poput Darija Drežnjaka i Adema Mekića, i to uvijek donosi neke upitnike, kako nama tako i drugima.


Što se tiče Splita, tu nema posebnih novosti. Imaju izuzetne šutere u Shannonu Shorteru i Toniju Perkoviću, Amerikanci dominiraju u organizaciji igre i morat ćemo se boriti te biti koncentrirani do kraja. Zahvaljujem publici na dosadašnjoj podršci, nadam se da će i ovog puta doći i podržati nas – kazao je trener Jusup koji je potvrdio da se u momčad vraća Luka Božić nakon operacije umnjaka te Drežnjak koji je dobio dan odmora nakon što je u ponedjeljak nastupao za Hrvatsku kontra Cipra.


Lakših zdravstvenih tegoba imao je Juan Davis, no i on će biti u sastavu, pa se čini sve idealnim za lov na 12. regionalnu pobjedu, koja ujedno znači da se nadmašio lanjski uspjeh kada su Jusupovi momci ostvarili omjer 11-15 i završili kao sedmoplasirani u doigravanju. Ipak, matematici nije nimalo naklonjen strateg Zadra koji se više povodi poznatom uzrečicom da se na kraju punti zbrajaju.


– Imamo još šest kola do kraja, a tada se zbraja sve. Igrače i sebe tjeram da ne gledamo ljestvicu, nego svaki sljedeći trening i svaku sljedeću utakmicu. To nas je i dovelo ovdje gdje jesmo. No, isto tako se sve može okrenuti, zato moramo biti fokusirani i ostati s obje noge na zemlji – odstranio je Jusup prostor za kalkulacije u svlačionici koja je fokusirana na samo jedan cilj, a to je pobjeda.


Marko Ramljak (KK Zadar)


Pomoć s tribina


A da bi se do nje i došlo najjednostavnije je primijeniti recept iz tri od četiri dosad odigrane utakmice ova dva protivnika. Dvaput su Zadrani ove sezone slavili na Gripama, dok je jedina odigrana na Višnjiku također pripala njima. Inače je u regionalnoj ligi vaga međusobnih okršaja debelo nagnuta na stranu Zadra koji je odnio premoć u čak 17 od 23 odigrane utakmice. Ono što može biti problem je podatak da je Split četiri od šest svojih pobjeda ostvario u Krešinom domu. Da se to ipak ne bi dogodilo pobrinut će se sigurno kapetan Marko Ramljak koji očekuje, kao i svaki put dosad, veliku bitku s epilogom koji će donijeti novu kašetu zadovoljstva zadarskim navijačima.


– Bilo da igramo kući ili vani, sve utakmice sa Splitom u zadnje dvije sezone su bile slične, rovovska borba i egal do samog kraja. Ne bih se čudio da tako bude i ovaj put. Napravili smo u pauzi dobre treninge kako bismo se malo fizički podignuli. Utakmice nakon stanke su uvijek nezgodne, bilo je i nešto ozljeda, kao i igrača u reprezentaciji, te smo svjesni da nam je ova bitna za doigravanje i što bolju poziciju u njemu.


U ovom natjecanju Split može igrati sa svom trojicom Amerikanca na parketu, i to im je olakšavajuće u odnosu na kup. Moramo koncentrirano krenuti od prve sekunde i nadam se da će navijači napraviti atmosferu kakva je bila na Gripama, da će nam dati dodatni naboj jer s njima iza leđa uvijek nam je lakše – istaknuo je Ramljak uoči dalmatinskog derbija na Višnjiku koji počinje u 19 sati i moći će se također uživo pratiti putem tv-prijenosa na AreniSport 2.