ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA liga, 23. kolo

Zadar podrezao Zmajčekima krila i zasjeo na četvrtu poziciju

Autor: Andrija Dešpoja

16.03.2024. 18:53
Zadar podrezao Zmajčekima krila i zasjeo na četvrtu poziciju

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra nastavili su s pobjedničkim nizom i u bitnom okršaju protiv Cedevite Olimpije odigranom u Krešinom domu pred pet tisuća svojih navijača, slavivši s 88:65. Derbi 23. kola ABA lige ponudio je bitku za četvrto mjesto koju je u svakom smislu riječi dobila domaća momčad, odigravši maestralnu utakmicu od prvih sekunda i ne dopustivši renomiranom protivniku da istakne svoje neupitne kvalitete. Deseta pobjeda u nizu na sva tri fronta, treća u regionalnom natjecanju, potvrdila je da se momčad Danijela Jusupa može nadati velikim stvarima u završnici sezone, pucajući i dalje nego što su stigli lani, jer je tri kola prije kraja osnovnog dijela regionalne lige zasjela na odlično četvrto mjesto s omjerom od 14 pobjeda i devet poraza.


 


Luka Božić (KK Zadar)


Furiozno otvaranje


Samo otvaranje utakmice je dalo odgovor na najvažnije pitanje, jesu li Jusupovi igrači potpuno unutra, a to su onda najbolje potvrdile uvodne tri minute u kojima su domaći košarkaši nošeni Lukom Božićem poveli s 8:0. Rekuperali su se na trenutak gosti od zadarske bujice, ubačajima Jake Blažića i Alena Omića, no nisu se i posložili u obrani gdje su pukotine iskoristili Lovre Mazalin i Arijan Lakić, i to je dovelo do podizanja prednosti na devet viška  (15:6), da bi dvije minute prije konca prve dionice Lakić s linije donio itekako dobrodošlu dvoznamenkastu prednost (21:11). Ljubljančani suočeni ranim rezultatskim deficitom morali su mijenjati pristup, pa su ubrzali svoje napadačke akcije, a s protokom lopte kao i s nekoliko napadačkih skokova su došli do zraka te je semafor nakon proteka pet minuta druge dionice pokazivao tek četiri plusa (31:27) za domaću momčad. Činilo se da „Zmajčeki“ stišću obruč oko Zadrana, a Jusupa je sigurno brinulo što su u tim trenucima u prvi plan u gostujućim redovima izbili rezervisti Alexander Shashkov i Gregor Glas, međutim Božić i društvo su imali spreman odgovor i do odmora doveli goste u još dublje stanje šoka. Nakon trice Zorana Dragića za 34:30 Jusupovi igrači su se vinuli do 13:0 serije kojom su odlepršali do 17 viška (47:30). A za sve je bio kriv regionalni MVP koji je u najvažnijem trenutku preuzeo odgovornost i vezao tri trice, dok mu se zatim pridružio tricom Karlo Žganec, a po dva ubačaja dodali su Dario Drežnjak i Mazalin. Završnica poluvremena za „prste polizati“ i za delirij navijača koji su pjesmom ispratili svoje miljenike prema svlačionici. Zadar je prvih 20 minuta odradio besprijekorno na oba kraja terena, potvrdit će to zorno izgubljene lopte koje su bile na omjeru 1-9, te odličan vanjski šut s pogođenih šest trica od 11 pokušaja.


Lovro Mazalin (KK Zadar)


Rješenje u trećoj




A kanonada s vanjskih pozicija nastavila se i povratkom s odmora. Lakić je otvorio špinu u drugom poluvremenu podignuvši prednost na 19 razlike (50:31), koja se minutu i pol kasnije popela i do 23 plusa (56:33) nakon ubačaja Božića i Drežnjaka, da bi u sami smiraj treće četvrtine trica Marka Ramljaka odvela Zadar do slavodobitnih 27 poena plusa (70:43). Slovenska momčad našla se boksačkim rječnikom kazano na konopcima, pa im je uzalud bilo prekasno buđenje sredinom četvrte dionice kada su se primakli na 14 minusa (77:63). Potvrdu velikog slavlja donio je potom Lakić zakucavanjem iz kontranapada na asistenciju Božića koji je kao i prvom susretu odigranom u Ljubljani bio daleko najbolji akter na parketu. Bjelovarac je ubacio 26 poena, uhvatio sedam lopti i podijelio osam asistencija, dok se u domaćim redovima našla još četiri dvocifrena igrača. Ramljak je ubacio 16 koševa, Drežnjak 15 uz osam skokova, Lakić je dodao 13, a Mazalin deset ubačaja. Kod gostiju je s 15 poena najefikasniji bio Shashkov s 15 ubačaja.