Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ABA liga, 23. kolo

Zadar dočekuje Cedevitu Olimpiju u bitki za četvrto mjesto

Autor: Andrija Dešpoja

16.03.2024. 07:00
Zadar dočekuje Cedevitu Olimpiju u bitki za četvrto mjesto

Foto: Luka Jeličić



Da je netko prije početka sezone ponudio momčadi Danijela Jusupa da će se četiri kola prije kraja osnovnog dijela regionalne lige boriti za četvrto mjesto, vjerojatno bi naišao na podsmijeh i bio bi svrstan u tzv. klasu optimist, a upravo na tu poziciju su stigli košarkaši Zadra pred današnji okršaj u Krešinom domu u sklopu 23. kola ABA lige. Da, vjerovali ili ne, Jusupovi štićenici imaju priliku u srazu s trenutačno četvrtoplasiranom Cedevitom Olimpijom zasjesti na poziciju koja se mogla samo sanjati prošle sezone, a kamoli u prethodnim dvama desetljećima koji su uglavnom protekli u traumatičnim iskustvima zadarskih navijača s grčevitom borbom za regionalni opstanak ili pak s tavorenjem u sredini ljestvice uz goruće pitanje iznad svojih glava što Zadru uopće treba sudjelovanje u ligi u kojoj nikad ne konkuriraju za najviše ciljeve.


Premoć u skoku


No, izgleda da je došlo vrijeme velikih promjena na tom planu, a ono je zapravo krenulo prošle sezone sa sedmim mjestom i plasmanom u doigravanje, prvim otkad se klub prebacio iz Jazina na Višnjik, dok je tekuća sezona pak pokazala da zadarska košarkaška bajka može biti i još ljepša nego lani. Pogled s visoka stoga se svakako želi napraviti još i bistrijim, pa zašto propustiti priliku koja se pomalo i nenadano otvorila u prethodnim dvama kolima u kojima je ljubljanska momčad prosula bodove, doduše imala je i teške protivnike u Partizanu i Budućnosti.


Danijel Jusup (KK Zadar)

Danijel Jusup (KK Zadar)


Zadrani su se u međuvremenu primakli “Zmajčekima” na samo bod zaostatka i imaju ih danas priliku prijeći u poretku te se tako otvoreno postaviti kao legitimni kandidat za poziciju koja u četvrtfinalnoj seriji doigravanja donosi prednost domaćeg terena i potencijalni ulazak u polufinale, što bi samo po sebi bili ravno svjetskom čudu s obzirom na budžet kluba s Višnjika koji se ni u kom slučaju ne može mjeriti s četiri najjača kluba u regiji. Svjestan je tog visokog uloga u današnjem okršaju s Cedevitom Olimpijom i strateg Zadra koji očekuje težak dvoboj s etabliranim rosterom protivničke momčadi, i koji će sigurno uložiti svaki atom snage da spriječi prelazak direktnog konkurenta ispred njega.




– Ovaj ritam je takav da smo se trebali odmoriti i oporaviti, a zatim i pripremiti za izuzetno zahtjevnog protivnika kakav je Cedevita Olimpija. Imaju dosta iskusnih igrača koji znaju kako igrati, zbog čega moramo biti stvarno jako koncentrirani, imati čvrstu obranu i defanzivni skok od samog početka, držati se pravila koje postavimo u obrani i što brže prenositi loptu na drugu polovicu. To vrijedi za svaku utakmicu, ne samo za Cedevitu Olimpiju – iznio je Jusup formulu koja bi trebala voditi njegove momke do uspjeha, a posebno je naglasio kontrolu skoka i obrambeni kraj terena, po čemu je Zadar daleko najprepoznatljiviji u dosadašnjem dijelu abaligaške sezone. Statistika je egzaktna znanost pa će u ovom slučaju potvrditi da se danas od 17 sati u Krešinom domu susreću dvije najmoćnije skakačke momčadi. Zadrani su uvjerljivo na čelu karavane s 34.3 skoka po utakmici, dok su “Zmajčeki” odmah iza njih s prosjekom 33.6 skokova. Pored toga Jusupova škvadra se može podičiti s najmanje primljenih koševa poslije lidera Crvene zvezde i ne treba biti previše pametan s konstatacijom da bi utakmica na manji broj poena išla “u pirju” domaće momčadi. Ipak, puno je lakše tako nešto zaželjeti, nego i ostvariti, jer će im na suprotnoj strani terena stajati napadački iznimno potentni Ljubljančani koji u svojim redovima imaju niz prekaljenih košgetera poput Zorana Dragića, Jake Blažića i Justina Cobbsa. Taj tercet u vanjskoj liniji definitivno će biti primaran “target” zadarskoj obrani i ako se u tom poslu uspije, polovica posla će biti obavljena. Što se tiče unutarnje linije tu su gosti malo tanji, jer im je usred sezone prema NBA ligi otišao hrvatski reprezentativac Karlo Matković, a rupa u reketu je uspješno zakrpana povratkom starog znanca u njihovu svlačionicu, Alena Omića.


Pritisak


Tako je za razliku od prvog međusobnog ogleda, odigranog u prvom dijelu sezone u slovenskoj metropoli, roster Cedevite Olimpije dobio neke druge konture. U njihovim redovima pored Matkovića više nema ni Klemena Prepeliča, kao ni Rašida Mahalbašića i Amadoua Sowa, no ta činjenica da se od tada dosta toga promijenilo u suprotnom taboru nije kod Jusupa izazvala olakšanje.


Lovro Mazalin (KK Zadar)


– Dobro smo odigrali tu utakmicu u Ljubljani, inače lakše igramo s njima kući nego vani, a ove sezone smo ih dobili na njihovom terenu. No, radi se o momčad koja kada odluči igrati, onda to i ostvari. Objektivno imaju kvalitetu i u vanjskoj liniji i na centarskim pozicijama, no pokazali smo da možemo ravnopravno igrati s njima i nadam se da ćemo u ovoj utakmici to uspjeti i potvrditi – istaknuo je Jusup ne zaboravivši se dozvati pomoći navijača čija će podrška dati vjetar u leđa igračima Zadra u važnoj utakmici.


– Pozivam navijače da dođu, s njihovom podrškom uvijek lakše dođemo do dobrog rezultata, pa da pokušamo napraviti to i ovog puta – zaključio je trener Zadra u čijim redovima će se dosta toga lomiti preko leđa u posljednje vrijeme iznimno raspoloženog Lovre Mazalina. Stasiti Petrinjac ne sumnja u svoje suigrače i da će se oni unatoč evidentnom pritisku znati oduprijeti novom zahtjevnom protivniku u regionalnoj ligi.


– Cedevita Olimpija je vrlo iskusna momčad, s dosta iskusnih igrača koji su već pokazali svoje znanje i vještine u ABA ligi i Europi. Naš plan je, kao i svaku utakmicu, dati sve od sebe, unijeti što više energije, pokušati se držati dogovora, a neke smo stvari već dogovorili. Svjesni smo važnosti utakmice, ali ne trebamo stavljati preveliki pritisak na svoja ramena, niti se to osjeća u svlačionici. Mlađi smo od njih, ali ipak imamo i ponešto iskustva, pogotovo naš trener. Tako da što se tiče pritiska, on nekad zna biti pozitivan jer nas gura prema naprijed, pa ne mora biti neki faktor koji će nas ometati. Pozivam i navijače da dođu u što većem broju, znamo koju energiju nam oni daju i koliko nam to znači – kazao je centar kluba s Višnjika koji je za sve učinjeno dosad dao visoku ocjenu, kao što je istaknuo zadovoljstvo svojim odličnim igrama u drugom dijelu sezone.


– Zadovoljan sam, imamo dobre rezultate u hrvatskom prvenstvu i u ABA ligi, a što se mene osobno tiče, trebalo mi je malo vremena za prilagodbu, i sada sam se pronašao u sustavu te pokušavam dati sve od sebe da dam što je moguće veći doprinos – zaključio je Mazalin.