Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Premijer liga, 24. kolo

Jusup: Ključ je uvijek u obrani

Autor: Andrija Dešpoja

15.03.2024. 09:25
Jusup: Ključ je uvijek u obrani

Foto: Luka Jeličić



ZADAR – Doslovno s pola gasa košarkaši Zadra su odvozili drugi sraz u samo deset dana razmaka sa zagrebačkom Dubravom. U Krešinom domu koji je pohodilo u srijedu navečer tek nekoliko stotina znatiželjnih kibica momčad Danijela Jusupa upisala je bez velikog stresa 22. ovosezonsku uspješnicu u hrvatskom prvenstvu i tako ostala čvrsto na vrhu poretka uoči završnih devet kola osnovnog dijela natjecanja. Naravno, u ovakvim utakmicama koje su uglavnom izvjesnog ishoda bilo je najvažnije rasporediti minutažu, ne dopustiti protivniku da se razmaše i doći bez prevelike muke do bodova, a o dojmu se ionako nema što kazati u ludom ritmu koji nalaže da se svaka dva do tri dana mora na parket, dok je u cijelu priču trebalo uračunati da već sutra na Višnjik stiže Cedevita Olimpija s kojom će se biti boj za četvrto mjesto u regionalnoj ligi.


Juan Davis (KK Zadar)


Pošteda za Božića


Stoga je Jusup odlučio u okršaj s Dubravašima ući bez usluga najboljeg svog pojedinca Luke Božića, a i neki drugi nositelji su dobili reduciranu minutažu, što je onda neposredno otvorilo veći prostor za pomalo i nepravedno zapostavljene igrače s klupe. Upravo je učinak tzv. rezervista donio odluku u ovom dvoboju s desetoplasiranom momčadi prvenstva koja je odolijevala tek početnih deset minuta, zaključenih s početnim stanjem na semaforu (17:17), da bi u preostalom vremenu Zadar podigao svoju obranu i time popločao put prema uvjerljivom slavlju.


– U prvoj četvrtini Dubrava se dosta dobro držala, a mi smo nakon izmjena malo živnuli, napravili razliku pa je bilo lakše igrati. Ključ je uvijek u obrani, kad stisnemo, skočimo i nešto istrčimo, onda imamo samopouzdanje u šutu, a to vrijedi za sve utakmice pa i ovu. Nastojao sam neke igrače odmoriti, Luku nisam stavljao, pokušao sam Karla što manje. Lovro nije trenirao dva dana pa sam htio da se razigra, da koliko-toliko bude spreman za subotu. S klupe je Jambrović reagirao dobro, Vujačić nije, s njegovom izvedbom nisam zadovoljan i morat ćemo poraditi da na ovakvim utakmicama malo više participira u pozitivnom smislu – elaborirao je strateg Zadra dojmove nakon rutinske pobjede na domaćem parketu te je istaknuo najboljeg igrača na terenu, Patrika Jambrovića, koji je zaslužio najdeblju minutažu, proveo je u igri 28 minuta i pritom pokazao da bi se na njega trebalo puno ozbiljnije računati, nego što je bio to slučaj dosad. Čakovčanin je odigrao gotovo savršenu utakmicu s učinkom od 20 poena, promašivši tek jedan šut, tj. pogodio je osam od devet upućenih šutova, čemu je dodao četiri skoka i pet asistencija.


Patrik Jambrović i Adem Mekić (KK Zadar)


Šest dvoznamenkastih




Odlično su ga pratili Juan Davis sa 16, Arijan Lakić s 14 koševa, dok su još trojica Jusupovih igrača dohvatila dvoznamenkaste vrijednosti, radi se o Dariju Drežnjaku (12p), Lovri Mazalinu (11p) i Ademu Mekiću (10p).


– Krenuli smo u utakmicu malo sporije, no nakon nekoliko minuta smo popravili obranu i brzinu u napadu, a rezultat toga je ova pobjeda. Zadovoljan sam svojom igrom, nadam se da ću tako nastaviti što više, ali uvijek može bolje – skroman je bio Jambrović nakon što je odigrao partiju sezone i tako naznačio da bi trebao biti vrlo koristan za momčad u nadolazećem izuzetno napornom razdoblju kada će se češće događati situacija iz ovog tjedna koji donosi čak tri utakmice. A širina kadra svakako je nešto što će imati sve veću važnost kako se bliži sami konac sezone, a Zadrani će svakako imati što za reći kako u doigravanju domaćeg prvenstva,tako i u abaligaškom »play-offu«. S druge strane realnost košarkaša Dubrave je potpuno suprotna od njihovih kolega s Višnjika, jer se mladi sastav pod vodstvom Marija Bagarića želi pošto-poto izbaviti iz ralja grčevite borbe za opstanak.


– Dobro smo počeli, ali kvaliteta protivnika je onda došla do izražaja. Čestitke Zadru na pobjedi, želim im svu sreću dalje. Svojim momcima čestitam jer su dali sve od sebe, ali za nas od ovog trenutka kreće prvenstvo, Imali smo dva teška kola, drugu i prvu momčad lige, sada krećemo u utakmice gdje smo mi »al pari« s drugima i gdje trebamo tražiti svoje prilike za pobjede i dobru igru – istaknuo je trener Dubrave.