Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

MEMORIJALNI TURNIR

Zadar, Alkar, Kvarner 2010 i Šibenka igraju za Kneza

Autor: Andrija Dešpoja

19.08.2023. 17:37
Zadar, Alkar, Kvarner 2010 i Šibenka igraju za Kneza

Foto: KK ZADAR/ZVONKO KUCELIN



Ulazak u mjesec rujan tradicionalno donosi košarkaški spektakl u starim Jazinama, igra se u čast tragično preminulog košarkaša Zadra Tomislava Kneževića kojem je pred 12 dana, 7. kolovoza, bila 20. obljetnica smrti. Memorijalni turnir nazvan po njemu odigrat će se 18. put, s tim da će po treći put zaredom biti održan u seniorskom formatu. Katica za sve po pitanju Kneževićevog memorijala, još od prvog turnira održanog 2004., je poznati zadarski košarkaški djelatnik Zoran Veselinović Vespa koji se pobrinuo da se u hramu zadarske košarke za dva tjedna okupi zanimljivo društvo koje će se boriti za 18. naslov pobjednika, a u statusu branitelja se nalazi Zadar predvođen Danijelom Jusupom.


Podizanje kvalitete


– Definirali smo klubove koji će nastupiti, a to će biti Zadar, Šibenka, Alkar i Kvarner 2010. Prvo polufinale igra se 1. rujna od 18.30 sati između Šibenke i Kvarnera 2010, slijedi potom svečano otvaranje dok će se prvi dan turnira zaključiti s početkom u 20.30 sati ogledom Zadra i Alkara. Sutradan su na rasporedu finale i utakmica za treće mjesto – istaknuo je Veselinović sudionike turnira kojem se svake godine želi podići kvalitativna razina.


– Već treću godinu zaredom imamo na turniru seniorske momčadi, što nam je uvijek bio nekakav cilj. Želja nam je da se iz godine u godinu podiže kvaliteta turnira, primjerice 2021. smo imali i međunarodni štih sa sudjelovanjem belgijskog prvaka Oostendea, a za ovu godinu imamo standardnog člana KK Zadra koji nam dolazi iz ABA lige, dvoje premijerligaša i ambicioznog prvoligaša iz Rijeke. Sigurno je da dosta toga oko popunjavanja sudionika ovisi o KK Zadru zbog kojeg se sve i održava jer je pokojni Tomislav bio dijete tog kluba. Išlo nam je na ruku što je Zadar ovog ljeta, kao i prošlog, krenuo dosta rano s pripremama, dok su ostali sudionici turnira ušli u novu sezonu poslije Velike Gospe. Jako nam je žao što nismo uspjeli dovesti na turnir momčad Splita, svake godine ih zovemo, no nažalost uvijek nam otkažu iz njima znanih razloga. Mi bismo voljeli da ta kvaliteta turnira raste, želja je sigurno jednoga dana okupiti najjače četiri hrvatske momčadi u tom trenutku, no za to ćemo onda trebati osigurati dodatna sredstva za pokrivanje troškova smještaja i prijevoza ostalih sudionika.


Foto: KK ZADAR/ZVONKO KUCELIN


Lakmus papir




Kneževićev memorijal uz misiju održavanja sjećanja na prerano preminulog Tomislava ima i vrlo praktičnu svrhu za sve sudionike. Termin odigravanja turnira uvijek se nekako nađe na samoj sredini pripremnog razdoblja i posluži kao tzv. lakmus papir klubovima i daje im onu završnu glazuru uoči samog početka natjecateljskog dijela sezone.


– Ovaj turnir je idealna prilika klubovima da vide gdje su i na koga mogu računati, nekako se uvijek dogodi da se termin odigravanja turnira usiječe u polovicu pripremnog razdoblja i sigurno dvije utakmice svakom od njih jako dobro dođu. U tom smislu najzanimljivije će biti vidjeti kako izgleda momčad Zadra i što se može očekivati od nje u novoj sezoni.


Sigurno će iz aspekta Zadrana najveći interes pobuditi Jusupovi igrači, a prepreka za brojnu posjetu utakmicama turnira nema, jer je ulaz za sve slobodan.


– Ulaz je kao i svake godine slobodan. Nema smisla naplaćivati ulaznice, ipak je to memorijalni turnir i nemamo nikakav komercijalan interes. Zanima nas samo košarka koja se igra u čast preminulog Tomislava i da se ne zaboravi taj mladi život koji se prerano ugasio. Tomislav je bio i dušom i tijelom Zadranin, prošao je sve klupske selekcije, osvojio sa Zadrom trofeje poput Kupa Krešimira Ćosića 2000. godine. Pozivam ovom prilikom sve ljubitelje košarke kao i navijače Zadra da u što većem broju pohode ovaj tradicionalni dvodnevni događaj u Jazinama i tako uveličaju uspomenu na našeg Tomislava – kazao je za kraj Veselinović.