Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

KK ZADAR

Božić istaknuo da mu je Zadar drugi dom, Pleslić otkrio troškove prve momčadi

Autor: Paulo Sarić

18.08.2023. 12:29
Božić istaknuo da mu je Zadar drugi dom, Pleslić otkrio troškove prve momčadi

Foto: KK Zadar/Zvonko Kucelin



Jučer je na Višnjiku upriličeno službeno potpisivanje ugovora između KK Zadar i najkorisnijeg igrača prošlosezonskog izdanja regionalne ABA lige te finala doigravanja hrvatskog prvenstva Luke Božića. Snažni Bjelovarac pred okupljenim predstavnicima sedme sile produžio je vjernost aktualnom prvaku Hrvatske do kraja sezone 2023./24. te će i od nadolazeće jeseni poput moćne lokomotive vuči kompoziciju trenera Danijela Jusupa prema novim uspjesima.


– Svi ste bili svjedoci dugovremenske priče oko Luke, s kojim smo žarko željeli produžiti suradnju, pošto nam je bio nositelj igre prošle sezone. Uložili smo dosta napora, a ovim putem bismo se zahvalili ljudima koji su nam pomogli u našim nastojanjima kako bi na koncu došlo do potpisa ugovora. Nadam se da ćemo opravdati sve ovo što smo do sada napravili, a Luki želim svu sreću u ovoj sezoni – kazala je vršiteljica dužnosti direktorice kluba s Višnjika Vana Dundov.


Anonimni donatori


S obzirom na čitav koloplet okolnosti koje su okruživale produljenje suradnje Zadra sa svojim najboljim igračem, prije svega na prošlotjednu odbijenicu Nadzornog odbora da financijski dodatno optereti klub i za 62.5 tisuća eura probije proračun s kojim se izašlo pred gradske vijećnike, valjalo je provjeriti tko je taj anonimni sponzor, što je oksimoron sam po sebi, ili, pak, dobrotvor i mecena koji se u stilu evanđelja po Mateju potrudio da »ne zna ljevica što radi desnica«. Ipak, sukladno odavna usvojenom običaju u Zadru, kada je u pitanju podrijetlo novca – zavladala je omerta.




– Uložili smo jako puno napora kako bismo pronašli dodatna sredstva, no ljudi su željeli ostati anonimni. Nije u pitanju sponzorstvo, već smo dobili donaciju i time zatvorili čitavu priču – dodala je Dundov.


U gradu čije društvo, politiku i ekonomiju odlikuje pravi kršćanski duh, ništa drugo nije bilo ni za očekivati… Odakle god sredstva na koncu došla, bio u pitanju koji lokalni ugostitelj ili građevinar, neka od dobro poznatih shema »skretanja« novca političkim utjecajem, ili pak oboje, gledano s košarkaške, pa i marketinške strane, ostanak Luke Božića u Krešinom domu nedvojbeno je radosna vijest. Zadar je po prvi puta u posljednjih četvrt stoljeća, pa možda i duže, zadržao na okupu sve nositelje igre iz prethodne sezone.


– Iznimno mi je drago što ostajem u Zadru još jednu godinu. Kad se sve zbroji, ovo mi je četvrta sezona ovdje i u Zadru se osjećam kao doma. Zapravo, ovo mi je drugi dom. Nadam se da ćemo u nadolazećoj sezoni pružati što je moguće bolje igre i da nećemo nervirati navijače – izjavio je 27-godišnji Bjelovarac u svom prvom obraćanju javnosti nakon produljenja ugovora.


Ostanak Božića bio je »šlag na tortu« ovosezonskih napora trenera Jusupa i sportskog direktora Denisa Pleslića koji su tijekom srpnja osigurali nastavak suradnje sa svim ključnim igračima koji su mjesec ranije podigli pehar namijenjen prvaku Hrvatske. Prije snažnog krilnog igrača ugovor sa Zadrom su produžili kapetan Marko Ramljak, Karlo Žganec, Adem Mekić i Dario Drežnjak. No, svi su se navedeni relativno brzo odlučili na nastavak svog karijernog puta u Donatovom gradu, dok je Božić ipak nešto više kalkulirao.



– Jednostavno, nisu se sve stvari poklopile kako smo htjeli te je moralo doći do toga da obje strane u pregovorima budu zadovoljne. Zapinjalo je zbog različitih stvari, ali ne bih sada ulazio u to… Druge ponude su financijski možda bile bolje, ali zbog trenera i momčadi, kao i zbog sinergije s gradom i navijačima, odlučio sam ostati – istaknuo je MVP.


Ponavljanje lanjskog rezultata


Zadovoljstvo produljenjem suradnje s najboljim igračem nije mogao sakriti ni sportski direktor Zadra koji se osvrnuo na očekivanja od nadolazeće kampanje.


– Potpisom Luke Božića zatvorili smo igrački kadar. U nadolazećoj sezoni cilj nam je biti konkurentni u svim natjecanjima i pokušati podići odnose između igrača i trenera na još višu razinu. Sedmo mjesto u ABA ligi je bio izvrstan rezultat i svi očekujemo da u novoj sezoni nastavimo istim pravcem, odnosno da pokušamo biti konkurentni u svim utakmicama i da ih držimo »živima« do samoga kraja – rekao je Pleslić.


Uoči prošle sezone kao osnovni cilj kluba istaknut je ostanak među regionalnom elitom i borba za trofeje u domaćim natjecanjima, da bi se na koncu očekivanja debelo nadišla, prije svega na abaligaškim parketima gdje je Zadar prvi dio sezone bio jedno od najugodnijih iznenađenja. Ove godine je situacija ipak ponešto drugačija. Po prvi puta u posljednja dva i pol desetljeća zadržani su svi nositelji igre iz prethodne sezone te su od igrača koji su minutažom aktivno doprinijeli osvajanju naslova Hrvatske Krešin dom napustili tek Juan Davis i Sani Čampara. Davis je usto dobio i ne jednu, već dvije, i to puno kvalitetnije zamjene, u vidu Patrika Jambrovića i, prije svega, Lovre Mazalina, dok bi nastali teret organizacije igre trebao biti gotovo jednakomjerno raspoređen među igračima koji budu na parketu, u pravoj »mušketirskoj« maniri – svi za jednog, jedan za sve. Stoga se postavlja pitanje jesu li i apetiti narasli?


– Želimo ostati konkurentni i podići igru na višu razinu, što bi trebalo dovesti do još više pobjeda i privući gledatelje u dvoranu. Naši navijači se trebaju vezati za momčad i za igrače. Nadam se da će se sinergija s tribinama nastaviti kroz čitavu sezonu, a onda ni rezultat neće izostati. Teško je prognozirati konačan plasman u regionalnoj ligi, jer natjecanje još nije ni počelo, no cilj nam je pokušati ponoviti rezultat i igru iz prošle sezone. Imamo istu momčadi, istog trenera i iste odnose u igri i među igračima. Imamo već stvorene automatizme i naravno da želimo biti na još većoj razini – istaknuo je Pleslić.


Četvrtinu skuplja momčad


S obzirom na informacije koje su proteklih tjedana izlazile iz kluba po pitanju financija i troškova seniorskog sastava, vrijedilo je provjeriti koliko će Zadar ove sezone potrošiti na plaće igrača.


– Kada se priča o tome uvijek se govori o neto iznosu, a on će ove godine iznositi 523 tisuća eura – otkrio je sportski direktor Zadra.


Usporedimo li navedeni iznos s prošlosezonskim, lako je doći do podatka koji kazuje da je ukupni trošak ovoljetne momčadi Zadra nešto manji od 655 tisuća eura u bruto iznosu, točnije 27 posto više u odnosu na minulu sezonu, što potvrđuju i podaci koje je klub iznio u službenom priopćenju objavljenom prije okruglih deset dana. Za iste ciljeve, s gotovo identičnim igračkim kadrom. Premda na prvu izgleda kao »visoka stopa inflacije«, valja biti realan i kazati da su prošle sezone ciljevi ne samo bili dosegnuti, već i itekako nadmašeni, te da je ove sezone ljestvica ipak podignuta. Naime, lani bi i deveto mjesto u ABA ligi bio uspjeh, kao i samo finale prvenstva Hrvatske. Ove neće biti.


– Ne gledam u kuglu pa ne mogu reći koji će biti rezultat, hoćemo li nešto osvojiti i koji ćemo na kraju biti, ali nadam se da ćemo u svakom susretu biti konkurentni. Pokušat ćemo dobiti svaku utakmicu. Ne mogu vam ništa obećati, osim da ćemo dati sve od sebe – zaključio je Božić.