Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Premijer liga, doigravanje

Pošteno se oznojili za polufinale

Autor: Andrija Dešpoja

07.05.2024. 09:57
Pošteno se oznojili za polufinale

Foto: Marin Sušić



S čistih 2-0 košarkaši Zadra zaključili su četvrtfinalnu seriju doigravanja Premijer lige protiv osmoplasirane nakon osnovnog dijela Dubrave i tako se ispružili prema polufinalu u kojem još uvijek čekaju ime protivnika. Cedevita Junior ili Dinamo naći će se s druge strane parketa u polufinalnoj seriji koja se također igra na dvije pobjede, a bili oni štićenici Damira Mulaomerovića ili Josipa Sesara za branitelje naslova je agenda jasna, tražit će se prolaz prema finalu i ostvarenju koje se u gradu košarke čeka sad već dugih 49 godina. Obrana naslova prvaka države sudeći po tom podatku je nesvakidašnja pojava u Zadru na koju se strpljivo čeka već skoro pola stoljeća jer posljednji put je to pošlo za rukom generaciji koju su 1974. i 1975. godine u bivšoj državi predvodili Krešo i Pino, a dok se ne razjasni koja će im momčad prijetiti u ostvarenju tog nauma, osvrnut ćemo se na prekjučerašnja zbivanja u Sportskoj dvorani u Dubravi gdje je sastav Marijana Bagarića poprilično namučio lidera prvenstva, no onda i ostao bez municije u posljednjoj četvrtini.



Obrana prevagnula


Nije bez veze najavljivao Danijel Jusup zahtjevnu seriju s protivnikom koji je od svih slabije rangiranih momčadi u doigravanju bio u najboljoj sportskoj formi i koji u svojim redovima ima plejadu mladih i vrlo potentnih igrača koje bi i sportska struka na Višnjiku mogla ili bolje reći morala uzeti u obzir ovog ljeta kada se bude slagao roster za narednu sezonu. Toni Ročak, Stellan Rajaofera, Mateo Vidović, Andrej Matić, imena su koja bi svakako Denis Pleslić, ali i Jusup, trebali imati u svojoj bilježnici kada se bude krojila nova kampanja jer su ti momci uz pomoć nekolicine iskusnijih kolega poput Karla Vragovića i Kenana Karahodžića držali u šahu favoriziranog protivnika više od tri četvrtine utakmice, kao što je to bio slučaj i u prvoj utakmici odigranoj na Višnjiku.




– Nije nam ni u Zadru bilo lako osim prve četvrtine. Dubrava se pokazala kao čvrsta momčad i nisu slučajni njihovi posljednji rezultati. Morali smo se dobro oznojiti da bi prošli dalje. Čestitam mojim igračima, a sada se moramo odmoriti i okrenuti prema polufinalu – istaknuo je i Jusup koliko su muke njegovim štićenicima zadali mladi Dubravaši koji su sigurno jedno od rijetkih osvježenja na uglavnom niskobudžetnoj klupskoj košarkaškoj sceni u Hrvata. Izvjesnost tj. ogromna razlika u kvaliteti u odnosu na Zadar morala je isplivati kad-tad u seriji, a posebno u situaciji kada su branitelji naslova maksimalno u utakmici. Posebno je problem za Dubravaše predstavljala Zadrova obrana koja je i u regionalnim okvirima cijenjena, a probiti zadarski bedem kako se i pokazalo na koncu nije lagana zadaća.



Sužena rotacija


Kada se tom čvrstom defenzivnom kraju parketa pridodala napadačka ubojitost jednog Luke Božića, Lovre Mazalina i Darija Drežnjaka, četvrtfinalna priča nije mogla ni završiti drukčije od relativno laganog hoda Zadrana prema polufinalu.


– Dubrava je igrala jako dobro kao i prvu utakmicu. Bilo je teško, naletjeli smo na najtežeg mogućeg protivnika jer su u jako dobroj formi. Odmorit ćemo se i pripremiti za polufinale najbolje što možemo – pridružio se razmišljanju svog trenera i krilni centar Dario Drežnjak koji je dao svoj obol u konačnom lomljenju Dubravaša u završnoj dionici. Zanimljivo strateg Zadra je strah od ponavljanja lanjskog scenarija kada su u četvrtfinalu izgubili i jedinu utakmicu u doigravanju, od Dinama, pokazao i s uskom rotacijom. Koristio je u Dubravi usluge svega osam igrača, uz dva najjača aduta s klupe, Drežnjaka i Mazalina, jedini je dobio priliku Adem Mekić, dok Krševan Klarica, Petar Vujačić, Patrik Jambrović i Vice Grbić nisu bili u planu. Potez je to koji je uobičajen za »play-off« utakmice, no svakako indikativan podatak koji ukazuje da se u svlačionici na Višnjiku ništa ne prepušta slučaju i da se ne odstupa od milimetra od cilja koji jedini može zadovoljiti navijače, a to je ponovno uspinjanje na košarkaški pijedestal u državi.