Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Premijer liga, doigravanje

PLASMAN U POLUFINALE: Zadrani iz dvokoraka preskočili Dubravu

Autor: Andrija Dešpoja

05.05.2024. 18:51
PLASMAN U POLUFINALE: Zadrani iz dvokoraka preskočili Dubravu

Foto: Marin Sušić



Stroj Danijela Jusupa nije stao mljeti ni u drugoj utakmici četvrtfinala doigravanja Premijer lige koji se uprizorio na parketu Dubrave. A čak 17. uspjeh u nizu u domaćem prvenstvu potvrdio je košarkašima Zadra nastup u polufinalu i to s pobjednikom serije koja se igra između Cedevite Junior i Dinama. Do prolaska iz dvokoraka Zadrani su se trebali pomučiti više nego u prvom dvoboju odigranom na Višnjiku, no i taj jači otpor Dubravaša je uspješno slomljen početkom četvrte dionice, s konačnim slavljem 78:90.



Božić proradio


Za razliku od prve utakmice ova je ponudila od početka šuterski raspoloženiju Dubravu koja je trima tricama bacila već na samom otvaranju rukavicu branitelju naslova. Kenan Karahodžić ubacio je dvije, a Toni Ročak jednu tricu za optimističnih 9:3 domaćeg sastava nakon proteka tri minute igre. Nije uslijedio očekivani odgovor favoriziranog Jusupovog sastava u kojem je jedini nešto u napadačkom dijelu uspijevao napraviti Marko Ramljak, a na obrambenom kraju terena nije se znalo zaustaviti nadahnutog Stellana Rajaoferu koji je sredinom prve dionice ostavio Dubravu u plusu (13:8).




Ulaskom s klupe Lovre Mazalina pomakli su se i Zadrani s mrtve točke, zaključili su prvih deset minuta s pola koša zaostatka (20:19), dok su drugu četvrtinu otvorili na krilima Luke Božića za vodstvo 20:24. No, nije se dugo gostujuća momčad zadržala u prednosti, nekoliko promašenih zicera Ramljaka te trice Andreja Matića i Matea Vidovića vratile su domaćina ispred (28:25). Jusup je potom logički pokušao minutom odmora ugasiti nastali požar koji je lokaliziran tek nakon proteka nekoliko minuta u kojima je momčad Marijana Bagarića uspješno odolijevala koševima Vidovića i Karla Vragovića. Sve dok se nije zagrijao motor najboljeg Jusupovog igrača Božića čijom se zaslugom Zadar tri minute prije odmora našao na tri plusa (35:38). Ukazao se zatim i Dario Drežnjak koji je pogodio dvicu i tricu (39:43), a dobru reakciju s klupe dobio je Jusup i od Adema Mekića koji je za kraj prvog dijela postavio na najvećih šest viška (41:47).



Žilavi domaćini


Povratak iz svlačionica bolje je sjeo domaćim košarkašima koji su se preko Rajaofere primaknuli na samo dva koša zaostatka (47:49). Tri duge minute potrajalo je buđenje Zadrana koje je iz letargije trgnuo tricom Arijan Lakić, da bi se poenima Ramljaka iz kontranapada pa tricom Božića našli na osam viška (49:57), ali Dubrava se ni tada nije mislila predavati. Ročak u kombinaciji s Vragovićem sredinom treće dionice vraća domaći sastav u egal, na posjed zaostatka (54:57). Uslijedila je u ovakvim situacijama već uigrana minuta odmora od strane gostujućeg trenera koja je djelovala na način da je Mazalin zabio uz dodatno bacanje, dvaput je s linije bio precizan Žganec, što je bilo dovoljno za ukupno treći bijeg Zadra na osam plusa (54:62). A najvećih dotad devet viška (59:68) donio je tricom Mekić u sami smiraj treće dionice, čime ipak nije osiguran nesmetan prolazak gostiju prema zacrtanom cilju. Dubrava je žilavo odbijala izvjesiti bijelu zastavu, te se na krilima Vragovića i Rajaofere približila na pet poena zaostatka (65:70), no onda u završnih sedam minuta pala pod pritiskom snažnijeg Jusupovog sastava u kojem je Božić donio prevagu, kao i Mazalin i Drežnjak pod obručem. Njih trojica povukli su do prve dvoznamenkaste prednosti gostiju (67:79) koja se pokazala pogubnom za planove domaće momčadi. Božić je usprkos čak šest izgubljenih lopti bio najjača Jusupova karika u Dubravi s učinkom od 23 koša, šest skokova i četiri asistencije, u stopu su ga pratili Mazalin s 15 poena, sedam skokova i tri asistencije, i kapetan Ramljak s također 15 poena, kojima je pridodao i pet uhvaćenih lopti te tri uspješna dodavanja. Kod domaćina najistaknutijima su se pokazali Ročak s 18 koševa i osam skokova i Rajaofera koji je dodao 14 ubačaja.