Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Premijer liga, doigravanje

Sigurnu pobjedu nadvladala anemična klupa

Autor: Andrija Dešpoja

04.05.2024. 09:30
Sigurnu pobjedu nadvladala anemična klupa

Foto: Mate Komina



Rutinski odrađen zadatak na otvaranju doigravanja košarkaše Zadra je doveo na prag ulaska u polufinale i naravno za jedan koračić ih približio krajnjem cilju, obrani lani osvojene titule prvaka države. U srazu s osmoplasiranom Dubravom nije se ni moglo očekivati išta drugo od vodstva 1-0 pred nedjeljni uzvrat u Zagrebu, a taj prvi okršaj s potentnim mladcima iz metropole potvrdio je da se momčad Danijela Jusupa nije još našla u onom lanjskom šampionskom modu, no nekako je bliže istini da se u stožeru prvaka Hrvatske i svjesno tempira uzlazna putanja sportske forme kako se doigravanje bude bližilo finalnoj seriji, gdje Zadrani svakako planiraju biti. Natuknuo je taj plan i Jusup nakon potvrde jedinice u srazu sa Splitom kada je najavio treninge pod maksimalnim opterećenjem i to se u okršaju s Dubravom dalo primijetiti.



Zamjerke rezervistima


Obrambeno su domaći košarkaši odradili perfektnu zadaću, od podbacivanja lopte s centra nisu dopustili gostima da se razmašu, i u tih početnih osam minuta poprilično napunili koš Dubrave za impresivnu zalihu od 18 poena (20:2), što će se pokazati ključnim za ostatak utakmice. Da bi u tom ostatku utakmice, od čak 32 minute, Dubrava nadjačala Jusupove trupe s 59:58, i u tome je veliki problem vidio strateg Zadra koji je posebno zamjerke uputio svojim rezervistima koji su, ne računajući Darija Drežnjaka, postigli tek devet koševa. Nositelji su morali ponovno debelo zasukati rukave, pa su bez obzira na činjenicu da se brzinski ostvarena prednost nikad nije spuštala ispod 11 razlike, i Luka Božić, i Marko Ramljak, i Karlo Žganec i Arijan Lakić morali jaružati 30 i kusur minuta na parketu.




– Ukazivali smo da u tom ulazu u utakmicu moramo biti pravi, i tu smo bili dobri, pogotovo defenzivno iako smo promašivali zicere. Kada sam počeo mijenjati, kada sam napravio rotaciju drastično smo pali i to nas muči od prije. Igrači s klupe su reagirali izuzetno loše, to me brine, jer pet igrača teško može izvući utakmicu, pa i protiv Dubrave koja je izuzetno ozbiljan protivnik – istaknuo je na prvu trener Zadra koji je potom spomenuo i faktor sreće koji je pomazio njegovu momčad u prvom dijelu četvrte četvrtine. Tada je Dubrava zaprijetila spuštanjem na jednoznamenkasti zaostatak, a u domaćim redovima četiri minute se tražio ubačaj. To razdoblje koje je potrajalo duge četiri minute obilježila je i nervoza, tehničku je zaradio Božić, a i sijaset lopti je bačeno u bunar.



Tenzija i sreća


Srećom po Zadrane gosti nisu naplatili taj kaos Jusupove momčadi i sve su to detalji koji ne daju potpunu sigurnost da će se bez problema nadvladati u nedjelju vrući teren u Dubravi.


– Stvorila se jedna tenzija u posljednjoj četvrtini, nekoliko minuta smo imali i sreću da su gosti bacali lopte u aut. Morat ćemo biti puno bolji i koncentriraniji ako mislimo proći u polufinale – pomalo i zabrinuto će Jusup koji je na koncu jedne čudne partije u Krešinom domu najboljeg igrača dobio u poslovično korisnom Žganecu koji uz Lakića zapravo nosi Zadar u ovom finišu sezone. Učinak od 14 poena, deset skokova i četiri asistencije zadarskom centru donio je epitet igrača utakmice, no složio se i on da sve, izuzev samog otvaranja ogleda, treba što prije zaboraviti.


– Dobro smo otvorili, koncentrirano, na nivou defenzivno i napravila se razlika. Dogodila se dekoncentracija, previše promašenih zicera, igrali smo na refule, zbog naših gluposti su se gosti i vraćali. Bili smo mlaki, nismo bili na razini, moramo popraviti našu igru ako mislimo nešto napraviti. Uvjeren sam da znamo i možemo puno bolje, to moramo pokazati na terenu. Danas je osim početka utakmica bila ispodprosječna, u svim segmentima moramo dati više – kazao je Žganec.