Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Premijer liga

Jusup: Cibona je respektabilna momčad, no moramo gledati samo sebe

Autor: Paulo Sarić

27.09.2023. 12:31
Jusup: Cibona je respektabilna momčad, no moramo gledati samo sebe

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



Pred košarkašima Zadra prva je utakmica nove sezone domaćeg prvenstva, a ždrijeb je igračima Danijela Jusupa već na samom otvaranju donio jednog od najtežih mogućih suparnika zagrebačku Cibonu. Najveći hrvatski košarkaški derbi bit će ujedno i okršaj aktualnog prvaka s Višnjika i pobjednika Krešinog kupa te jako dobar test za obje momčadi, koji će trenerima pokazati dosta toga o snazi najvećih rivala. I dok „Cibosi“ u susret ulaze izmučeni brojnim problemima, prije svega financijske prilike, i praktički bez „pola sastava“, Zadrani takvih poteškoća nemaju te spremni i orni kreću na put u metropolu. Iskustvo s prošlotjednog podgoričkog Superkupa pokazalo je dosta dobrih stvari, kao i pokoju koju valja ispraviti, a u međuvremenu je momčad pojačao i novi igrač – Slovenac Petar Vujačić, koji bi trebao donijeti dodanu opciju u vanjsku liniju Zadra. Problema s ozljedama nema, Dario Drežnjak i Karlo Žganec su zaliječeni, a Luka Božić se oporavlja od viroze te se vratio u sastav pa bi Zadrani trebali kompletni istrčati na megdan „Vukovima“.


– Svi željno iščekujemo početak sezone. Rano smo krenuli s radom, jednako kao i prošle godine, što nam je tada donijelo puno toga dobroga. Odradili smo dobre pripreme i nadam se da ćemo uspjeti ponoviti prošlosezonski rezultat. Na otvaranju sezone nas očekuje gostovanje kod našeg najvećeg rivala Cibone protiv kojega nam nikada nije lagano igrati, pa tako neće biti ni ove godine. Ostavili su velik broj igrača iz prošle sezone te imaju dobru i čvrstu momčad. Ne znamo u kakvom će sastavu biti, no to u ovom trenutku nije ni bitno. Gledamo samo sebe i nastojat ćemo pružiti igru i energiju koju smo pružali u većem dijelu utakmice protiv FMP-a kada smo pokazali što možemo napraviti na terenu. Nažalost, nismo uspjeli čitavo vrijeme izdržati u tom ritmu zbog problema koje smo imali i posljedične skraćene rotacije, no sada imamo dodatnu širinu što će nam omogućiti da držimo visok ritam i trčimo kako smo trčali prošle sezone. Čeka nas čvrsta, dobra i nimalo lagana utakmica protiv Cibone, ali ja vjerujem u svoje suigrače, vjerujem da možemo izvući pobjedu u Zagrebu i na najbolji mogući način otvoriti sezonu – kazao je u najavi utakmice kapetan Zadra Marko Ramljak, koji je pobjedničkom tricom u prvoj utakmici prošlosezonskog polufinala doigravanja trasirao put svojoj momčad do naslova prvaka Hrvatske.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Fokus na intenzitetu igre


Najljući košarkaški rivali prošle sezone su odigrali devet utakmica, pri čemu su Zadrani taj „set“ dobili s uvjerljivih 6-3 te su nakon tri poraza na otvaranju vezali šest uzastopnih pobjeda, tri na gostujućem parketu. Upravu i struku „pod Tornjem“ u posljednjim mjesecima more crne brige koje idu toliko daleko da u pitanje dovode i opstanak kluba, no trener Jakša Vulić je složio vrlo dobru momčad koja u kompletnom sastavu može svima „staviti soli na rep“, čega je svjestan i zadarski strateg Danijel Jusup koji očekuje zanimljivu i, prije svega, borbenu utakmicu.




– Slijedi nam još jedna izuzetno naporna i zahtjevna sezona, što se tiče utakmica i putovanja. Pripremno razdoblje smo počeli 2. kolovoza i ono je trajalo do pred početak Superkupa ABA lige, kada smo odigrali prve službene utakmice. Ne bih se previše osvrtao na ono što smo vidjeli u Podgorici, jer je pred nama utakmica protiv Cibone. Kao što je i Marko rekao, neovisno o problemima s kojima se susreće, Cibona je uvijek Cibona. Danas smo pogledali video koji nam je otkrio što možemo očekivati od njih i s čime ćemo se susresti na terenu. Napravili su zaista respektabilnu momčad, što su i pokazali dobrim igrama i rezultatima u pripremnom periodu kada su pobjeđivali abaligaše Budućnost i Krku. Što se nas tiče, kao i uvijek, moramo gledati samo sebe, biti fokusirani na ono što se dogovorimo i pokušati to sprovesti na terenu. Moramo biti fokusirani na intenzitet igre koji nas je krasio prošle godine, jer bez njega nećemo moći ni približno pružati partije kakve smo prikazivali prethodne sezone. Za to nam je potrebna širina igračkog kadra koju smo dobili dolaskom Petra Vujačića koji nam može pomoći na vanjskim pozicijama. Sve u svemu, očekujem borbenu utakmicu s puno intenziteta, pa ćemo vidjeti kako će ona rezultatski završiti – istaknuo je trener Zadra, osvrnuvši se na očekivanja od nove sezone domaćeg prvenstva.


– Momčad je slična kao i pošle sezone, pa tu tako i ciljevi slični kao lani. Borit ćemo se za oba trofeja, i kup i prvenstvo, a uz to imamo ambiciju pružati dobre igre kako bi gledatelji bili zadovoljni i kako bi što je moguće sretniji napustili dvoranu – rekao je 62-godišnji stručnjak.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Upitan sastav Cibone


Kompletna Cibona je opasna. Izuzetno opasna, pogotovo na samom početku sezone kada je elan još uvijek na visokim razinama i kada suparnici imaju puno manji uzorak za analizu te barataju s manje informacija o tome što mogu očekivati od zagrebačkog sastava. Ipak, pitanje je u kakvom će sastavu najtrofejnija hrvatska momčad istrčati na parket Draženovog doma. Prema pozitivnim zakonskim propisima pravo nastupa imaju samo igrači koji su i prošle sezone nosili dres „Cibosa“, kao i oni koji su došli iz domaćih klubova, točnije redom: Krešimir Radovčić, Domagoj Vuković, Ivan Perasović, Ivan Majcunić, Aleksandar Aranitović, Jakov Mustapić i Matej Bošnjak, na što treba nadodati i nekolicinu juniora i kadeta.


– To ne pratim i ne znam. Znam da su u poteškoćama, no nisam osoba koja se voli baviti tuđim problemima. Postoji mogućnost da će igrati u slabijem sastavu, no mi se pripremamo kao da će biti kompletni. Pripremu za utakmicu smo napravili na temelju susreta u kojem su igrali sa svim igračima, kada su pobijedili Budućnost, no vidjet ćemo u kakvom će sastavu istrčati na parket – izjavio je trener Zadra.


Utakmica se igra sutra u Draženovom domu, s početkom u 19 sati.