Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PREMIJER LIGA

Može li metropola staviti soli na rep dalmatinskom dvojcu?

Autor: Andrija Dešpoja

26.09.2023. 09:34
Može li metropola staviti soli na rep dalmatinskom dvojcu?

Foto: LUKA JELIČIĆ



Najvećim hrvatskim derbijem između Cibone i Zadra, koji je na rasporedu u četvrtak od 19 sati u Draženovom domu, kreće bitka za 32. košarkaškog prvaka Hrvatske. Novina u sezoni 2023./24. je promjena sustava natjecanja koji je vraćen na već viđeni trokružni format, a Liga za prvaka i Liga za ostanak ponovno idu u povijest.


Stoga su pred 12 hrvatskih premijerligaša 33 kola osnovnog dijela natjecanja, a onda će se liga dijeliti na osam momčadi koje idu u doigravanje, dok će deveta, deseta i posljednjeplasirana 12. momčad jedine biti bez obaveza nakon završetka ligaškog dijela, a poznato je da 11. sastav ide u repesaž, ilitiga u borbu za ostanak s drugoplasiranim klubom iz Prve muške lige.


Primorje vs metropola


Geografski gledano, liga se bratski podijelila na primorski dio kojem se pridodaje i sinjski Alkar te kontinentalni dio, preciznije Zagreb i bližu mu okolicu (Zabok). Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da istočno od metropole nema nijednog sudionika elitnog hrvatskog košarkaškog ranga, a to se najprije odnosi na Slavoniju koja je ispadanjem Vrijednosnica Osijek i definitivno postala košarkaškom provincijom. Dalmacija je zato jača nego ikad, s čak pet predstavnika među kojima je i povratnik u elitu Dubrovnik, predvođen zadarskim stručnjakom Ivanom Perinčićem.




Što se, pak, može očekivati od ovosezonskog prvenstva Hrvatske u kojem bi se, kako sada stvari stoje, nakon dugo vremena mogle izmiješati karte? Ponajviše je razlog tomu izrazito loša financijska situacija Cibone koja je na pragu gašenja, a u vakuumu od nekih mjesec i pol dana koliko je potrebno da se i službeno proglasi stečaj »Vukovi« su osuđeni na tek petoricu seniora, onih koji su i prošle sezone stanovali u Draženovom domu, dok novopridošli igrači neće moći aktivno participirati dok se ne isplate dugovi igračima koji su branili boje Cibone prethodne sezone. Oko 400 tisuća eura bi trebalo biti dostatno da se »pod Tornjem« uspiju dovući do nule i da onda novi strateg Jakša Vulić može krenuti u sezonu sa svim raspoloživim snagama, no veliko je pitanje kada će Tomislav Mihael Buljan, Alex Stein, Domagoj Proleta, Jakov Mustapić i Matej Bošnjak smjeti kročiti nogom na parket u utakmicama hrvatskog prvenstva. Do tada je Cibona u nebranom grožđu, a na takvu situaciju sigurno se neće žaliti u stožerima najvećih njihovih takmaca u metropoli – Dinama i Cedevite Junior.


Dinamo u usponu


Upravo je Dinamo s ambicioznim projektom ovog ljeta pokazao da se ne želi više zadovoljavati mrvicama sa stola. U tom kontekstu najbolji primjer je angažman izbornika reprezentacije Hrvatske Josipa Sesara, dok je »roster« poprilično obogaćen u odnosu na prošlu sezonu. U redove Dinama je pristigao lanjski MVP juniorskog prvenstva Zadranin Roko Lukić, a potpis na vjernost su stavila još dva bivša stanovnika svlačionice na Višnjiku – Mislav Brzoja i Filip Kraljević. Pojačanja su i Ivan Tvrtko Majić, kao i Ivan Vrgoč pristigao iz Cedevite Junior, što će na bazu koju čine Hrvoje Garafolić, Ivan Vučić i Ivan Novačić biti dovoljno za baciti rukavicu izazova barem što se tiče primata u metropoli. Nešto će se po tom pitanju pitati i »mlade Vitamine« koje će i ove sezone s klupe predvoditi Damir Mulaomerović, no bivši izbornik nema više prekaljenih asova u svom špilu jer su klub napustili Kruno Simon, Pavle Marčinković, Jakov Mustapić, Emir Šabić, Ivan Vrgoč, Đorđe Topolović i Saša Ciani. Od iskusnijih prinova »Mula« može računati na Ivana Karačića i Amerikanca KeVaughna Allena. Uz spomenute Dinamo i Cedevitu, s uspinjanjem prema vrhu ne misli stati dosad četvrti zagrebački klub Dubrava. Preostali dvojac koji čine Bosco i Zabok trebali bi, kao i prošle sezone, biti takmaci u borbi za ostanak.


Dalmatinski korpus


Podijeli pa vladaj – poslovica je koje će se, pak, držati dalmatinski premijerligaški korpus predvođen tandemom najvećih kandidata za naslov prvaka. Radi se o prošlosezonskim finalistima Zadru i Splitu koji u novu sezonu ulaze s otvorenim ambicijama za nastavak dominacije hrvatskom elitom. Iako nisu sudjelovali u »zavadi« klubova iz metropole, sigurno će na Višnjiku i na Gripama imati manje briga oko najvećeg konkurenta otkad je hrvatskog prvenstva, zagrebačke Cibone. Spomenuta kriza »pod Tornjem« čini se da Zadranima i Splićanima širom otvara vrata finala, a i »rosteri« koje su izgradili Danijel Jusup i Slaven Rimac daju im razloga za takve najave. Jusup je uspio zadržati kostur momčadi iz prethodne šampionske sezone.


Ostao je Luka Božić, kao i svi ostali izuzev Juana Davisa, Leona Šantelja i Sanija Čampare, dok je Antonio Sikirić otišao na kaljenje u Zabok. Na Višnjik su sletjeli Lovro Mazalin, Patrik Jambrović i slovenski šuter Petar Vujačić te nema nikakvih prepreka da Zadar i ove sezone bude glavni pretendent na titulu. »Žuti«, predvođeni novim strategom Rimcem, također će imati konja za utrku jer su unatoč egzodusu nositelja iz prošle sezone (Shannon Shorter, Dominik Mavra, Tyrell Nelson, Lewis Sullivan, Josip Jukić) uspjeli dovesti pristojne alternacije. U Mavrine »patike« uletio je Lovro Gnjidić, velika stvar za Split je povratak Tonija Perkovića, kao i popunjavanje rupe pod obručima s Krešimirom Ljubičićem, dok će i ove godine na Gripama prebivati tercet Amerikanaca koji čine: Cameron Shelton, Derek Funderburk Jr. i Shamel Stevenson.


Je li Rimac pogodio s igračima pristiglima s one strane Atlantika bit će najveća enigma koja će mučiti navijače »Žutih« u nadanjima da se njihov klub konačno, nakon 21 godinu čekanja, može popeti na hrvatski košarkaški Mt. Everest. Ostatak dalmatinske družine trebao bi se boriti za ostanak, Šibenka djeluje možda najbolje pored Alkara i Dubrovnika, no i mali poremećaj izazvan ozljedama ili pak financijskom krizom, može se pokazati kao bumerang nastojanjima tog terceta da se odupre grčevitoj borbi za preživljavanje. U sličan koš se može staviti i Škrljevo koje se malo uspjelo i osnažiti angažmanom Karla Uljarevića i američkim tandemom koji čine Kellon Taylor i Darius Bell, no sastav iz Mavrinaca je svakako svjestan da im je plasman u doigravanje najveći mogući doseg.