Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

dodatan uvid

Momčad Danijela Jusupa izvukla dobre pouke iz trodnevnog Superkupa ABA lige

Autor: Paulo Sarić

22.09.2023. 12:12
Momčad Danijela Jusupa izvukla dobre pouke iz trodnevnog Superkupa ABA lige

Foto: DRAGANA STJEPANOVIć/ABA LIGA



Tri utakmice na podgoričkom Superkupu ABA lige poslužile su svrsi i omogućile treneru Danijelu Jusupu dodatni uvid u mogućnosti svojih igrača desetak dana prije početka nove sezone. Zadrani su u glavni grad Crne Gore otputovali s velikim hendikepom, bez svog zaštitnog znaka i najkorisnijeg igrača prošlosezonskog izdanja regionalnog natjecanja Luke Božića koji je zbog viroze ostao u Donatovom gradu, a posljednja dva dvoboja su odigrali i bez reprezentativca Darija Drežnjaka koji je zbog problema s listom preskočio susrete protiv FMP-a i Mege.


Reakcija mladih igrača


Tri utakmice u tri dana, točnije u samo 44 sata, dovele su do velike potrošnje desetkovanih Jusupovih trupa pa je strateg Zadra, sukladno najavama, bio primoran »zagrabiti« na kraj klupe i dati nešto veću priliku mladim igračima: Antoniju Sikiriću, Krševanu Klarici i Ivanu Njegovanu.


Trojica mladića od kojih su prva dvojica prošloga, a potonji tek ovoga, ljeta promovirani u prvu momčad dobila su ukupno 99 minuta, odnosno prosječnih 11 po dvoboju, pri čemu je najviše na parketu proveo Krševan Klarica koji je svojim igrama zavrijedio gotovo polovicu tog vremena.




Individualni dojmovi o izdanjima zadarskih mladića su podijeljeni, a dojam je da je svoju priliku najbolje iskoristio upravo Klarica koji je u pojedinim trenucima pokazao napredak u obrambenom pozicioniranju, pri čemu je dao i najveći doprinos na napadačkoj strani terena posluživši kao nasušno potrebni izvor dalekometnog šuta i igrač kojeg suparničke obrane nisu smjele zanemarivati.


Neočekivano veliku šansu u trećem susretu dobio je Njegovan koji je protiv vršnjaka iz Mege na terenu proveo 22 minute, a to je vrijeme iskoristio za devet poena i osam skokova, od čega četiri u napadu, pokazavši da u njemu ima ofenzivnog »štofa«.


Zanimljivo, obojica su puno bolji dojam ostavili kada im je ukazano povjerenje i kada im je dano pet-šest minuta u kontinuitetu nego kada su nakon prve dvije greške slani na klupu.


Ipak, kada se podvuče crta, dojam je da su mladi igrači u globalu jednim dijelom »ostali dužni«, odnosno da se nisu kroz »odškrinuta vrata« uspjeli ugurati u punu rotaciju, što je problem ne samo za njihov daljnji napredak, jer nisu zgrabili preko potrebne minute, već i za strukturu momčadi koja ima osjetan deficit na vanjskim pozicijama. Koji je uzrok tome, pitanje je za dublju analizu.


Podgorički poučci


Tri su glavna zaključka nakon podgoričkih dana. Prvi je da će biti teško računati na konstantan doprinos s klupe, barem u regionalnim okvirima, drugi je da je organizacija igre najveća boljka, jer je Zadar u Morači ubacivao redom 58, 77 i 78 poena, skromnih 71 u prosjeku, a treći je da su Jusupove trupe u sve tri utakmice imale problema s dalekometnim šutom koji je bio na neimpresivnih 24.4 posto.


Uzorak jest malen, a nikako ne valja zanemariti ni izostanak ponajboljeg šutera Darija Drežnjaka u posljednje dvije utakmice, no stavimo li stvari u kontekst to je osjetno lošije od lanjskih 32.1 posto efikasnosti izvan linije 6.75.


Problemi su to djelomično povezani zakonom spojenih posuda jer kratka rotacija negativno utječe na svježinu glavnih igrača u vanjskoj liniji koji moraju uzimati veće zalogaje nego su navikli, što posljedično dovodi do poteškoća u organizaciji napada, prije svega na agresivnu obranu suparnika, pa se na koncu nerijetko uzimaju šutevi tamo gdje ima najviše mjesta, iza trice, ali i iz nedovoljno izrađenih pozicija.


Protivničke momčadi su svjesne navedenih ofenzivnih deficita Zadra, prije svega kada na terenu nije Luka Božić koji svojom snagom i individualnom kvalitetom za sebe često veže dvojicu suparničkih čuvara i time otvara prostor suigračima, pa konstantno pušu za vratom nerijetko priučenim zadarskim organizatorima igre, time ih dovodeći u još težu situaciju.


Razigravačko pojačanje


Zavapio je stoga u čak četiri navrata u Podgorici trener i de facto sportski direktor u kontekstu kreiranja igračkog kadra Danijel Jusup da mu treba pojačanje u vanjskoj liniji. Igrač koji će pomoći Arijanu Lakiću, Ademu Mekiću, Marku Ramljaku, pa kada se vrati na parket i Luki Božiću, u organizaciji igre i postavljanju napada.


Logičan je to apel stratega Zadra kojemu u ovom trenutku nedostaje hitri igrač koji može probiti prvu liniju suparnika i time stvoriti prednost koja kasnijim »prebrojavanjem« može dovesti do slobodnog igrača u reketu ili otvorene pozicije za šut za tri poena.


Bila je to boljka koja je i prošle sezone u nekoliko navrata koštala Zadrane, no tada su u svlačionici stanovali puno bolji šuteri za tri poena koji su obilato koristili udvajanja udarnih vedeta, a nerijetko, u slučaju Antonija Jordana, ponekad i Sanija Čampare, i zabijali preko ruke.


Još jedna opcija na lopti nedvojbeno bi zlata vrijedila, no pritom valja pogledati i ekonomsku stranu priče i pomalo bodulski se upitati: »A, ki će to platiti?«. Jer, proračun je već odavno probijen te bi se dovođenjem još jednog igrača u ovoj situaciji opasno narušila ionako krhka, ponekad i selektivna, likvidnost kluba s Višnjika.


S košarkaške strane razumljiva, sudeći prema viđenome i potrebna, molba. S financijske, upitno izvediva. S upravljačke – u najmanju ruku dvojbena.


Pozitivne stvari


Na koncu, valja istaknuti i pozitivne stvari. Ideja igre je vidljiva kao pod podnevnim suncem te će biti kombinacija lanjske košarke, brzih napada i trčanja suparniku u leđa, te spuštanja lopte na niski post, prije svega Božiću i Lovri Mazalinu, pa onda i Drežnjaku, uz povratak na tri poena i gađanje velikog broja trica.


Recept je to koji se prošle sezone pokazao itekako uspješnim jer je uhvaćeno doigravanje ABA lige i na koncu dignut pehar namijenjen pobjedniku hrvatskog prvenstva, za novu veliku feštu u gradu kakvu uistinu samo košarka Zadru može pružiti.


Pritom valja posebno spomenuti dodanu vrijednost koju aktualnoj momčadi Zadra daje novopridošli Mazalin koji je u više od nekoliko navrata pokazao da će biti itekako vrijedna nadogradnja ovojesenskim zadarskim košarkaškim aspiracijama, a ne smiju se zanemariti ni pozitivan rezultat i pobjeda protiv sve samo ne bezopasnog FMP-a ostvarena bez doprinosa dvojice ponajboljih igrača.


Sve su svemu, tri podgorička dana dala su odgovore na brojna pitanja, a sada slijedi tjedan završne glazure pred početak ligaških izazova u regionalnoj ligi i hrvatskom prvenstvu. Sve kreće idući četvrtak gostovanjem kod Cibone u Premijer ligi.