Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NOVO POJAČANJE ZADRA

Petar Vujačić: Nisam se dvoumio, jedva čekam prvi nastup pred punom dvoranom

Autor: Paulo Sarić

27.09.2023. 10:18
Petar Vujačić: Nisam se dvoumio, jedva čekam prvi nastup pred punom dvoranom

Foto: DRAGANA STJEPANOVIć/DRUGA ABA LIGA



Premda je još prije mjesec i deset dana, prilikom predstavljanja povratnika Luke Božića, kazano da je igrački kadar Zadra za novu sezonu zatvoren Superkup ABA lige igran prošli tjedan u glavnom gradu Crne Gore potvrdio je bojazni trenera Danijela Jusupa da je aktualnom prvaku Hrvatske potreban još jedan igrač. Tijekom tri podgorička dana vidljivi su bili problemi u organizaciji igre i šutu za tri poena, posljedica kratke rotacije u vanjskoj liniji, pa je zadarski strateg u nekoliko navrata zavapio za pojačanjem, a apel mu je u nedjelju na koncu i uslišan. Premda je u samom narativu naglasak bio na poteškoćama u napadačkoj kreaciji pa se očekivao dolazak razigravača, na kraju je umjesto očekivanog iskusnog Amerikanca Daishona Knighta na Višnjik sletio Slovenac Petar Vujačić koji je u ponedjeljak odradio prve treninge s novom momčadi.


– Mogu kazati da se zaista odlično osjećam. Znam gdje sam došao, u kakav grad i kakav klub. Momke i sustav rada još uvijek upoznajem, no prvi utisci su zaista odlični. Momčad mi se sviđa i ne sumnjam da ću se dobro uklopiti, Zadar je prelijep, a vrijeme toplo. Što čovjek više može poželjeti – upitao se u uvodu novi igrač Zadra.


Želja za dokazivanjem


Vujačića smo na Višnjiku uhvatili u ponedjeljak navečer nakon treninga, prvoga dana njegovog za sada tromjesečnog boravka u »Gradu košarke«. Do kontakta je došlo u subotu, a nije trebalo dugo čekati da se svi detalji usuglase i manje od 48 sati nakon Petar je već bio u Krešinom domu.




– Agent me nazvao i kazao mi da je stigla ponuda Zadra. Iskreno, nisam se previše dvoumio trebam li je prihvatiti ili ne. Odmah smo otvorili priču o uvjetima, jako brzo smo se dogovorili i već dva dana kasnije sam stigao u Zadar – dodao je 23-godišnji Slovenac, otkrivši kako je došlo do potpisivanja ugovora na, žargonski kazano, »žeton«.


– Zadar je tako odlučio i ponudio mi tromjesečni ugovor. Ja sam došao pokazati svoje vještine i dokazati se u naredna tri mjeseca, a onda ćemo ponovno sjesti za stol i vidjeti što će biti.


U pozadini priče je, kako to obično biva, novac. Nije tajna da je »fluidni« proračun za prvu momčad probijen još u prvoj polovici kolovoza nakon produljenja suradnje s dvostrukim MVP-jem, najkorisnijim igračem prošlosezonskog izdanja ABA lige i najkorisnijim igračem finala doigravanja hrvatskog prvenstva Lukom Božićem, nakon čega više nije ostalo dovoljno sredstava za dovođenje novog pojačanja. Na koncu, novac je pronađen nakon odlaska Antonija Sikirića na posudbu u Zabok nakon što su »Žuti lavovi« pristali pokriti 75 posto plaće mladog hrvatskog reprezentativca, čime se »otvorilo« dovoljno sredstava za tromjesečni ugovor Vujačića.


Foto: DRAGANA STJEPANOVIć/DRUGA ABA LIGA


Dodatni iskorak


Mladi slovenski vanjski igrač profesionalnu karijeru je započeo u Rogaškoj sa samo 17 godina, da bi vrlo brzo privukao interes ljubljanske Olimpije koja je u svoje redove željela dovesti što je moguće veći broj talentiranih domaćih igrača. Tih se godina spominjao i interes beogradskog Partizana koji je također prepoznao Vujačićev potencijal, no mladi Mariborčanin se odlučio na ostanak u Sloveniji i selidbu u Ljubljanu. U redovima »Zmajčeka« nije dobio veliku priliku u prvoj momčadi, no valja istaknuti dobar nastup na turniru juniorske ABA lige koji se održavao u Zadru kada je u pet odigranih utakmica u Jazinama bio na prosjeku od okruglih 20 poena i tri skoka, uz vrlo dobar šut za tri poena od 44.7 posto. Uslijedile su posudbe u Šenčuru i Iliriji, nakon čega se vratio u Rogašku u čijem je dresu doživio pravu košarkašku renesansu pretočenu u jako dobra izdanja u drugom razredu regionalne ABA lige, gdje je u sezoni 2021./22. bio na prosjeku od 18.6 koševa i 3.6 asistencija, uz nekoliko istaknutih partija poput onih protiv Borca i Sparsa kojima je ubacio 29, odnosno 27 poena.


– Bila je to jako dobra sezona u kojoj su mi se sve kockice »posložile«. Trener Damjan Novaković je vjerovao u mene te mi je dao veliku priliku, a ja sam iz dana u dan naporno radio ne bih li mu vratio ukazano povjerenje, kako na treninzima tako i na utakmicama, te sam na koncu u tome i uspio zahvaljujući vrlo dobrim izdanjima na parketu. Rekao bih da je tom epizodom u Rogaškoj počeo moj put na bolje te se nadam da neću stati i da ću u Zadru napraviti dodani korak naprijed – istaknuo je novi igrač Zadra.


Dobre igre u »donjem domu« privukle su zanimanje klubova iz elitnog ranga regionalne košarke pa je prošlo ljeto stigao poziv Mornara. Ipak, brojke su u Crnoj Gori bile osjetno tanje te je Vujačić zabijao tek 5.8 koševa, uz manje od 40 posto šuta iz igre.


– Moram priznati da je prva sezona u prvoj ABA ligi bila grda i s puno padova, no očekujem da će ova biti puno bolja. Jako teško je napraviti skok iz Druge ABA lige među velike dečke, ali sada sam skupio potrebno iskustvo koje će mi olakšati prilagodbu – priznao je nekadašnji mladi slovenski reprezentativac koji je u ljeto 2018. s 14.4 poena u prosjeku pomogao juniorima »Dežele« pri povratku među europsku elitu.


Foto: Luka Jeličić


Ispuniti očekivanja


Vujačić u Zadar dolazi s reputacijom jako dobrog šutera, o čemu svjedoče i dva pobjednička koša koja je za vrijeme igranja u Rogaškoj ubacio Krki i Cedeviti Olimpiji, no na Višnjiku će se od njega tražiti da pomogne i pri prijenosu lopte te time rastereti suigrače iz vanjske linije koji će biti pod učestalim pritiskom suparničkih bekova.


– Ne volim puno pričati o sebi, kao niti jedan igrač uostalom, no mogu kazati da sam šuter, ali jednako tako i igrač koji na parketu može napraviti od svega po malo. Mogu razigrati suigrače, mogu prodirati u reket, ali i odigrati solidnu obranu. Radit ću sve što će momčad tražiti od mene. Ako će trebati šut za tri poena – tu sam, ako će trener od mene tražiti da prenosim loptu – nema problema. Ništa mi nije teško te ću dati sve od sebe da pomognem suigračima i čitavom klubu da ostvarimo što je moguće bolji rezultat. Mogu kazati da jedva čekam prvu domaću utakmicu pred našim navijačima. Želim zaigrati pred popunjenim Krešinim domom – naglasio je 196 centimetara visoki Slovenac, osvrnuvši se na kraju na suradnju s trenerom Jusupom, koji mu je ukazao povjerenje sa zadnjom kartom koju je mogao odigrati u posljednjim satima kalendarskog ljeta.


– Odradio sam tek jedan dan treninga pod njegovim vodstvom te vjerujem da ćemo dobro surađivati. Nadam se da ću ispuniti očekivanja i da ću svojim doprinosom pomoći momčadi da ostvari što je moguće bolje rezultate i što je moguće više pobjeda – zaključio je Vujačić.