Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ivan Čurjurić

Kad nije Vitez prvi, neka je Zadar

Autor: Šime Ćurko

07.12.2023. 11:47
Kad nije Vitez prvi, neka je Zadar

Foto: Luka Jeličić



U ljeto 2022. godine se vratio kući.


– Bilo je dosta profesionalnog nogometa – rekao je tada Ivan Čurjurić veznjak s napadačkim sklonostima, koji je prošle sezone nosio dres Zadra.


– Šteta što nismo prošli kvalifikacije protiv Karlovca. Bili smo jako blizu. Baš mi je žao.




Novo ljeto, novi klub. Čurjurić je polusezonu odradio u Hrvatskom vitezu Posedarje, koji nastavak sezone dočekuje na petom mjestu, s pet bodova manje od vodećeg Zadra. Sažimajući učinak na polusezoni Čurjurićevi dojmovi stanu u dvije riječi.


– Dobro je.


Uslijedilo je pojašnjene.


– U 15 nastupa imali smo samo dva poraza, nakon što smo golove primili u zadnjim minutama. Nitko nas nije nadigrao. Zapravo, mi smo bili ti koji smo dominirali na većini utakmica. I još nešto, blizu smo najboljim klubovima.


Bilo je i minusa.


– Kiks je poraz u zadnjem kolu u gostima kod Kamena. Vodili smo 1:0 i 2:1, ali nas je uništio težak teren. U tim situacijama ne odlučuje kvaliteta nego tko će se bolje snaći, imati malo više sreće. Nismo sretni ni domaćim remijima protiv GOŠK Dubrovnika i GOŠK-a iz Kaštela. Za preostalih 12 utakmica nemam prigovora.


Posedarski gušti


U kvoti 12 bez prigovara je i domaća pobjeda protiv Zadra. Lani je sa Zadrom ispuštao bodove protiv HV-a, jesenas su ponovno slavili Posedarci, ali ovaj put se tome radovao i Čurjurić.


– Igrao ja za Zadar ili Hrvatski vitez, Posedarci pobjeđuju. To je konstanta. Utakmica sa Zadrom je bila odlična, iako se igralo po teškom terenu.



Čurjurić je na dugom popisu nekadašnjih igrača NK i HNK Zadra kojima je Posedarje nogometna svakodnevica. Luka Begonja, Ivan Tokić, Josip Jurjević, Vlatko Blažević, Marko Jordan, Lovre Čirjak, Ive Ćelić, Marko Zebić… Što Zadrane privlači u Posedarje?


– Hrvatski vitez je klub koji uvijek ima ambiciju biti u vrhu ljestvice, što je svima zanimljivo, i mladim i iskusnijim igračima. U tom smislu uvijek se radi na tome da se okupe što kvalitetniji igrači. Klub je posložen na svim razinama, dobro se radi i kada se pojavila opcija angažmana u Posedarju nisam puno razmišljao. Gušt je biti u takvom okruženju, a praktično ste kući s obzirom na blizinu Zadra i Posedarja. Nije slučajno da toliko Zadrana igra za Vitez.


Na proljeće nema »spuštanja letvice« za posedarske ambicije.


– Imat ćemo puno gostovanja, ali cilj se zna, a to je vrh ljestvice. Imamo jako kvalitetnu momčad, u ligi nema kluba s toliko igrača iza kojih je prvoligaško iskustvo. Zato sam i optimist pred onim što nas očekuje u Trećoj ligi, a ambicije imamo i u Županijskom kupu.


Liga po mjeri


Čurjurić je napunio 34 godine. Nije puno, ali prošao je »cvijet mladosti«.


– Profesionalna karijera je iza mene, nemam se više što kome dokazivati, a igrat ću dok uživam u nogometu i dok smatram da mogu nešto dati. Tu su i mladi igrači, kojima treba pomoći. Jako dobre nastupe ove sezone imao je Mate Knežević, i ne samo on… Ova liga mladim igračima može pomoći na putu prema jačim natjecanjima. Za nas starije nije toliko zahtjevna, jer intenzitet rada nije na najvišoj razini. S druge strane, trenira se svakodnevno, ima dosta kvalitetnih igrača, a postoji i obveza tri mlada igrača u prvom sastavu. Na kraju dobijete ligu u kojoj se mogu dobro kombinirati mladost i iskustvo.


Puno je toga Čurjurić prošao u karijeri. Od Hajduka, u kojem je i krenuo u seniorski nogomet, preko prvoligaških dana u Zadru, pa do brojnih inozemnih angažmana. Ipak, na kraju sve završi sa Zadrom.


– Član sam Hrvatskog viteza i sa svojim klubom uvijek idem na pobjedu, međutim kad mi nismo prvi, neka je tamo Zadar koji pokazuje ambicije, što je i za očekivati od takvog kluba – kaže Čurjurić čiji je sin Ante, koji je 2011. godište u HNK Zadru u kategoriji mlađih pionira, koje u Dalmatinskoj ligi vodi Marin Pedić


– Zadru je mjesto u višem rangu od ovoga u kojem je sada, ali to će morati dokazati na terenu, pa i u proljetnoj utakmici protiv Hrvatskog viteza. Prethodne dvije sezone nisu donijele pomak, a hoće li ova, ne znam. Sigurno je da im neće biti lako. Došli su novi ljudi u klub i vjerujem da znaju što rade. Koliko je to dobro, vidjet će se vrlo brzo po rezultatima.



Pinčić je trener s karizmom


Marko Pinčić je nakon završetka polusezone otišao s dužnosti trenera Hrvatskog viteza.


– O treneru odlučuje Uprava kluba, tako da u taj dio ne ulazim. S Pinčićem mi je bilo jako dobro raditi ovih šest mjeseci. On je trener koji ima karizmu, igrači ga slijede, studiozan je na treninzima i dobro vodi utakmice. Uostalom, rezultat Hrvatskog viteza s njim na klupi potvrđuje uspješan Pinčićev rad.



Nogomet i(li) mali nogomet


Čurjurić je godinama aktivan i u malom nogometu, gdje nastupa za Varoš.


– To mi je uvijek bilo posebno zadovoljstvo. Varoš ima dobru momčad, s kojom jako dobro radi Marko Vukić – ističe Čurjurić, a na pitanje podržava li osnivanje županijske malonogometne lige, koju bi vodio Županijski nogometni savez odgovara:


– U načelu to je dobra ideja. Takva liga treba Zadru koji ima kvalitetnije igrače od Šibenika, a nema u tom smislu službenu ligu. Problem je što ima puno onih koji igraju nogomet i mali nogomet, a ako su ta dva natjecanja pod vodstvom Saveza dolazi do problema, odnosno ograničenja tko smije, a tko ne smije igrati obje lige. To je i glavni razlog zašto mali nogomet još nije pod Savezom. Prije ili kasnije promijeniti, ali ne znam je li još došlo pravo vrijeme za takvu odluku.