Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Braća Fantela

Dobra ravnoteža sportskog i privatnog života zlata je vrijedna

Autor: Alen Plahinek

07.12.2023. 10:37
Dobra ravnoteža sportskog i privatnog života zlata je vrijedna

Foto: Arif Sitnica



Petim mjestom na Europskom prvenstvu u portugalskoj Vilamouri, zasigurno najpoznatija zadarska sportska braća, ako ne i jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj i svijetu, Šime i Mihovil Fantela zaključili su natjecateljsku 2023. godinu. Porazgovarali smo s trofejnom braćom kako bi saznali gdje je moglo bolje, a gdje gore. Europsko prvenstvo će ostati upamćeno po otkazivanju posljednjeg dana natjecanja zbog manjka vjetra.


– Najbolje je krenuti od predzadnjeg dana natjecanja kada smo u tri plova bili dva put prvi i deseti. To nas je lansiralo u prvih deset tako da smo bili manje više sigurni za Medal race. Bili smo nadomak medalja, 13 bodova nam je nedostajalo do bronce. Žao nam je što nismo imali priliku napasti medalju zadnji dan. Da smo odjedrili loše taj zadnji dan i završili peti ili sedmi isto je, ali da smo dobro jedrili imali bismo veliku priliku za medalju – rekao je Šime te prepustio riječ Mihovilu.


Nema odgode


– Zadnji dan smo trebali imati flotno jedrenje i Medal race, tako da smo zadnji dan propustili dva plova. Mogli smo u nekoj ludoj teoriji mogli doći i do zlata, a opet i ispasti iz Plova za odličja ako bismo loše odradili flotni plov.




Prvenstvo u Portugalu obilježilo je prilično mirno vrijeme i lagan vjetar tijekom svih dana natjecanja


– Mislim da smo imali samo dva plova kada je bilo deset do 12 čvorova. Bilo je dosta specifično, nismo dugo jedrili po laganom vjetru, međutim solidno smo se snašli. Imali smo jedan dan kad smo se mučili s brzinom, nismo imali dobro natriman brod pa nas je to dosta koštalo. Ostalo je stvarno bilo oke – prisjetio se Šime, a s njim se složio i Mihovil.


– Cijelu sezonu možda smo imali dva regatna dana po tako slabom vjetru, a sada je bilo sedam dana u komadu. Bili smo dva puta pobjednici dana, ali pretposljednji dan smo skupili puno previše negativnih bodova da ostanemo na dobroj poziciji – rekao je Mihovil dodajući kako na Europskom prvenstvu nema vremena ni mjesta za odgodu plovova.


– Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre u proglasu regate imaju »slobodan dan«. Europsko prvenstvo je recimo od prvog do desetog datuma nekog mjeseca i nema 11. Na Svjetskom i Igrama natjecanje traje recimo od prvog do desetog, ali zadnji dan jedrenja je deveti ako je sve po planu, a ako nije pokušat će se odjedriti još deseti dan ako je moguće.



Visoka ocjena sezone


Naporna i duga bila je natjecateljska sezona za Fantele. Bio je tu, među ostalim, »Test event« u Marseilleu na regatnom polju na kojem će se održavati Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo i sada Europsko prvenstvo. Cilj sezone je ostvaren, rezervirana je karta za Olimpijske Igre u Parizu, odnosno Marseilleu.


-Ocjena četiri od pet za sezonu. Cilj nam je bio uzeti normu za OI, to smo uspjeli osmim mjestom na Svjetskom prvenstvu. Druga najbitnija regata u sezoni bila nam je ona u Marseilleu, tamo smo u Medal raceu izgubili medalju i završili četvrti. Veseli nas to što smo regatu na regatnom polju za OI dobro odvozili i samo SP. Vilamouru nismo »pikirali«, imali smo dosta veliki odmor nakon Svjetskog i to je možda kumovalo rezultatu, ali opet zadovoljni smo kako smo odradili. Malo smo lošije ušli u EP, ali smo se iz toga izvukli – objasnio je Šime, a Mihovil je dodao kako nema odmora.


– Razdoblje od 1. prosinca do 1. ožujka je najbitnije za pripremu sljedeće sezone jer imamo testiranja opreme koju ćemo već u ožujku izabrati za OI. Ako ćemo nakon toga pronaći nešto bolje, onda ćemo promijeniti, ali sada je taj »domaći rad«. Ići ćemo sada više puta na Lanzarote, gdje će u ožujku biti Svjetsko prvenstvo.


Do odlaksa na Lanzarote Fantele će uz domaću zadaću glede opreme, raditi na kondicijskoj pripremi.


– Jedrimo u takvoj klasi u kojoj se ne može mirno sjediti i čekati start. Zna se dogoditi da puše vjetar, a regatni odbor se ne može pozicionirati. Čeka se start recimo dva sata, a već smo se umorili i onda nakon toga tek kreće utrka. Jako puno ulažemo u kondicijsku pripremu i tu nas već godinama »drila« Edi Stipić. Neću zaboraviti na EP u Austriji da je start bio u sedam, znači na more smo izašli oko 6:30, a kući smo se vratili u 15 sati. To je bila »ubojica« – objasnio je Mihovil.


Privatni život


Organizacija odlaska na regate diljem svijeta uvijek je kompliciran posao, a to jako dobro znaju Fantele.


– Uspjeli smo se organizirati da ne moramo voziti, imamo prijatelje koji nam uskoče. Jako puno znači kad se ne morate »drndati« tri dana u kombiju. To su sitnice koje rade razliku na vrhunskoj razini. Ima to čari, odradili smo previše tih »čari« kroz godine. Sigurno smo nekoliko puta okružili ekvator koliko kilometara imamo »u nogama« – rekao je Šime.


Braća sebe ne smatraju poznatim osobama, iako su iza njih brojne svjetske medalje pa tako i svoj privatni život čuvaju kao i svi mi obični »smrtnici« – za sebe.


– Obojica smo oženjeni, ja imam dvoje djece. Jako je važan balans koliko sam na putu, koliko sam kod kuće. Postoji granica koliko smo obojica od kuće i kada treninzi više ne postanu toliko efikasni koliko su bili u početku. Tri tjedna nam je maksimum koliko možemo biti vani, a da treniramo jednako jako kao i prvog dana. To smo prije nekoliko godina otkrili i toga se držimo. Najidealnije je nešto između, recimo neka dva tjedna, ali sve je u planiranju. Dobro odrađen trenažni proces je iznimno važan kako bi, kad regata krene, sve bilo na maksimumu – istaknuo je Šime.



Otac Edo dugogodišnji je trener dvojice vrhunskih sportaša, no i majka je odigrala ogromnu ulogu.


– S tatom ima dobrih i loših dana, kada radite, surađujete svaki dan s nekime to je normalno, a majka je bila iza svega. Da oni nisu gurali i stali iza nas i otvarali vrata koja ti sam kao osoba ne možeš tko zna što bi bilo. Po meni nije dobro za samog sportaša da se bavi stvarima izvan tog sporta i tu smo mi imali savršene osobe – objasnio je Šime dodajući kako, iako ne žive s roditeljima jedva čekaju blagdane da se obitelj okupi.


– Čekamo majčin poziv na ručak, obožavamo njezinu pašticadu. Super nam dođu blagdanski dani da nam razbiju rutinu treninga i putovanja, a i volimo božićna druženja uz bor, vatricu i bliske ljude – zaključili su Fantele.



Medijski »izazovi«


Braća Fantela unatoč globalnim uspjesima ostali su prilično »na zemlji« u odnosu prema javnosti i medijima.


– Gledamo to kao na dio sporta, odnosno cijelog paketa s obzirom na to što radimo. Svjesni smo da moramo pronaći vrijeme za takve stvari, samo je potrebno dobro isplanirati vrijeme. Teško nam je odvojiti više vremena u pripremnoj sezoni za medije. Volimo kad odemo negdje da se u potpunosti posvetimo jedrenju – objasnio je Šime.



Budućnost jedrenja


Veliki trag u hrvatskom sportu ostavila su braća Fantela, a zlatni slovima upisali su se u povijest hrvatskog jedrenja, no budućnost ostaje na mladima.


– Uvijek će biti djece koja će trenirati i koja će se zaljubiti u ovaj sport. Trenutačno je jedna velika stepenica koju djeca moraju proći između kadetskih i seniorskih natjecanja, a tek kada dođu među seniore počinje pravi rad – objasnio je Mihovil, dok je Šime dodao kako financije igraju najveću ulogu.


– Klubovi sve teže mogu pratiti ritam vrhunskog sporta. Nama sezona na našoj razini ne može proći ispod 100 tisuća eura, a koji klub ima sredstava da time stane iza samo jedne posade. Mi se snalazimo na sve moguće načine kako bi se mogli boriti i ostati u krugu najboljih – kazao je Šime