Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ružičasta vina

Za ljetni užitak -  vodič za kupnju roséa po zadarskoj regiji

Autor: Manuela Plohl

22.06.2023. 21:57
Za ljetni užitak -  vodič za kupnju roséa po zadarskoj regiji

Foto: Privatna arhivaZadarsko područje vinogradarski pripada sjevernoj Dalmaciji, iako se neki dijelovi u unutrašnjosti regije svrstavaju u Dalmatinsku zagoru. O toj temi dosta se raspravlja među vinarima. Jednoko tako otoci Pag i Vir svrstavaju se vinogradarski u područje Hrvatskog primorja. No, krajnjeg korisnika to ne zanima, već isključivo kvaliteta, cijena i dostupnost proizvoda. Kako većina regija gravitira nekom središtu, u ovom slučaju sva ova područja gravitiraju Zadru te ih krajnji korisnik vidi kao zadarsku regiju te time opravdavamo legitimnost svrstavanja područja zadarskoj regiji.


O roséima zadarskog područja već smo dosta rekli u proteklim kolumnama. Ružičasta vina ili roséi (isključivo s é, nikako s e, jer je riječ o potpuno drugačijem značenju riječi) na našem području duguju svoju kvalitetu vrhunskom terroiru i odličnim sortama.


Nepravedno podcjenjivani roséi


Rhonske autohtone sorte poput Syraha, ali i neke introducirane poput Grenachea, upravo kod nas našle su jedno od najatraktivnijih područja za uspjeh. Upravo te i još neke druge sorte, baza su za proizvodnju vrhunskih ružičastih vina u Rhoni i Provencei, ali i kod nas. Ponekad proizvođači posežu i za sortama iz Bordeauxa poput Cabernet Sauvignona i Merlota, no ono što je mnogo bitnije, sve učestalije se poseže za fenomenalnim autohtonima sortama koje u zadarskom bazenu daju nevjerojatno dobre rezultate. Riječ je o Plavini, Tribidragu i Plavcu Malom. Plavina se ovdje posebno ističe svojim elegantnim tijelom i daje upravo ono što se traži od ružičastog vina, voćnost, svježina, ali može dati i kompleksnost te punoću okusa ukoliko je pravilno vinificirana i uzgajana. Kada je riječ o mineralnosti u ružičastim vinima, upravo taj faktor je onaj posljednji čimbenik koji će neko vino gurnuti u kategoriju više. Dakle, iako su roséi, ponekada nepravedno podcjenjivani, uživaju ogromnu svjetsku popularnost, a neke regije su se upravo zahvaljujući tom piću obogatile, kao npr. Provencea. O traženosti tog ružičastog nektara dovoljno govori podatak da je upravo Francuska najveći proizvođač roséa na svijetu, ali ujedno tako i najveći uvoznik roséa na svijetu, što jasno govori o golemoj potražnji za tim vinima, posebice u južnim dijelovima Francuske.


Pexels
Roséi su u pravilu vina namijenjena brzoj potrošnji te takva vina generalno gledano nisu odležavana. Cilj je voćnost i svježina, te su tercijarne arome odležavanja ili arome drveta nepoželjni u ovakvom tipu vina. Doduše, trendovi u Provencei osigurali su da vrhunske vinske kuće proizvode također i rosé pogodan za odležavanje te one koji su i sami odležani, no moramo napomenuti da je ovdje riječ o potpuno drugačijem tipu vinifikacije i stilistike. Riječ je o vinima koja teško uopće možemo nazvati roséom jer je njihov naglasak na sličnosti s burgundijskim bijelim vinima. Ovdje ne govorimo o takvom tipu ružičastih vina.


Zadarski roséi


No vratimo se mi na zadarsku regiju. Kušali smo neka ružičasta vina zadarskih proizvođača pa da vidimo što to točno nudi zadarska regija. Vjerujemo da u ovom odabiru, svatko može pronaći stilistiku koju preferira.


1. Vinarija Degarra, Rosé
Lokacija vinarije: Zadar


Vino je kombinacija Plavine u većinskom omjeru i male količine Cabernet Sauvignona. Proizvođač ovog vina već je znan po svojoj provansalskoj maniri proizvodnje. Iako nježnom losos bojom naslućuje kako je riječ o laganom vinu, ovo vino ima poprilično bogato tijelo. Arome maline, ribizla i grejpfruta ostaju dugo na nepcu. Vino ima vrlo kremoznu teksturu. Vino koje traži gutljaj više!


Preporuka za sljubljivanje: tuna carpaccio


2. Vinarija Fiolić, Rosé
Lokacija vinarije: Zadar


Kombinacija Plavine, Grenachea Crnog i Syraha. Ležernih je alkohola i izražene voćnosti. Nježne je losos boje. Napravljen je u provansalskoj maniri. Izražene je mineralnosti. Riječ je gastronomski atraktivnom ružičastom vinu koje obiluje aromama lubenice i maline. Proizvođač ovog vina se već nekoliko godina nameće kao jedan od sinonima za rosé vina na zadarskom području. Ovo vino je odličan izbor za pravo ljetno osvježenje!


Preporuka za sljubljivanje: salate s kozjim sirom.


3. Vinarija Kraljevski vinogradi, Rosé Scuro
Lokacija vinarije: Punta Skala, Petrčane


Ružičasto vino ugodne svježine i visoke voćnosti. Kombinacija Plavca Malog i Tribidraga. Ova vinarija prva je zasadila sortu Plavac Mali na zadarskom području, tako da ne čudi umješnost u proizvodnji. Aromatika crvenog bobičastog voća prisutna je podjednako na nosu i nepcu. Mineralnost je ležerna i dobro ukomponirana. Vino je lijepe svježine, mirisno poput ljetnog morskog povjetarca. Vrlo je efektno u smislu sljubljivanja s hranom.


Preporuka za sljubljivanje: tuna sushi


Rosé Marta


4. Vinarija Ker-Vin, Rosé Marta
Lokacija vinarije: Nadin


Rosé izražene voćnosti i poprilično punog tijela, od sorti Grenache Crni i genetskih srodnika Plavca Malog. Arome malina dominiraju, a topli alkoholi pokazuju da je ovaj rose napravljen u maniri iskonskog dalmatinskog Opola. Riječ je EKO certificiranom proizvođaču, što priči daje posebnu konotaciju. Vino je izraženije crvenkaste arome te je pogodno za uživanje s nešto moćnijom dalmatinskom hranom.


Preporuka za sljubljivanje: brudet na crveno


5. Vinarija MasVin, Rosé
Lokacija vinarije: Polača


Kombinacija sorti Plavina i Tribidrag. Srednje zagasite crvenkaste boje. Jedno je od najvoćnijih ružičastih vina regije. Arome šumske jagode i maline isprepliću se s ugodnom svježinom i elegancijom. Riječ je također o EKO proizvođaču. Vino je izrazito pitko te se može sljubiti i s moćnijom hranom jer će ugodno popratiti i ublažiti svaki zalogaj.


Preporuka za sljubljivanje: pikantna BBQ piletina


6. Vinarija Velebna, Rosé Gloria
Lokacija vinarije: Poličnik


Vino nježne bakrene boje. Izrazito voćno vino u mirisnom spektru. Jagode, šipak i gorka naranča prevladavaju na nosu i na nepcu. Na nepcu izostaje veća količina voćnosti u zamjenu za mineralnost. Blago su prisutni tanini i daju dojam punoće ovom vinu. Takav tip ružičastog vina lako je sljubiti s gotovo svim gastro kombinacijama.


Preporuka za sljubljivanje: jela s artičokama


7. Vina Otoka Paga, Rosé Rozeta
Lokacija vinarije: Studeno, otok Pag


Poluslatko vino iako okusno više na polusuhoj strani. Napravljeno od sorti Syrah i Merlot. Izbalansirano, mirisno i voćno. Izražene arome crvenog ribizla i brusnice koji podižu pitkost na visoku razinu. Vino srednje zagasite crvenkaste boje. Zbog prisutnih sladora preporuke idu u smislu pikantnog grilla, gdje će se prisutni sladori savršeno stopiti s aromama grilla.


Preporuka za sljubljivanje: Pikantna svinjetina s grilla


Rosé Rosy


8. Vinarija Jokić, Rosé Rosy
Lokacija vinarije: Lišane Tinjske


Balansirano mirisno vino izražene voćnosti i mirisne elegancije. Proizvođač je fokusiran na EKO proizvodnju te je kao takav certificiran. Vino je okusno zaokruženo, nježnije svježine i izraženije topline. Izrazito je zagasite crvenkaste boje. Preporuke u sljubljivanju idu ka moćnijoj hrani koja ne treba potporu vina visokih kiselina.


Preporuka za sljubljivanje: kanapei i suhomesnate plate


9. Vinarija Bora, Rosé
Lokacija vinarije: Podgradina


Dalmatinski rosé, pun aroma crvenog bobičastog voća, no izražene mineralnosti i iznimno dugog završetka te snažnog aftertastea. Vino je napravljeno od sorti Grenacha Crnog u većinskom omjeru te Plavine. Vino je u napravljeno u maniri rhonskih grenachea, u smislu topline i okusnog spektra. Stvoreno je za sljubljivanje sa zemljanim namirnicama i rajčicama.


Preporuka za sljubljivanje: šalša od pomidora


Brojne su vinarije koje proizvode ružičasta vina, iako ih neki od vinara u svojoj ponudi još nemaju. Namjerno kažemo još, u vjeri kako ih svi proizvođači žele prizvoditi. Neke od preostalih vinarija koje također proizvode rosé u zadarskoj regiji su:


10. Vinarija Škaulj, Rosé
Lokacija vinarije: Nadin


11. Vinarija Biograd, Rosé
Lokacija vinarije: Biograd na Moru


12. Vinarija Boškinac, Rosé, Luzar
Lokacija vinarije: Novalja, otok Pag


13. Vinarija Buljat, Rosé
Lokacija vinarije: Suhovare


14. Vinarija Korlat, Rosé
Lokacija vinarije: Benkovac


15. Vinarija Karaba,
Lokacija vinarije: Pakoštane


16. Vinarija Figurica, Rosé
Lokacija vinarije: Smilčić


17. Vinarija Nimčević, Rosé
Lokacija vinarije: Nadin


18. Vinarija Arbanas, Rosé
Lokacija vinarije: Smilčić


19. Vinarija Brigo, Rosé, Rose` di Viole
Lokacija vinarije: Novigrad