Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zaštita vinove loze

Plamenjača i pepelnica u vinogradima

Autor: Dean CRNOŠIJA/ Agroklub

22.06.2023. 14:14
Plamenjača i pepelnica u vinogradima

Foto: CMSPIC/ ARC2020.EUKako je bilo i najavljeno, došlo je do naglog porasta temperatura. Prvi veći toplinski val vlada cijelim primorskim pojasom Hrvatske. I u ovom tjednu se očekuju slični klimatološki uvjeti sve do subote kada je najavljena promjena vremena s očekivanim ponovnim oborinama. Iz perspektive vinogradara predstojeće vrijeme opet stvara povoljne uvjete za nove sekundarne infekcije plamenjačom koje su na području Dalmacije već izazvale velike štete.


Jedan dio vinograda u dijelovima Dalmacije je nepovratno izgubio prinos ili je značajno reduciran. Ova je bolest zahvatila cvat vinove loze. U toj fazi jedna jedina spora plamenjače koja uđe kroz otvorenu puč stvori hife gljivice koje prožmu cvat i nepovratno ga unište.


Visoke vrijednosti relative vlage zraka u uvjetima noćne kondenzacije vlage, na listu stvaraju uvjete za sporulaciju plamenjače i izazivaju nastavak daljnjih šteta na svim zelenim dijelovima loze. Jednako tako, visoka temperatura s visokom relativnom vlagom zraka ispunjava školske uvjete za razvoj pepelnice.
JPOR- unistena vinova loza


Ona sad može izvršiti infekciju, uvući se u vinograd i predstavljati permanentni izvor šteta na tek formiranim grozdovima. U određenim vinogorjima u cijelom primorskom pojasu je zabilježena pojava te bolesti.


Tako i dalje preporučujemo nastavak tretmana vinograda s dva najučinkovitija sredstava za zaštitu od ove dvije bolesti, a to su Mikal Premium za plamenjaču i Luna Experience za pepelnicu.


To su dva visokoučinkovita pripravka kompatibilna po učinku, ali i po dužini djelovanja u danima od primjene. Za sorte koje su u fazi »čišćenja« grozdića, preporučujemo dodavanje botricida Teldor. Teldor SC 500 spada u najefikasnije proizvode u zaštiti od sive plijesni u svim stadijima razvoja.