Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

O TOME SE GOVORI

Maslinov moljac već opažen, prijeti i maslinova muha

Autor: Marijan Tomac

22.06.2023. 09:09
Maslinov moljac već opažen, prijeti i maslinova muha

Foto: Marijan TomacNakon blagdana svetog Ante maslinari obavljaju prvu procjenu budućeg uroda maslina. Naravno još je daleko do berbe i maslini prijete brojne opasnosti da ono što se plodova zametnulo i prispije za berbu. Ipak već sada može se reći da će urod biti kudikamo manji nego prošle godine. Gotovo na cijelom maslinarskom području naše županije masline su, mogli bi reći, slabo rodile. Bez obzira na sortu pojedina stabla nemaju niti jedan plod.


Maći, maslinar iz Gorice kojeg smo zatekli na Pašmanu gdje s partnerom Dadom ziđe suhozid govori da je prošle jeseni ubrao šest tona maslina, a ove godine bit će sretan da ubere nekoliko stotina kilograma.


– Maslina proljetos nije niti resala niti cvala, žali se Maći. – Ne znam što je tome razlog. Je li to obilat rod prošle godine pa se maslina ove godine oporavlja ili su to vremenski uvjeti tijekom zime i ranog proljeća ili nešto treće?. Sve sam im dao kao i lani, jedino što ove godine ima dovoljno vlage pa ih neće trebati zalijevati, priča Maći.
Maslinar Željko s Pašmana također nije zadovoljan ovogodišnjim stanjem maslina.


Zaštita bioinsekticidima


– Plodova je malo, ali je veliki porast novih mladica prvenstveno vodopija, tako da će biti obavezno obaviti ljetnu rezidbu. Ono malo, a to je po mojoj procjeni oko 30 posto od lanjskog uroda treba sačuvati. Kako sam u ekološkoj proizvodnji suzbijanje štetnika je zahtjevnije nego kod maslina koje su u konvencionalnom uzgoju, pojašnjava Željko koji je upravo obavio zaštitu od maslinovog moljca s bioinsekticidima čija je djelatna tvar Bacillus thuringiensis – BELTHIRUL, BOBIT WP, DIPEL DF


Maslinov moljac uz maslinovu muhu je najveći štetnik ploda masline i vrlo često iznenadi maslinare čineći značajnu ekonomsku štetu. Dok je prošle godine izostao napad maslinovog moljca (Prays olea), ove godine na svim opažačkim punktovima ulovljen je kritičan broj jedinki maslinovog moljca te je bilo potrebno pred početak cvatnje obaviti suzbijanje njegove prve generacije.Suzbijanje druge generacije maslinovog moljca potrebno je je obaviti kad je plod veličine 4-5 mm u promjeru ili kako maslinari govore, veličine glavice šibice. Tretiranje je osobito potrebno napraviti ukoliko se nije napravila zaštita protiv cvjetne generacije maslinovog moljca.


Ženka druga generacija maslinova moljca polaže jaja na čašice plodića većeg od 4 milimetra – zrno pšenice. Poslije šest dana iz jaja izlazi gusjenica koja prodire u plod oštećujući fibro – vaskularne snopiće i smješta se između sjemenke i koštice. Tu se hrani mezokarpom bušeći hodnik, a kada koštica očvrsne hrani se njezinim sadržajem. Nakon što pojede sadržaj koštice, gusjenica prestaje s razvojem i napušta košticu bušeći kanal blizu peteljke i izlazi van, a plod otpada.


Na većini naših područja opadanje zaraženih plodova započinje od druge polovice kolovoza, što mnogi maslinari pripisuju suši. U maslinicima koji nisu u sustavu ekološke proizvodnje može se primijeniti jedan od pripravaka čija je djelatna tvar: spinetoram – DELEGATE 250 WG ili deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER, RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI, GRIAL.


Tijekom pravljenja škropiva i tretiranja potrebno se pridržavati svih uputa navedenih na etiketi svakog pripravka i koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu. Uz suzbijanje druge generacije maslinovog moljca potrebno je obaviti zaštitu od maslinova svrdlaša (Rhynchites cribripennis) koji se primijetio u ovom razvojnom stadiju otresanjem krošnje.


Borba protiv maslinove muhe


Maslinova muha je drugi najvažniji štetnik ploda maslina i svake godine se javlja sve ranije. Prošle godine zbog specifičnih klimatskih uvjeta napad maslinove muhe je izostao ili je bio gotovo neznatan. Maslinova muha ne samo da smanjuje urod, već i kakvoću ulja i zbog toga ništa se ne smije prepustiti slučaju.U borbi protiv maslinove muhe prvenstveno trebati pratiti njezin let, što zna vrlo dobro Ivan, maslinar iz Raštana Gornjih koji je u maslinik postavi žute ploče, i pravovremeno će obaviti njezino suzbijanje. Koliki će biti napad maslinove muhe rano je govoriti, ali treba biti na oprezu i slušati preporuke za to odgovarajućih službi o njenoj pojavi i intenzitetu napada ili sam pratiti, kao što to radi maslinar Ivan.


Za suzbijanje maslinove muhe preporučujemo metodu masovnog lova uporabom atraktanata Buminal je, uz insekticid i učinkovitiji ako se primjenjuje na većem području. U atraktant koji privlači muhu dodaje se insekticid. U tom slučaju ne tretiraju se čitava stabla, nego samo pojedini dijelovi i smanjuje se populacija štetnika.


Za tu namjenu se može koristiti gotov pripravak Succes Bait koji se primjenjuje za lokalizirano tretiranje. Primjenjuje se tako da se rastvori 30 ml Success baita na 1L vode i prska se jedna grana s južne ili jugoistočne strane, dovoljno je oprskati površinu kao što je veličina prometnog znaka na cesti, za što se utroši oko 25-30 ml tekućine koja onda služi kao mamac za privući muhu da zanoći na poprskanom dijelu, odakle će pasti na tlo.


Tako je 1 L pripremljene otopine dovoljno za tretiranje 30-ak maslina. Samu aplikaciju može se obaviti običnom leđnom prskalicom ili nekom malom prskalicom, a nikako s motornom prskalicom, jer će motorna previše raspršiti sredstvo. Primjenu ovoga sredstvatreba obaviti samo u večernjim satima, jer ga svjetlost ubrzano razgrađuje i ponoviti aplikaciju svakih 15-20 dana.Lovka Magnet Oli


Sve više u suzbijanju maslinove muhe koriste se takozvane lovke koje štite maslinu od napadaju muhe cijelu vegetaciju. Na tržištu postoji nekoliko tipova lovki. Naša je preporuka lovka Magnet Oli.


Lovka Magnet Oli je lovka koja kombinira atraktant i feromon. Napravljena je od kartona trokutastog oblika koji se pričvrsti oko grane u krošnju masline. Karton je natopljen insekticidom deltametrin. Komplet od tri lovke, od kojih dvije sadrže atraktant, a jedna atraktant i feromon dovoljan je za zaštitu dva do tri stabla masline, što ovisi o jačini napada maslinove muhe. Muha privučena atraktantom i feromonom zalijeće se u kartonski dio i uslijed djelovanja deltametrina ugiba.


U slučaju kašnjenja s postavljanjem lovki zaraza plodova se ne može suzbiti, te je izuzetno važno poštovati rokove postavljanja i nadopunjavanja.


Zbog dugotrajnog kišnog razdoblja uz pravilne agrotehničke mjere, prvenstveno suzbijanje i uklanjanje korova, te kultiviranje i uz obavljeno pravovremeno i kvalitetno suzbijanje maslinovog moljca i maslinovog svrdlaša ova maslinarska godina kako na zadarskim otocima, primorju, tako i u Ravnim kotarima ne zrači optimizmom, ali do berbe je još daleko.