Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

UZORNI POVRĆARi

'Nepalac Pere s nama radi na pijaci i pravi je - hit!'

Autor: Nina Vigan

11.12.2023. 14:30
'Nepalac Pere s nama radi na pijaci i pravi je - hit!'


Obitelj Davora Mataka bavi se proizvodnjom voća i povrća još od 1958. godine kao obiteljskom tradicijom, a nedavno je njihov OPG dobio prestižnu nagradu na 7. Hrvatskom stručnom skupu o proizvodnji povrća za »Uzornog povrćara za 2023. godinu«, koji se održava u Vodicama u organizaciji Gospodarskog lista. Ova prestižna povelja se dodjeljuje za iznimnu i uspješnu povrćarsku proizvodnju, za značajne investicije i ulaganje u razvoj povrćarske proizvodnje pomoću sredstava iz Programa ruralnog razvoja te za doprinos hrvatskom povrćarstvu.


Njihovo obiteljsko gospodarstvo nalazi se nadomak grada Zadra, u mjestu Krneza. Matak nas je dočekao na traktoru, te nas poveo do svog polja. Dok smo se vozili do njegovih plastenika, pokazao nam je polje špinata, cikle i blitve.


Otac i sin, Dragutin i Davor Matak ispred svojih plastenika


Sedam plastenika


– Imam tu veliko polje, ali imam i u najmu par hektara zemlje u Podvršju i Ražancu. Imamo tu dosta tog, ali mislimo dalje raditi još. Na ovoj njivi je bio krumpir, tu je špinat, mrkva malo dalje, kazao nam je Matak, te nas je uveo u svoj plastenik gdje je rasla blitva, a u kojem se sad osjeća nekako poseban miris vlage i zemlje.
Iako je poljoprivreda dio obiteljske tradicije, Matak je započeo ovu priču s plastenicima prije sedam godina preko mjere 6.1.1. kao mladi poljoprivrednik. Trenutno imaju sedam plastenika, a u planu je još pet. Tu je riječ o oko 6.000 kvadrata, a u planu je doći do 10.000 kvadrata. Nedaleko od plastenika imaju i akumulaciju, odakle crpe vodu pa je to jedan zaokružen sistem.– Ovo je kap u moru onog što samo jedan centar može otkupiti, posla ima i prodaja ide. Svaku subotu idemo i na Seljačku pijacu ispred Supernove. Imamo već krug ljudi, kupce koji su s nama već osam godina, koji su kupovali od nas i kad nismo imali plastenike. Žena preko Facebooka objavi ponudu, ono što imamo za prodaju u tom periodu, ima svega, za svakog ponešto. Već smo radnici i ja pripremili sve za sutra, kazao nam je Matak.


Radna snaga


Radnici o kojima Matak govori su radnici iz Nepala, a na pitanje kako su došli na ideju da uposle Nepalce, odgovorio je kako je teško naći radnika, te kako će ih biti još i više jer nema radne snage.


Kishan iz Nepala s osmijehom obavlja posao


– Jednostavno, ovo je prevelik posao koji ne možeš sam raditi. A nitko ti više neće radi. Imali smo radnike iz Bosne, Makedonije, Srbije, odsvukud iz Hrvatske, ali malo lokalaca. Kako se otvorilo tržište, po uzoru na neke druge proizvođače, javili smo se agenciji koja nam je dovela tri Nepalca. Jedan je otišao na neki drugi posao, a od ovog jednog su došla dva brata. Znači ukupno ih je četvero, od toga su njih tri brata. Trenutačno su dva otišla na godišnji odmor, kazao je Matak.


Obitelj Matak je zadovoljna sa svojim radnicima. Za njih kažu kako su jako ljubazni, komunikativni, radišni i pristojni. Komuniciraju malo na engleskom, malo na hrvatskom jer su već dosta jezika i naučili. Osim plaće, Mataci su im osigurali i smještaj i hranu, što njima znači jako puno jer mogu slati novac obitelji u Nepal.


– To su mladi momci od oko 30 godina, svi su oženjeni i imaju djecu. Jedan od njih je dosta hrvatskog naučio, prodaje s nama na pijaci i on je tamo hit. Sve zna što i mi raditi. Mi ga zovemo Pere, inače se zove Purna. Rawat je Rafo, Suresh je Sure, Kishan je Krše, a Raib koji je otišao je bio Rajko. Njima je to u redu, svi se družimo i zafrkavamo, ističe Matak, dodajući kako kad je najteže oni dignu atmosferu.Mi smo se i sami uvjerili u njihovu ljubaznost, kad smo ih susreli. Susreli smo Suresha iliti Suru, te Kishana, Kršu, koji su nam rekli kako su zadovoljni sa životom na OPG-u. Sure nam je i na hrvatsko/engleskom jeziku objasnio kako ima dijete od četiri godine doma, sve uz osmjeh, a Kishan se netom prije dolaska u Krnezu oženio.


Kupci su im poticaj


Posvećenost radu i ljubav prema svom poslu, vidi se dok nam Matak pokazuje ponosno svoje polje. Nagrada za uzornog povrćara, nije došla slučajno. Druge firme su ih kandidirale za nagradu, jer godinama prate njihov rad, način proizvodnje i razvoj.


– To su nagrade koje se dodijele uspješnim proizvođačima. Bio je dobar osjećaj, dobiti to priznanje, iako ne patim od toga da budem viđen. Ali ponosan sam na sve nas, kazao je Matak, dodajući kako voli svoj posao, kako nema šanse da bi ga promijenio.


– Kakav drugi posao, nema od toga ništa. Ja ovo radim od malih nogu, kad ti uđe ovo u krv, nema dalje. Volim ovo, naglašava Matak.


U ovom poslu sudjeluje cijela obitelj. Dok smo mi šetali kroz polje, Davorov otac Dragutin, okopavao je kapulu, majka je pripremala robu kod kuće, a Davorova supruga objavila je na Facebooku ponudu za Seljačku tržnicu.


Obitelj Matak ističe kako im je želja da i dalje donose na obiteljske stolove samo ono najbolje što proizvedu jer su kupci njihov poticaj, bez kojih ne bi bilo ni njih.