Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Potreban zahvat

Prstenovanjem se može ublažiti očekivani slabiji urod maslina

Autor: Marijan Tomac

09.02.2023. 16:12
Prstenovanjem se može ublažiti očekivani slabiji urod maslina

Foto: Marijan TomacProšle godine gotovo na cijelom maslinarskom području masline su obilato rodile, a negdje i prerodile. Od maslina koje su prerodile, kao i maslina u ekstenzivnom uzgoju, ne može se očekivati značajniji urod u sljedećoj godini jer je obilan prošlogodišnji urod iscrpio stabla. Zbog toga im je potreban jedno ili dvogodišnji period za obnovu rodnog drva, a pogotovo ukoliko intenzitet obavljanja agrotehničkih mjera nije pratio rodnost.


Prstenovanje maslina u ovakvim slučajevima dobiva na značenju i to kako u ublažavanju posljedica očekivanog slabog uroda maslina, tako i kao zahvat u pomlađivanju zapuštenijih stabala.


Prstenovanje grana je zahvat kojom se u potpunosti skida kora s grane u obliku prstena. Širina napravljenog prstena je jednaka ili nešto veća u odnosu na promjer (širinu) grane koja se prstenuje. Na određenom mjestu grane kora se urezuje te zatim uklanja zajedno sa svojom bjeličastom podlogom sve do drva i to pomoću prikladnog oštrog alata. Skidanjem kore u obliku prestena zaustavlja se silaženje stvorenih hranjiva u lišću prstenovane grane u dijelove stabla ispod prstena odnosno u deblo i korjenov sustav. Na taj način stvoren višak hranjiva u grani iznad prstena, potiče bolju i veću pretvorbu pupova u cvjetove, bolju cvatnju, oplodnju, te zametanje i rast plodova. Zbog toga prstenovana grana daje u pravilu veći rod od neprstenovanih grana istog stabla. Prstenovanjem se prekida funkcija floema u prstenovanoj grani. Floem je složeno biljno provodno tkivo, čija je funkcija transport razgrađene organske tvari od mjesta gdje se sintetizira, najčešće od lista, do svih ostalih dijelova biljke.


Izbor grana za prstenovanje
Izbor grana za prstenovanje ovisi prvenstveno što njime želimo postići. Ukoliko želimo postići pomlađivanje stabla, tada se mogu prstenovati deblje grane, glavne grane, pa čak i deblo. Najčešće se radi prstenovanje grana u svrhu postupnog spuštanja krošnje previsokih i zapuštenih maslina čija su deblo i skeletne grane bez oštećenja. Treba imati na umu da prstenovanje iscrpljuje stablo jer korijen ne prima sva hranjiva koju proizvode listovi, a transportira krošnja, tako da se ovakvo prstenovanje izvodi postupno kroz više godina.


Ukoliko je cilj povećati urod stabla na kojima se očekuje slabiji urod uslijed prošlogodišnjeg prerođivanja i manjka rodnog drva, najbolje je prstenovati završetke, vrhove glavnih grana. Zbog svog dominatnog i okomitog položaja na stablu, takve grane sadrže dovoljno rodnog drva koje se prstenovanjem može potaknuti na veći urod.


Prstenovati se mogu i bočne grane u krošnji radi postizanja boljeg uroda i zamjene pojedinih manjih dijelova krošnje u sljedećoj godini. Mogu se prstenovati i izdanci maslina obnovljenih iz panjeva, također radi povećavanja rodnosti i zamjene novim.


Iz svega navedenog vidljivo je da se mogu prstenovati sve rodne grane od najtanjih do najdebljih u krošnji. Bez obzira na cilj i rezultat prstenovanja te debljine grane, prstenovana grana se u berbi odreže na donjem rubu prstena. Nastali rez poželjno je zagladiti i premazati voćarskim voskom radi boljeg srašćivanja, otjecanja vode i sprečavanja pojave truleži.Prstenovanje tankih grana


Sam zahvat na dijelu grane ispod prstena provocira buđenje i rast spavajućih pupova te pojavu novih izbojaka. Na mjestu odrezane prstenovane grane oblikuju se nove grane ili krošnja. Sve takve nove izbojke treba ostaviti prve godine, a prorjeđivati ih nakon druge.


Položaj prstena na grani kože biti različit. Moguće je prsten napraviti na samoj osnovi grane, ako se ta prstenovana grana ne zamjenjuje novom. Ako se želi napraviti zamjena s novom granom odnosno oblikovati novi manji dio krošnje, tada se prsten radi kojih 10 do 15 centimetara od osnove kako bi se lakše odrezala grana u berbi, a da se mladice ne oštete.


Kako obaviti prstenovanja tankih grana promjera od 4 do 5 centimetara pitanje je koje često postavljaju maslinari. Ono se obavlja stiskanjem čelične žice u koru grane. Žicom se obuhvati grana i pomoću kliješta zateže dok se ne utisne u koru te na taj način prekine promet sokova. Do berbe žica ostaje utisnuta u kori grane kada se skida zajedno s prstenovanom granom.


Brojni maslinari postavljaju pitanje u koje vrijeme je najbolje obavljati prstenovanje. Diferencijacija pupova masline najvećem dijelu maslinarskog područja odigrava se krajem veljače i početkom ožujka u prosječnim klimatskim godinama. Prstenovanjem grana do tog vremena potiče se stvaranje većeg broja cvjetnih pupova na rodnim grančicama. Ukoliko se prstenovanje obavlja kasnije, tijekom druge polovice ožujka i kroz travanj, tada se potiče kvalitetnije resanje, cvatnja te rast zametnutih plodova