Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Maslinarski četvrtak

Evo kako pravilno kušati maslinovo ulje i kako prepoznati ono pravo

Autor: Matea Guzalić

26.01.2023. 20:19
Evo kako pravilno kušati maslinovo ulje i kako prepoznati ono pravo

Foto: Arif SitnicaOdjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u novoj godini nastavlja s programom Maslinarskog četvrtka koji obrađuje zanimljive i poučne teme iz područja maslinarstva.


Tako se večeras u Sveučilišnoj knjižnici Novog kampusa održao treći po redu Maslinarski četvrtak u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju i Odjelom za zdravstvene studije.


Okupili su se brojni zainteresirani koji su htjeli doznati nešto više o početcima proizvodnje i korištenja maslinova ulja te naučiti kako se provodi njegovo senzorsko ocjenjivanje.


Maslina u antici
Na samom početku ovog događanja, sudionici su slušali predavanje doc.dr.sc. Ankice Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju pod nazivom “Maslinovo ulje u antičkom svijetu”. Ona je u svom izlaganju prikazala mitska tumačenja podrijetla stabla masline te načine na koje su antički narodi, ponajprije Grci i Rimljani, proizvodili i koristili maslinovo ulje, odnosno “tekuće zlato”, kako ga naziva Homer. Na samom kraju izlaganja, Petković je protumačila kako su stari Rimljani klasificirali pojedine vrste maslinova ulja.– Mitska tumačenja podrijetla stabla masline veoma su zanimljiva. Primjerice, grčki bogovi Posejdon i Atena borili su se za primat nad do tada neimenovanim gradom Atenom. Posejdon je ljudima kao dar nudio trgovinu ili izvor morske vode, a Atena im je nudila stablo masline. Tada su građani nakon glasanja odlučili da je stablo masline bolji dar i na taj način je grad Atena dobio svoje ime po božici Ateni, ispričala je profesorica Petković pozivajući sve zainteresirane da se pridruže  programu rimske svadbene večere koja će se povodom Noći muzeja održati u prizemlju Starog kampusa Sveučilišta u Zadru, sutra u 18:30 sati.


Kušanje maslinovog ulja


U drugom dijelu Maslinarskog četvrtka održala se radionica “Pravilan način kušanja maslinova ulja” koju su vodili obučeni kušači maslinova ulja i članovi udruge Olea Zadar, prof.dr.sc. Marijana Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije, dr.sc. Šime Marcelić te Marko Zorica mag.ing.agr. i Magdalena Baričević mag.ing.agr. s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Stjepan Dević mag.ing.agr. koji su u postupku obučavanja za profesionalne kušače maslinova ulja.


Sudionici ove radionice imali su priliku kušati jedno vrhunsko ulje, jedno ulje sa svojstvima mana koje su se dogodile tijekom pripreme ploda za preradu te jedno ulje koje se nalazi u trgovačkim lancima s ciljem prepoznavanja razlika između njih.– U sklopu radionice prikazano je pravilno kušanje maslinova ulja s naglaskom na senzorsku analizu ulja koju provodi panel, odnosno grupa obučenih ljudi koja ocjenjuje pozitivne i negativne atribute ulja. Najvažniji pozitivni atributi su voćnost, gorčina i pikantnost, a što se tiče negativnih – to su octikavost, upaljenost i užeglost. Negativni atributi javljaju se kada se plod nepravilno skladišti ili prerađuje ili kada se dugo čuva do prerade. Cilj ove radionice nije nikome kazati kako netko ima loše ili dobro ulje, već dati znanje široj publici, a posebno potrošačima da vide razliku između vrhunskih ulja i onih malo slabijih. Dakle, cilj je prvenstveno na znanju, a kušač sam odlučuje kako će i koje će ulje koristiti, izjavio je Šime Marcelić.


Na trećem Maslinarskom četvrtku sve okupljene zabavila je i ženska klapa Anima maris, a moderatorica večeri bila je Jelena Rušev Mogilevskij.