Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hladni val

Voćari, vinogradari i maslinari pred važnim poslom, do cvatnje je nužno obaviti rezidbu svih nasada

Autor: Marijan Tomac

09.02.2023. 15:46
Voćari, vinogradari i maslinari pred važnim poslom, do cvatnje je nužno obaviti rezidbu svih nasada

Foto: Marijan TomacStigao nam je i dugo očekivani hladni val. Dnevne temperature oko nule, a noćne u minusima povoljno će djelovati na poljoprivredne kulture. – Ne pamtim u svojih 75 godina života takve udare bure kao onaj u nedjelju, žali se Josip iz Kraja na otoku Pašmanu.


– Treba urediti okućnicu ili otići na školj prozračiti kuću, počistiti intradu, a dobro je obnoviti po koju staru maslinu ili popilati suhe grane. Trajat će još zima pa drva neće biti naodmet. Na školju je vrime za sjetvu boba, čičvarde i ostalih sočivica. Triba pobosti nekoliko češnja luka i posaditi po kila kapulice. Moja svastika Jadranka bez obzira na buru i hladnoću tijekom vikenda je sve to uradila. Veljača će brzo proći, pa treba sve pripremiti za sadnju krumpira. Nema do našeg krumpira iz crvenice. Oš ga frigati, peći ili kuhati, govori Bože koji je kupio 10 kilograma sjemenskog krumpira, a koji već polako pušta klice.


Na otvorenom od poljoprivrednih radova obavlja se samo ono što je najneophodnije. – Treba nahraniti letariju, ali i ona više voli biti u zatvorenom nego šetati po buri, saznajem od Mate iz Poličnika. Voćari i vinogradari spremaju se da prionu rezidbi. Iako se breskva reže od početka prosinca, u poslu se nije daleko odmaklo. Česte kiše, blato i hladnoća nisu dozvolili da se rezidba bresaka polako počinje privoditi kraju. Sve treba biti gotovo do sredine ožujka, bolje rečeno do cvatnje.


Alat treba biti lagan
– Prije cvatnje treba obaviti zimsko prskanje protiv bolesti i štetnika. Prskanju prethodi izvlačenje grana pa ti vidi koliko ima posla, pojašnjava Miro, voćar iz Vrane.


Rezidba će u sljedećem razdoblju biti glavni zadatak voćara, vinogradara i maslinara. Da bi se posao rezidbe kvalitetno obavio potrebne su tri stvari. Prvo je volja, drugo znanje, a treće kvalitetan alat. Danas se putem portala nudi svakojaki alat za rezidbu, po različitim cijenama od bagatelnih do onih da ti se zavrti u glavi. Kod nabavke alata treba znati zašto će služiti. Orezuju li se dvije voćke na okućnici i nekoliko ruža ili alat treba za ozbiljan posao u vinogradu i masliniku. Staro je pravilo – koliko novca toliko i kvalitete.


Kvalitetan alat nam omogućava da uradimo dobru rezidbu na najlakši i najbrži način. Za izvođenje rezidbe koristimo različite škare, noževe, pile – ručne i motorne. Alat koji koristimo treba biti lagan, da ne opterećuje ruku, ne stvara žuljeve, da je prikladnih oblika s ergonomskim ručkama, izrađen od kvalitetnih materijala. Mora biti oštar i da se lako oštri. Kada se kupuje alat ne treba štedjeti, jer jeftin nefunkcionalni alat je najlošiji alat.


Alat za rezidbu treba redovito održavati da bi dugo trajao i rad bio ugodan. Prije svake rezidbe alat treba dezinficirati. Nakon rezidbe alat je potrebno dobro očistiti i naoštriti. Oštrenje je povezano s veličinom nasada koji orezujemo i brzinom kojom se oštrica tupi. Tup alat za rezanje može oštetiti i zgnječiti grane koje se režu. Oštar alat prilikom rezidbe ne oštećuje drvo i rana od reza brže zarasta, jer rana predstavlja vrata za ulaz uzročnicima bolesti. 


Škare su osnovni alat u rezidbi. Postoje različite škare za različite namjene. Mogu biti namijenjene za rezidbu tanjih ili debljih grančica. Razlikujemo škare s jednom oštricom i s dvije oštrice. Za rezanje tanjih grančica, zelenih grančica i grančica koje još nisu potpuno odrvenjele, kao i za rezidbu vinove loze najčešće se koriste škare s jednom oštricom.


Voćarske i vinogradarske škare


Prilikom kupovine škara za održavanje voćnjaka, a tu spadaju i masline, potrebno je izabrati škare za voćarstvo bez obzira imaju li jednu ili dvije oštrice. Treba znati da se voćarske škare s jednom oštricom razlikuju od vinogradarskih. Škare za ruže i vinogradarstvo nisu pogodne za rezidbu voćnih stabala. Pri kupovini i izboru škara savjetujte s iskusnim rezačima. Uvjerite se da izabrane škare dobro rade, da odgovaraju veličini i obliku vaše ruke. Ako ste ljevak, izaberite one s centralnim hvatanjem kako bi izbjegli opterećenje zglobova.


Redovno oštrite alat. Samo oštar alat može napraviti ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.


Oni koji imaju veće nasade voća, maslina ili vinograda sve više koriste električne ili pneumatske škare za voćarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo, za orezivanje vinove loze, maslina i voćaka. Ova vrsta škara je lagana i ima ergonomski dizajn, što ih čini jednostavnim za korištenje.


Velike voćarske škare ili dvoručne škare imaju jednu ravnu oštricu koja naliježe na ravnu tupu oštricu One su pogodne za rezidbu debljih grana do čak 4,5 cm debljine. Dugačke ručke omogućavaju snažan i lagan rez bez upotrebe velike snage ruku. Namijenjene su rezidbi debljih grana koje su tvrde i čvrste, pa ovdje ne dolazi do opasnosti od nagnječenja tkiva.


Moderni alati


Pile su još jedan alat koji je obavezan kod rezidbe debljih grana. Pila može biti mala sklopiva (list duljine 20-25 cm) ili velika (list do 35 cm). Prednosti voćarske pile su što nema luk nego je u obliku pištolja, što omogućava lagan pristup i baratanje pilom unutar krošnje. Na listu pile nalaze se trostrano naoštreni zupci, pa je rez vrlo lagan i ne zahtijeva mnogo snage i vremena. Ovakav oblik zubaca omogućava dvostrani rez, tj. pila reže i kad je se gura i kad je se vuče. Dužina reznih zuba je 5 do 7 mm. List pile je debljine oko 1 mm pa pila sama radi put i ne može doći do zaglavljivanja pile u drvu. Zubi pile moraju dobro naoštreni. Kod tupih zuba dolazi do nakupljanja piljevine i blokade pile u grani.Da bi rad bio lakši sve više voćara i maslinara koristi akumulatorske pile za grane koje su lagane, a ovisno o cijeni postoji različita kvaliteta i trajanja baterije.


U većini slučajeva za voćare amatere dovoljno je da imaju neke od navedenih ručnih alata kako bi se uspješno brinuli o svojim stablima. Redovno oštrite alat. Samo oštar alat može napraviti ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.


Danas se na tržištu nudi veliki broj alata za rezidbu. Cijene su različite. Osnovno pravilo je ne kupovati jeftin alat.