Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ČITALAČKE NAVIKE

»Svježa voda za cvijeće« i »Dok prelaziš rijeku« među najčitanijim djelima

Autor: Đurđa Baljak

10.01.2024. 15:31
»Svježa voda za cvijeće« i »Dok prelaziš rijeku« među najčitanijim djelima

Foto: Mislav Klanac



Iz Gradske knjižnice Zadar mogu se pohvaliti s tim kako im je proteklu godinu najviše obilježilo otvaranje novog prostora, nakon što je 2022. godine otvoren Ogranak Grad u Providurovoj palači, dok je krajem 2023. godine započeo s radom i Odjel za mlade Gradske knjižnice Zadar, koji se nalazi u zgradi budućeg Centra za mlade. Mladi su odmah prepoznali taj prostor kao svoj dnevni boravak za druženje, učenje te igranje društvenih igara, gdje je nezaobilazan PlayStation. S obzirom na to, pravi procvat Odjela očekuju u novoj godini, kako nam ističe Matea Bakmaz iz Odnosa s javnošću GKZD.


Pored toga, u 2023. godini završili su i EU projekt »Uključi se knjigom« te je nabavljen novi bibliokombi, koji je cijelu godinu obilazio teren i stajališta na koji su ga čekali zainteresirani korisnici željni dobrog štiva. Osim redovnih i prigodnih programa, održani su i programi »Naraton«, »Zadar čita«, »Festival dječjih klapa«, »Tjedan zelenih priča«, »Pričograd«, »Festival stripa – Zbirka 74«, »Ljeto u knjižnici«, kao i »Božićni program«. Uz sve to, nastavili su dobro suradnju s udrugama i srodnim ustanovama. Iz toga su proizašli brojni zajednički programi, na što su posebno ponosni. Također, broj korisnika, kao i posuđenih knjiga, upućuje na to kako Zadrani i dalje čitaju te percipiraju Knjižnicu kao jedno od svojih omiljenih mjesta.


Najčitanija djela


S obzirom na to, valja se osvrnuti i na to što se najviše čitalo tijekom protekle 2023. godine. Riječ je o nizu raznovrsnih književnih i publističkih djela iz domaće i strane književnosti s Odjela za odrasle, ali i Dječjeg odjela, novootvorenog Odjela za mlade i Mediateke. Tina Šopić, diplomirana knjižničarka, otkrila nam je više o najtraženijim naslovima u njihovoj Knjižnici.




Na Odjelu za odrasle najčitaniji naslov strane književnosti u 2023. godini je roman »Svježa voda za cvijeće« francuske književnice Valerie Perrin, koja donosi priču o Violeti, čuvarici groblja.


– Perrin u ovoj knjizi, uz aktualne teme tuge, nade, gubitka, ljubavi, nježno se dotiče i svih onih malih stvari koje čine život vrijednim življenja i, na mjestu koje naizgled pripada mrtvima, poetičnim jezikom ispisuje odu životu. Među traženim autorima, slijede je dobro nam poznate Kristin Hannah s romanom »Četiri vjetra«, Elena Ferrante i njezina »Mračna kći«, Isabel Allende s posljednjim romanom »Violeta«, otkrila nam je knjižničarka Šopić dodajući kako se u top pet najčitanijih autora našla i korejska autorica Kyung-Sook Shin s romanom »Molim te, pazi na mamu«.


S druge strane, roman »Dok prelaziš rijeku« autora Zorana Ferića našao se na prvom mjestu najčitanijih naslova domaće književnosti.


– Ferić nam donosi ljubavnu priču između 53-godišnjeg pisca i 22-godišnje studentice kiparstva, pisan iz perspektive ljubavnika svjesnog pogleda prolaznika. U korak ga prati Jurica Pavičić koji je zauzeo drugo mjesto s romanom »Mater Dolorosa«, zatim Olja Savičević Ivančević »Ljeta s Marijom«, Ivana Šojat »Sama« i Tisja Kljaković s romanom »U malu je uša đava«, otkrila je knjižničarka Šopić osvrnuvši se i na publicistiku.


Naslovi za djecu


– Od publicistike najčitaniji je poznati psiholog Jordan B. Peterson sa svojih »12 pravila za život«. Peterson u ovomu svjetskom bestseleru odgovara na najteža životna pitanja povezujući istine drevnih tradicija sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. Peterson nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koje će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red te da radeći na vlastitom poboljšanju ujedno poboljšate i cijeli svijet. Nakon “12 pravila za život” najčitaniji naslovi su »Dah« Jamesa Nestora, »Atomske navike« Jamesa Cleara, »Kad tijelo kaže ne« autora Gabora Mate i »Metoda Wim Hof« istoimenog autora, navodi Šopić.


»Gregov dnevnik« naslov je za kojom su najviše posezali korisnici dječjeg odjela, otkriva nam knjižničarka Šopić, kazavši kako je ova humoristična knjiga vrlo popularna među osnovnoškolskom djecom, a pisana je u obliku dnevnika kojeg vodi Greg Heffley.


– Greg je duhovit i vječno nezadovoljan srednjoškolac koji živi s peteročlanom obitelji negdje u SAD-u. Knjiga dolazi u 17 nastavaka putem kojih pratimo Gregove svakodnevne pustolovine. Osim toga, na drugom mjestu našla se duhovita serija strip-romana »Čovpas«, autora Dav Pilkeya koja prati avanture fantastičnog junaka u neprestanoj borbi protiv zla. Zatim “Mrljek i Prljek” Jelene Pervan, »Loši momci« Aarona Bableya i »Dnevnik Pauline P.«, autorice Sanje Polak, otkriva Šopić te nastavlja kako je na novootvorenom Odjelu za Mlade, korisnike najviše privukao japanski strip »One-punch man« autora Yusuke Murata, koji prikazuje život Saitama na superkontinentu sličnom Zemlji. Saitama je superheroj koji može pobijediti svakog zlikovca jednim udarcem zbog čega mu život postaje dosadan te kreće u potragu za dostojnim protivnikom. Na popisu najčitanijih našli su se John Green s romanom »Greška u našim zvijezdama« i Rick Riordan sa serijalom »Percy Jackson i Olimpijci«.


Izbor iz Mediateke


Uz to, neizostavne su ploče, knjige i filmovi na Odjelu Mediateke. A najslušaniji album je bio »Voyage«, deveti studijski album grupe Abba, objavljen 5. studenog 2021. nakon razlaza skupine 1983. godine.


– Abba je prvi put najavila da priprema digitalne avatare u rujnu 2017. godine, nazvani “ABBAtars” pojavit će se tijekom koncerta ABBA Voyage umjesto četiri stvarna člana ove legendarne glazbene skupine. Da bi animirali avatare, članovi skupine nosili su odjela za snimanje pokreta, a sve je snimano uz pomoć 160 kamera, otkrila nam je Šošić te dodala kako je od ostalih naslova ističe »AM«, album engleskog rock sastava Arctic Monkeys te album »Dino Dvornik« istoimenog autora.


Osim glazbenih albuma, posuđivala su se i knjige, a najčitanija knjiga Odjela Mediateke bili su memoari »Zelena svjetla«, jednog od najpoznatijih glumaca današnjice, Oscarom nagrađenog Matthewa McConaugheya.


– Jedinstvena mudrost Matthewa McConaugheya, artikulirana iznenađujuće raskošnim jezikom, sadrži glumčeve uvide i spoznaje koje su transformirale njegov život, a koje će zasigurno potaknuti i vas da se svako jutro budite s novim elanom i motivom za daljnju borbu. Osim memoara čitala se autobiografska knjiga Mire Furlan »Voli me više od svega na svijetu« kao i biografija jednog od najuspješnijih američkih filmaša koja donosi detaljan prikaz života i rada čovjeka koji je stvorio Ratove zvijezda i Indianu Jonesa pod naslovom »George Lucas: jedan život«, navodi knjižničarka Šopić dodajući za kraj kako se u filmskoj zbirci kao najgledaniji istaknuli filmovi »Buntovnik bez razloga«, »Alien« i »Daleki rođaci«.