Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ISTINSKi umjetnik

Prije osam godina svijet je napustio legendarni David Bowie

Autor: Katarina Ergović

10.01.2024. 14:10
Prije osam godina svijet je napustio legendarni David Bowie

Foto: Reuters

Već osam godina prošlo je otkako je nakon kratke, ali teške borbe s rakom preminuo istinski umjetnik i velikan David Bowie, pravog imena David Jones. Gotovo do zadnjeg dana radio je na glazbi, a njegov 25. i posljednji album ‘Blackstar’ objavljen je svega dva dana prije njegove smrti, ali i na njegov 69. rođendan. Iako zbog tematike albuma mnogi misle kako je to bio oproštajni album, on je za bolest zapravo saznao tek tri mjeseca prije nego je umro.


Ovaj istinski umjetnik nikada nije pratio trendove, već ih kreirao, a poznat je po svojim brojnim personama. Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Halloween Jack, the Thin White Duke, samo su neke od njegovih prepoznatljivih era i persona kojima je obilježio glazbeni svijet.


Neke od mnogobrojnih hitova koje su proizašle iz njegove višedesetljetne glazbene karijere su ‘Space Oddity’, ‘Let’s Dance’, ‘Heroes’, ‘Under Pressure’, ‘Starman’. Na svoj način obilježio je, osim glazbenog svijeta, i svijet filmova. Bowie je bio i glumac te je glumio u nekoliko uspješnih filmova poput ‘Labyrinth’ i ‘The Prestige’. Također, upravo zbog svojih brojnih persona vrlo je bitan i utjecajan za modni svijet.


-Bowie je izrazito bitan kao osoba koja je promicala seksualne slobode i to u vremenima kada je za tako nešto bilo potrebno puno hrabrosti, rekao je svojedobno za britanskog velikana modni kritičar Nenad Korkut.


Bowie je za života i nakon njega nastavio inspirirati brojne poznate modne dizajnere, a počast su mu tijekom života odali Frida Giannini u Gucciju, Jean Paul Gaultier, Nicholas Ghesquiere u Louis Vuittonu, Raf Simons u Dioru te mnogi drugi. 


Zbog toliko značajnog utjecaja u svijetu glazbe, mode, scene, ali i kulture općenito, ostat će zauvijek zapamćen kao legenda i istinski umjetnik.