Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

KAZALIŠTE LUTAKA

Faust i Andersenove priče na kazališnim daskama

Autor: Nikolina Lucić

10.01.2024. 15:15
Faust i Andersenove priče na kazališnim daskama

Foto: Luka Jeličić



Nema djeteta, ali i odraslih u Zadru koji barem jednom nisu bili u Kazalištu lutaka Zadar, tvornici maštovitih ideja i fantastičnih predstava koje obožavaju i stari i mladi. Kao uvod u novu godinu, ali i zimsko polugodište i ove su nas zime s četiri predstave svog revijalog programa “Sunce na Poluotoku” još jednom na najljepši način uveli u godinu pred nama. Revija kazališnih predstava “Sunce na Poluotoku” inače je namijenjena najmlađima, a idealno je obiteljsko druženje tijekom zimskih praznika i najbolji odmor pred pripremu za nove izazove škole godine.


– Kao naš tradicionalni program “Sunce” traje još od sredine 90 – ih, a kroz godine mijenjali su naziv i lokaciju, da bi posljednjih 12 godina, preseljenjem u naš novi prostor, ostali kao “Sunce na Poluotoku”, započela je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić – Tumpa, s kojom smo pretresli 2023. i najavili kazališna događanja u 2024. godini.


Bogata 2023. godina


– Kada je Kazalište bilo smješteno u dvorani Jazine “Sunce na Poluiotoku” je počelo kao projekt u suradnji s HNK-om Zadar, a dok smo reviju igrali u Jazinama zvalo se “Sunce u Jazinama”. Od preseljenja vratili smo mu njegovo originalno ime. Ono što se nikada nije mijenjalo to je posjećenost i popularnost, kako kod djece, tako i kod njihovih roditelja. Predstave se uglavnom igraju u šest sati navečer, a sve su predstave birane za mlađu publiku, kazala je ravnateljica.




Kalendarska je godina 2023. obilježena premijerama “Kugina kuće”, “Sagradit ćemo kuću ponovno” te “Riba duginih boja” iz kazališne sezone 2022./2023, te predstava “zEzop” koja je premijerno odigrana u sezoni 2023./2024.


Novi pogled na Augusta Šenou u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i Kazališta Virovitica u režiji Ivana Planinića na pozornicu je donio nešto teži oblik lutkarskog izraza, a to je onaj s malo teksta ili bez njega kako je to slučaj u ovoj predstavi.


– “Kugina kuća” Augusta Šenoe nesumnjivo zauzima stožerno mjesto i predstavlja trajnu vrijednost unutar hrvatske književnosti. Suvremenim kazališnim jezikom oblikovana je kao neverbalna, što zbog težine i ljepote Šenoine riječi izaziva razne polemike, pogotovo u obliku koji je Planinić izabrao, kada je lutkarske simbole koristio na drugačiji i pomalo neobičan način. Svakako je izazvala pozornost naše nešto starije publike koja ju je jako dobro primila. To je još jedan dokaz da je u kazalištu potrebno riskirati. Važno je istaknuti i to da smo ovdje koristili i nove tehnologije, što je također zaintrigiralo publiku, kojoj klasično kazalište postaje sve manje zanimljivo, dodala je Pavić – Tumpa. Osvrnula se i na premijeru predstave “Sagradit ćemo kuću ponovno”, kojoj pratimo djevojčicu Dunju koja u potresu gubi svoju kuću, sve igračke koje je voljela ostaju zatrpane pod teretom građevnog materijala i ona s mamom napušta razrušeno mjesto. Tijekom dugih mjeseci u kojima njen otac ponovno gradi kuću, jedina Dunjina utjeha je lutka Lila koju joj je s drugog kraja zemlje poslala nepoznata djevojčica Dora. Tužna i uvjerena da je izgubila dom, Dunja se povjerava Lili koja je uči važnu životnu lekciju. Dom je ono što nosimo u srcu i sve dok imamo ruke, glave, srca i ljude koje volimo zapravo imamo sve. Kuća se može ponovno sagraditi, gradovi se mogu obnoviti, ali samo onda kad postoji zajedništvo i ljubav koju ćemo u njih utkati.


Predstave s porukom


– Tematika priče jako je aktualna, a autorski tim – talentirani redatelj Vinko Radovčić i nadarena dramaturginja Karla Leko te naša nagrađivana lutkatrica Sanja Grgina, njezinu su poruku izvrsno prenijeli. Svjedoci smo krhkosti ljudskih sudbina, a djeca su uvijek najranjivija. Mi smo svojom predstavom nadam se, dali mali obol nastojanju da se djeci u takvim životnim okolnostima pomogne, rekla je ravnateljica.


Predstava “Riba duginih boja” Renate Carole Gatica namijenjena je djeci koja se tek upoznaju s kazališnim predstavama i izuzetno je vesela i pozitivna. Priča je to o vrijednostima i otkrivanju što zapravo sreća znači. A koristeći motive istoimene slikovnice govori o najljepšoj ribici u oceanu.


– Iako je vremenski kratka, pjesmom i pokretom te upečatljivom scenografijom i lutkama vješto zaokuplja pažnju najmlađih gledatelja. Za glumce Lina Brozića i Anu Cmrečnjak, te Josipa Mihatova i Gabrijelu Meštrović – Maštruko u drugoj podjeli, iznimno zahtjevna, istaknula je Pavić – Tumpa.


Posljednja premijera 2023. godine bila je “zEzop” u režiji Ane Prolić, koja je na scenu donijela zbir najpoznatijih Ezopovih basni. Četiri glumca kroz 45 minuta publiku drže zaokupljenu igrom i sadržajem.


– Iz glumačke postave uz stalne članove našeg ansambla Irenu Bausović – Tomljanović, Anu Cmrečnjak i Lina Brozića, valja spomenuti i Davora Tarbuka, novo lice u našoj glumačkoj ekipi. Mladi Virovitičanin netom je završio Akademiju dramskih umjetnosti u Osijeku. Glumac – lutkar, uskoro bi trebao postati član našeg ansambla. Naime, naš glumac Dominik Karakašić trebao bi prijeći u ansambl HNK u Zadru, najavila je Pavić – Tumpa dodavši kako “zEzop” na pozornicu donosi dinamičan koloplet Ezopovih basni, pretočen u predstavu kroz zaigrane likove, izvedbene tehnike, te glazbu i pokrete tijela. Autor inspirativne glazbe je Mate Matišić, dok je kreativne kostime osmislila Anita Goreta, a scenografska rješenja dao Robert Košta.


– Poruke Ezopovih priča, koje u originalu nemaju sretan kraj, pokušali smo ovaj put prenijeti na nov, duhovit, humorističan način, a uz djecu se dobro mogu zabaviti i roditelji, objasnila je Pavić – Tumpa.


Dvije nove premijere


Kazališna sezona 2023./2024. donijet će nam još dvije nove premijere – “Faust”, i “Andersenove priče”. “Faust” u režiji Nenada Pavlovića donosi autorski projekt inspiriran bezvremenskim Goetheovim klasikom, a postavlja pitanje vrijednosti znanja. Kroz klaunski model igre i lutkarske tehnike bavi se pitanjima od logike do apsurda.


– Već ovog tjedna započinjemo s prvim pripremama za produkciju predstave “Faust” namijenjene starijoj publici. U glumačkoj podjeli su ovaj put Dragan Veselić, Lino Brozić, Ana Cmrečnjak i Jure Aras, a premijera bi trebala biti krajem veljače. Dramaturgiju potpisuje Nina Pavlović, najavila je ravnateljica KLZ-a.


“Andersenove priče” režirati će Robert Bošković, kojeg je zadarska publika imala priliku upoznati u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i Koncertnog ureda Zadar kroz glazbeno – lutkarsku predstavu “Petar Pan” kojom su otvorene Glazbene večeri u sv. Donatu 2022. godine.


– Radimo predstavu u formi mjuzikla na glazbu Alfija Kabilja, temeljenu na Andersenovu životopisu prema libretu Hrvoja Hitreca. Potka komada ponovno je glazba, tako da glumce očekuje težak zadatak, jer će morati pjevati i plesati. Premijera bi trebala biti sredinom svibnja, najavila je Pavić – Tumpa, spomenuvši kako će kazališnu sezonu 2024./2025. otvoriti premijere predstava “Cvjećarnica Flora” u režiji Vinka Radovčića te autorski pojekt Vanje Jovanovića.


Radovčića je zadarska publika već imala priliku upoznati kroz brojne produkcije njegove “Drame plus”, ali i kroz suradnje s dvjema kazališnim kućama – KLZ i HNK. Vanja Jovanović isto je tako poznato ime zadarskoj kazališnoj publici. Recentno smo ga upoznali kroz komad “Prijatelji”, kojim je otvoreno prošlogodišnje Zadarsko kazališno ljeto, a od suradnji s Kazalištem lutaka valja istaknuti višestruko nagrađivanju predstavu “Caffe Kraljevstvo”, koja je osvojila srca publike i kritike.